Jag lovar att det här blir det sista inlägget om röda vinbär på länge! Men jag tycker faktiskt att det röda vinbäret förtjänar ett långt samlingsinlägg, för det är ett rätt så trevligt bär trots att man suckar över det varje sommar. Vad kan man göra med röda vinbär mer än saft liksom? Massor, faktiskt! Här kommer en lång lista med recept, tips och inspiration för att använda de rätt underskattade röda vinbären.
Allmänna tips
- Problemet man ofta upplever med röda vinbär är att de är så syrliga och skarpa i smaken, men det är precis den egenskapen man kan dra nytta av. Röda vinbär passar perfekt som smakbrytare i riktigt söta desserter som ensamma tenderar att bli lite jolmiga. Kola, maräng och dulce de leche är till exempel bra kompisar med röda vinbär.
- I recept som innehåller lingon fungerar det ofta bra att använda röda vinbär istället. Vinbären innehåller dock mer vatten, så man kan behöva justera receptet något.
Röda vinbär i kaka och paj
- Jag har två favoritbakverk med röda vinbär. Det första är en fräsch och annorlunda smulpaj med färsk basilika samt röda och svarta vinbär. Receptet hittar du här.
- Andra storfavoriten är glutenfria mandelkakor med röda vinbär. Löjligt enkla att göra, färdiga på en kvart och SÅ goda. Receptet finns här.
- Eller vad sägs om kolapaj med röda vinbär och flingsalt?
- Syltgrottor blir jättegoda med vinbärssylt istället för hallonsylt. Recept på klassiska syltgrottor finns här och röd vinbärssylt här.
- Man kan även ha vinbär i sockerkaka eller muffins, som t ex röda vinbärsmuffins med vallmo och citron
- Marängpaj med vinbär är en god svensk variant på den klassiska citronmarängpajen
- Tårta med fläder och röda vinbär låter somrigt och härligt

Vinbärsremmar
Röda vinbär i dessert
- Röda vinbärsremmar är otroligt goda, enkla att göra och dessutom veganska. Färdiga på endast ca två timmar i ugnen!
- Röd vinbärs panna cotta med lakritsmaränger låter sjukt frestande…
- För att inte tala om kolaglass med kokossocker och röda vinbär
- Eller så svänger man ihop några enkla glasspinnar såsom isglass med röda vinbär och hallon
- Och så kanske lite röd vinbärsglass med yoghurt på det…
Röda vinbär i drycker
- I drycker är det lätt att använda röda vinbär. Man kan t ex frysa in dem styckvis och stoppa ned i drinkar precis före servering, så har man fixat både garnering och isbitar.
- Man kan också göra en drink med röda vinbär, t ex red currant mojito eller red currant whiskey sour
- Röda vinbär i smoothie blir friskt och gott. Recept finns här
Röda vinbär i bröd
- Mmm, surdegsbröd med röda vinbär låter ju hur gott som helst!
Röda vinbär i sylt, saft och inläggningar
- Man kommer inte ifrån att röda vinbär är alldeles förträffliga att göra saft av, så den här listan måste såklart innehålla ett recept på röd vinbärssaft. Via samma länk hittar du även fina saftetiketter som du kan skriva ut gratis.
- Röd vinbärscurd blir gott på mackan eller som tårtfyllning
- När man gör sylt på röda vinbär blir det godast om man blandar upp dem med andra bär, t ex svarta vinbär eller hallon.
- En god sylt att äta i juletid är röd vinbärssylt med muscovadosocker och kanel
- Röd vinbärsgelé med chili låter spännande
- I ett gammalt recepthäfte som jag hittade på loppis fanns ett recept på ”salladsvinbär”, vilket jag gissar att vi skulle kalla för röda vinbärschutney idag. Kan vara lite roligt att prova! (För recept, se bild nedan).
Till sist en påminnelse… Känn ingen press att behöva ta hand om alla bär precis efter att du plockat dem! Det skall faktiskt vara roligt att safta och baka. Det går precis lika bra att frysa ned bären och använda dem lite senare istället. Likaså är det fullkomligt okej att strunta helt och hållet i att plocka dem. Bjud hem lite folk som saknar bärbuskar så blir de säkert glada över att få ta lite vinbär.
Känner du någon som också frågar sig vad man skall göra med alla röda vinbär, så får du gärna tipsa dem om det här inlägget. Du kan dela det via knapparna här nedanför ↓
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Facebook, Instagram och Pinterest
Alicia
Amen fy vad bra! Jag har hela frysen full med röda vinbär från mammas trädgård och ingen aning om vad jag ska göra av dem. Suveränt inlägg, mycket utförligt, välformulerat och inbjudande för den som känner sig lite förvirrad. Tack! :)
Ruth
Tack snälla snälla för din feedback! =) Du gjorde verkligen hela min dag! Ja, det kan faktiskt hända att jag skuttade runt av glädje över din kommentar… ;-)
Eva-Lena
Den här sidan sparas i favoriter.
Tusen tack för alla tips!!
Hungry Heart
Åh vad glad jag blir att du gillade tipsen! Tack snälla för din fina kommentar!
Sanna
Att jag inte stött på detta inlägg tidigare! Toppen med alla dessa tips, jag har öppnat upp ett antal av receptlänkarna och är redo att go bananas :D Tack så mycket!