Hemlagat äppelmos recept

Applesauce | HungryHeart.se

Flera olika recept på äppelmos var ju utlovat, och nu är det dags för den klassiska varianten! För en vecka sedan lade jag ut ett recept på chai-äppelmos och nu blir det traditionellt, hederligt äppelmos som bara innehåller äpplen och socker plus en gnutta askorbinsyra (dvs C-vitamin) för att moset inte skall mörkna. Okonstlat, klassiskt och gott!

Behöver du etiketter till äppelmoset? Vackra, gammaldags etiketter med snirklig stil finns att skriva ut GRATIS här.

 

KLASSISKT, HEMLAGAT ÄPPELMOS RECEPT

ger ca 1 liter färdigt mos per kg äpplen man använder

Ingredienser:

Äpplen
Socker (1-2 dl per liter passerat mos, se ”så här gör du”)
Askorbinsyra (1 rågat krm per liter passerat mos, se ”så här gör du”)

Så här gör du:

  1. Tvätta äpplena. Tag bort kärnhusen med en urkärnare och dela äpplena i klyftor. Skalet kan sitta kvar.
  2. Mät upp vatten i en gryta (det är lagom med ca 1 dl vatten per kilo äpplen). Lägg äppelklyftorna i vattnet och koka dem på svag värme och under lock tills de är mjuka, vilket tar ca 4-5 minuter. Rör om då och då. Ta upp äpplena med en hålslev.
  3. Passera äpplena genom en passervagga eller sil. Tillsätt socker efter tycke och smak (ca 1-2 dl för varje liter passerad äppelmassa).
  4. Lägg lite av den varma äppelmassan i en skål och rör ut askorbinsyran i den. (Det behövs 1 rågat kryddmått askorbinsyra för varje liter passerad äppelmassa). Häll därefter tillbaka blandningen grytan.
  5. Häll äppelmoset på varma och sterila glasburkar eller frys ned det. För att lättast få glasburkarna varma och helt rena kan man ställa in dem i ugnen på 125 grader i 10 minuter.  Locken kan man antingen lägga in i ugnen eller koka i vatten.

FLER ÄPPELRECEPT: Frasig äppelgalette, Äppelmos med chaikryddor

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

11 oktober, 2015

RELATED POSTS

7 Comments

  1. Svara

    Stephanie

    13 oktober, 2015

    Ruth, this applesauce looks amazing! And I love the little heart widget you found. It’s perfect.

    xo
    Steph

    • Svara

      Hungry Heart

      13 oktober, 2015

      Thank you so much, Stephanie! That’s really sweet of you! <3 <3 (yes, more hearts, of course!!)
      I hope you're settling in well in Richmond and that your fall will be absolutely fabulous.
      Love from Ruth

  2. Svara

    Stina - Tillvaron.se

    13 oktober, 2015

    Så himla gott med äppelmos! Tycker verkligen om när moset får den där rosa färgen av äpplena, det känns så gediget och fint :)

    • Svara

      Hungry Heart

      13 oktober, 2015

      Men eller hur är det gott! =) Jag kan sleva på hur mycket som helst på gröten om morgnarna och nöjt tänka att de där äpplena endast behövt färdas 10 meter i sina dagar. Närproducerat så att det sjunger om det! =D

  3. Svara

    ISA

    14 oktober, 2015

    Det där såg sjukt gott ut :) hemlagat är alltid bäst!!

    • Svara

      Hungry Heart

      14 oktober, 2015

      Tack, Isa! Vad gullig du är! :-)

LEAVE A COMMENT