Kladdkakemuffins med whisky recept

Kladdkakemuffins med whiskygrädde | HungryHeart.se

Det här receptet kom till när jag behövde en enkel, men ändå fin, dessert som kunde göras långt i förväg. Kladdkaka tycker ju alla om, och med spännande smaktoner av whisky och sjärnanis…. Oj, oj, oj, det blir SÅ VANSINNIGT GOTT!!

Vanligtvis är jag inte ens förtjust i whisky, men när man bara använder en liten skvätt, så kommer verkligen smakerna fram utan att det känns ”starkt”. I kombination med chokladen och stjärnanisen smakar det HEAVEN! Alltså, ni måste bara prova att baka dessa!

Det här är egentligen en löjligt enkel efterrätt att tillaga, men den är tjusig nog att servera som avslutning på en finare middag (men går så klart lika bra att baka till fikat). Dessutom blir kladdkakemuffinsen bara godare om man gör dem dagen innan man skall äta dem. Det är bara själva whiskygrädden som man behöver fixa före serveringen. Med andra ord blir det mer tid över till att faktiskt umgås med sina middagsgäster, snarare än att ha fullt fokus på att få ihop maten! ;-)

Kladdkakemuffinsen kan enkelt göras glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd glutenfri mjölblandning. Tänk på att satsa på en whisky av bra kvalitet, för det gör verkligen stor skillnad!

Kladdkakemuffins med whisky | HungryHeart.se

KLADDKAKEMUFFINS MED WHISKY-GRÄDDE OCH STJÄRNANIS RECEPT

7 st

Ingredienser:

50 g smält smör
1 st hel stjärnanis
1,25 dl socker
1 dl vetemjöl eller 1 dl glutenfri mjölblandning
0,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
0,25 tsk bakpulver
1 ägg
2 dl vispgrädde
ca 3 tsk whisky med fruktig, aromatisk smak och av god kvalitet (ej rökig)

Gör så här:

(Steg 1-4 kan med fördel göras en dag i förväg)

 1. Lägg smöret och stjärnanisen tillsammans i en kastrull och smält på medelhög värme. Låt stjärnanisen ”dra” i smöret i ca 15 minuter och rör runt då och då. Ställ tillbaka kastrullen på plattan om smöret börjar stelna.
 2. Sätt ugnen på 200 grader och ställ ut 7 st muffinsformar på en ugnsplåt.
 3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör därefter ned ägget. När stjärnanisen legat en kvart i det smälta smöret, skall anisen fiskas upp och slängas. Häll därefter det smälta smöret i bunken och rör om ordentligt.
 4. Fördela smeten i formarna med hjälp av två skedar. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Låt muffinsen svalna på galler och ställ därefter in dem i kylen.
 5. Vispa grädden när kladdkakorna hunnit bli helt kalla och precis innan det är dags att servera dem. Blanda i whiskyn i den vispade grädden lite i taget och smaka av. (Olika whiskysorter smakar olika skarpt, så det kan vara smart att prova sig fram till vilken mängd man vill ha. Whiskyn skall bara anas och inte ta över i smak). Rör snabbt ihop whiskyn med grädden. Spritsa eller bred en klick grädde på varje kladdkakemuffins. Sikta över lite kakaopulver. Servera genast!

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

30 oktober, 2015
3 november, 2015

RELATED POSTS

14 Comments

 1. Svara

  Stina - Tillvaron.se

  1 november, 2015

  Men så smarrigt! Låter som något som skulle bli en hit hos min whiskeyfantast till sambo :D

  • Svara

   Hungry Heart

   1 november, 2015

   Ja, men då MÅSTE du ju bara baka de här! Tänk dig hans min när du först säger ”jag har använt din finaste 35-åriga whisky till att baka” och sedan lättnaden och glädjen när han fattar att det bara rörde sig om någon tesked och att hans sambo fixat sjukt gott fika precis i hans smak. ;-)

 2. Svara

  Erikas Taktila stunder

  2 november, 2015

  Så smarriga muffins ! Är inte så förtjust i whiskey men de här får jag pröva .
  Kram Erika

  • Svara

   Hungry Heart

   2 november, 2015

   Ja! Det vore ju jättekul om du provade! Bara man tar det nätt med ipytsandet av whiskyn, så kommer smaklökarna att dansa en liten glädjedans! ;-) Kram

 3. Svara

  Catrin Sandberg

  2 november, 2015

  Det såg gott ut, hoppas du får en bra måndag

  • Svara

   Hungry Heart

   2 november, 2015

   Tack och detsamma!

 4. Svara

  Pernilla

  2 november, 2015

  Jag är inte heller någon wiskeyfantast, men det här lät ju tokgott! Får nog ta och prova det någon gång :)

  • Svara

   Hungry Heart

   2 november, 2015

   Tack! Det ÄR så himmelens gott, så prova prova prova! =)

 5. Svara

  Helena

  2 november, 2015

  Så gott det låter. Måste prövas.
  Tack för titten hos mig. Gillar din beskrivning om bloggen – återbruk och lantliv – och din hund. :-) Hälsa gärna på igen. Fin måndag till dig./Helena

  • Svara

   Helena

   2 november, 2015

   Jag hälsar gärna på här igen skulle det stå… :-)

   • Svara

    Hungry Heart

    2 november, 2015

    Haha, ja men jag kommer som sagt så gärna och hälsar på hos dig också! :-)

  • Svara

   Hungry Heart

   2 november, 2015

   Tack! Vad glad jag blir! <3
   Jag kommer gärna tillbaka till din blogg och Isbjörnen och jag blir jätteglada om du vill komma på besök här igen.
   Hoppas du också får en fin måndag!

 6. Svara

  Emilia

  14 november, 2015

  Det här låter ju helt galet gott!! Tidigare har jag sett äppelpaj med bourbon vilket också verkar vara helt magiskt men detta känns lite mer görbart, de mesta av ingredienserna har en hemma. Jag kan verkligen uppskatta whiskey smaken så det här låter ju som ett drömrecept. Ska absolut prova nu i vinter och berätta för dig hur det blev!

  • Svara

   Hungry Heart

   14 november, 2015

   Så himla roligt att du tycker det! ? Ja, det är ju ett riktigt enkelt och snabbt recept men ger en dessert som är lite finare och mer ”vuxet”. Vore så himmelens kul om du testade! ?

LEAVE A COMMENT