Hur man gör eget örtsalt / kryddsalt och vitlökssalt

Hemgjort kryddsalt | HungryHeart.se

Under sensommaren och den tidiga hösten brukar jag passa på att göra hemmagjort örtsalt / kryddsalt / vitlökssalt. Det är hur enkelt som helst och ett bra sätt att använda överblivna kryddväxter från trädgårdslandet eller från affären. Sedan får man ju inte glömma hur mycket billigare, godare och ekovänligare det är att göra sitt eget kryddsalt än att köpa det!

Passa gärna på att fylla ett gäng små burkar med det hemmagjorda örtsaltet, så har du ett lager med lite annorlunda gå-bort-presenter också. Så här gör du:

 

HEMMAGJORT ÖRTSALT / VITLÖKSSALT / KRYDDSALT RECEPT

Ingredienser:

Valfria färska örter och lökar
Finkornigt salt

Gör så här:

 1. Utgå från valfria färska örter och lökar som du har hemma och tycker om. Jag har medvetet valt att inte ange specifika kryddor eller mängder, för det är bättre om du tar vara på det du redan har. (Som inspiration kan nämnas att jag hade timjan, basilika, oregano och en massa vitlök i mitt salt. Om man vill kan man också använda en ört eller löksort i taget så att man får timjansalt, vitlökssalt osv).
 2. Kör örter och lök i en matberedare eller blender. Lyft på locket och dofta. Tänk dig att du typ smakar av en maträtt fast med doftsinnet. Behövs det kanske lite mer libbsticka? Eller en vitlöksklyfta till?
 3. När du fått till ört-och-lök-blandningen som du vill ha den, tillsätter du i vanligt finkornigt salt och kör matberedaren tills allt blandat sig.
 4. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Bred ut det fuktiga kryddsaltet över plåten och ställ det ljust och torrt för att torka helt (minst ett dygn). Rör om då och då och se till att mosa klumpar, för annars samlas det fukt i dem och mögla.
 5. Häll upp i fina glasburkar när saltet är absolut torrt. Svårare än så är det inte!

Kryddsalt | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

5 Comments

 1. Svara

  Fredrik

  10 juni, 2017

  Hej Ruth,
  Varför torkar du inte saltet i ugnen på svag värme, jag gör alltid det när jag gör chilisalt.
  Nu har du gett mig ytterligare en sak jag måste göra, örtsalt, tack för tipset.
  /Fredrik

  • Svara

   Ruth

   11 juni, 2017

   Hej Fredrik!

   Vad roligt att du blivit inspirerad att göra eget örtsalt!

   Jag tycker att kryddornas smak tas tillvara bättre om de inte hettas upp, men det rör sig ju å andra sidan oftast inte om så värst höga temperaturer när man torkar i ugn. Däremot sparar man ju en del energi av att ”lufttorka” saltet. Men det går ju så klart också att göra örtsalt i ugnen om man har lite bråttom! ;-)

   Hälsningar Ruth

LEAVE A COMMENT