Hur man gör myntasocker och myntaextrakt

Myntasocker recept | HungryHeart.se

Alltså, jag älskar mynta! Den lyckas fräscha upp det mesta och är är dessutom tacksam att plantera. Den mynta jag satte i fjol var egentligen bara rotsystemet och stubbiga, avklippta stjälkar av en planta från mataffären. Den tog sig dock så bra att jag nu har det trevliga bekymret att jag fått en massa mynta över som jag gärna vill kunna ta tillvara.

Då passar det bra att göra myntasocker och myntaextrakt – superenkelt och perfekt att ha som gå-bort-presenter! Att det luktar aah-mazing i rummet där myntasockret torkar är bara bonus…

 

MYNTASOCKER RECEPT

Ingredienser:

ca 40 st stora, färska myntablad
3 dl strösocker

Gör så här:

 1. Se till att myntabladen är rena och torra och att stjälkarna är borttagna. Lägg bladen i en blender eller matberedare och mixa till en slät gröt. Häll sedan i sockret och kör matberedaren tills allt blandat sig till en grön, fuktig sockerblandning.
 2. Häll ut sockerblandningen på stora fat eller på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper. Ställ ljust och torrt för att torka helt. Rör runt i sockerblandningen då och då medan den torkar och var noga med att finfördela klumpar under tiden. Förutom att klumpar inte ser så roligt ut, så samlas det fukt i dem. Finns det fukt i det färdiga myntasockret så kommer det tyvärr att mögla.
 3. När sockret är absolut torrt, vilket brukar ta ungefär ett dygn, så häller man upp det vackra, gröna sockret på burkar.
 4. Använd myntasockret som smaksättning i exempelvis kakor, fruktsallad eller pannkakor. Det passar även mycket bra att använda i lemonad eller i te. Eller varför inte göra en myntasmakande sockerrand på mojitodrinkglaset?

Myntaextrakt recept | HungryHeart.se

Myntaextrakt brukar vara dyrt att köpa, men det är väldigt enkelt att göra själv. För egen del är jag mest glad för att jag äntligen får användning av vodkan som stått orörd i ett par år. Den inhandlades för att det kunde ”vara bra att ha om vi skall bjuda på drinkar”, men i ärlighetens namn spenderar vi oftare lördagskvällarna framför några avsnitt Dokument Utifrån än har spritfest… Nåväl, tillbaka till myntaextraktet. Så här gör man:

MYNTAEXTRAKT RECEPT

Ingredienser:

Ca 2 nävar färska blad från PEPPARMYNTA
2 dl vodka

Gör så här:

 1. Se till att du har pepparmynta. Den mynta som säljs i mataffären är nästan alltid marockansk mynta och den smakar inte alls lika mycket. Därför är det svårt att göra myntaextrakt av den.
 2. Borsta bladen rena och tag bort stjälkar. Om du väljer att skölja bladen bör du torka av dem med hushållspapper eller låta dem självtorka innan du går vidare.
 3. Banka lätt på bladen med skaftet på en kniv så att de mjuknar. Lägg därefter ned bladen i en liten flaska eller glasburk som sluter tätt. Häll på vodka så att bladen precis täcks.
 4. Ställ flaskan i kylskåpet eller på annan mörk och relativt sval plats. Skaka om då och då. Låt myntaextraktet stå och dra i ungefär en månad och smaka sedan av så att rätt styrka och smak uppnåtts. Sila därefter blandningen och släng bladen. Nu är myntaextraktet färdigt!

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

10 september, 2015

RELATED POSTS

2 Comments

 1. Svara

  Esbe

  22 juni, 2018

  Hej! Trevlig blogg och toppenfina recept! Du har inte testat att torka sockerblandningen i en torkapparat eller i ugn? Ha det fint!

LEAVE A COMMENT