DIY Pumpaljus av gamla ljusstumpar

This post is also available in: English

DIY Mini Pumpkin Candle Tutorial | Hungry Heart

Är ni redo för fler höstpyssel? För några dagar sedan gjorde jag ju tepåsar med höstlöv och idag har jag fixat och fotat tre stycken nya pyssel. Japp, jag har visst drabbats av ett DIY-skov!

Den här gången blir det små söta ljus i minipumpor som lyser upp i höstmörkret. Stearinet kommer från överblivna ljusstumpar och kommer på så vis till ny användning. Kanske ett pyssel att göra inför allhelgonahelgen / halloween?

Material

DIY PUMPALJUS

Material som behövs:

Minipumpor, gamla ljusstumpar av stearin, veke, vekhållare av metall, grillspett eller tandpetare, liten vass kniv, sked, skål, mikrovågsugn och eventuellt en hammare.

Steg1-3

Så här gör du:

 1. Vänd pumpan och tag bort ojämnheter med en kniv, så att pumpkan kan stå rakt och stadigt.
 2. Vänd tillbaka pumpan och rita en cirkel där du vill skära ut ett lock. För att få till en fin cirkel kan man använda sig av en äggkopp, tesil eller spritstyll till exempel. Skär längs din markering med en kniv och lyft av locket.
 3. Gnugga bort eventuell överbliven pennmarkering. Gröp ur allt av pumpans innehåll och torka därefter med hushållspapper inuti.
 4. Klipp bort de svarta delarna av vekarna (annars kommer stearinet bli smutsigt när det smälts). Därefter kan du antingen lägga ljusstumparna i en handduk, slå sönder dem med hammare och plocka bort de vita delarna av vekarna. Eller så kan du plocka bort (de vita) vekarna när stumparna smält.
 5. Lägg stearinstumparna i en mikrosäker skål som du inte är så rädd om. Låt stearinet smälta på halv effekt i mikron, men kolla ofta så att du inte kör för länge.
 6. Under tiden kan du klippa till passande längd veke och trä på en vekhållare i ena änden. Gör en enkelknut i den andra änden och stick in en tandpetare eller grillspett. Ta ut skålen med det smälta stearinet och plocka bort de gamla vekarna om du inte redan har gjort det. Häll en gnutta stearin i botten av din pumpa och lägg vekänden med vekhållaren där. Tryck fast den i stearinet med hjälp av ett grillspett och låt stelna.
 7. Fyll pumpan med stearin, men se till att nivån håller sig under knuten. Låt stelna. Tag därefter bort tandpetaren, lös upp knuten och klipp veken till önskad längd.

Ha det så mysigt med dina pumpaljus, men glöm inte att släcka ljuset i god tid innan det nått botten. Pumpor är inte eldfasta…

DIY Pumpa-ljus | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

12 oktober, 2015

RELATED POSTS

10 Comments

 1. Svara

  Sandra

  15 oktober, 2015

  Så fina de blev! Jättemysigt ju :)

  • Svara

   Hungry Heart

   15 oktober, 2015

   Tack, Sandra! Ja, det blir allt riktigt höstmysigt med pumpaljusen tända! =)
   Ser fram emot att lyssna på din podcast idag. <3

 2. Svara

  Isabella

  15 oktober, 2015

  Åh vilket bra tips! & det blev ju jättelikt! :D Det får man ju ta och prova!

  • Svara

   Hungry Heart

   15 oktober, 2015

   Tack! Och det är väl klart att du skall prova! =) Berätta gärna hur det gick.

 3. Svara

  Alicia

  19 oktober, 2015

  Men lägg aaaaav vad fint!!!!! Detta vill jag ha överallt i alla rum! Vågar knappt ha tända ljus längre pga kattsvansar som kan brinna upp men ÅH vad lockande med en liten (noga övervakad) pumpa. Häftig, modern version av det klassiska karvandet och bra tutorial!

  • Svara

   Hungry Heart

   19 oktober, 2015

   Tack snällaste du! Jisses, vad glad du gör mig!! <3
   Förstår att det är lite läskigt med tända ljus om det finns kattsvansar i närheten. Du får kanske sätta ljusen i samma typ av ljuslykta som tomten har (med en liten "glasdörr" som man öppnar för att tända ljuset). Det skulle ju kaaaanske kunna vara så att tomten väljer den sorten av lykta för att inte Rudolf skall bränna sin nyfikna mule! ;-)

 4. Svara

  Linnea

  21 oktober, 2015

  Men åh, vliken rolig idé!!

  • Svara

   Hungry Heart

   21 oktober, 2015

   Tack så mycket!

LEAVE A COMMENT