Nä, nu blommar det!

Blommande stockrosor och vitsippa | HungryHeart.se

Det är november men så varmt att blommorna tror att det är vår. Stockrosorna, som egentligen befinner sig en bit längre norrut än sin comfort zone, har fått nya knoppar som slår ut och VITSIPPORNA blommar! Jodå, mitt i ett hav av fallna höstlöv står det vitsippor i full blom.

Till helgen skall det bli 15 grader varmt (i november! i Mellansverige!) och igår hade Isbjörnen en fästing krypandes i pälsen, trots att de vanligtvis försvinner två månader tidigare på säsongen.

Nej, nog är det något som är rejält fel när naturen beter sig så underligt. Men visst skall vi försöka göra vad vi kan för att vara räddare om vår miljö? UnderbaraClara skrev igår om att ta små gröna steg och det tycker jag är en jättebra ambition. Man måste inte flytta ut till en koja i skogen och leva på rötter för att det skall räknas, utan sakta men säkert byta ut vanor och produkter mot mer miljövänliga alternativ.

Här kommer några smarta eko-tips från mig på #smågrönasteg

 • Spara alla stearinljusstumpar och använd dem som miljövänligare braständare när det är svårt att få fyr på elden, eller smält ned stumparna och gör nya ljus av dem (t ex i gamla konservburkar)
 • Tänk kreativt och hitta på egna lösningar istället för att köpa färdigt. Grillspett kan man t ex tillverka jättelätt själv av tunna grenar.
 • Gör egna gå-bort-presenter istället för att köpa blomsterbukett och vin när du är bjuden på middag. Det brukar bli väldigt uppskattat och behöver inte alls vara krångligt. Några tips kan du hitta här.
 • Husmorsknep is da shit! Man kan rengöra det mesta med såpa, ättika och bakpulver. Snällare mot både miljön och plånboken!
 • Håll koll på när livsmedel snart börjar bli dåliga (även om de oftast håller klart längre än bäst-före-datum) och utmana dig själv att hitta på maträtter med det du har hemma. Om fantasin tryter kan man googla på ingredienserna, t ex ”köttfärs + champinjoner recept”
 • När du vill köpa något – fundera en extra gång på om du verkligen behöver det och skaffa det i så fall gärna begagnat eller låna av andra. Var generös med att låna ut dina egna saker och det du inte längre behöver kan du upcyla, sälja eller skänka bort. För inspiration till upcycling och återbruk får du gärna kika på några DIY-tutorials som jag har gjort här.
Hund bland löv | HungryHeart.se

”Hörru, matte! Du måste skriva att mitt miljötips är att hundar skall få slicka ur köttfärssåsgrytan som en form av för-diskning. Ja, det är ju resursslöseri om det bara spolas ut i vasken!”

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

15 Comments

 1. Svara

  Pernilla

  3 november, 2015

  Så himla konstigt med blommorna!? Bra tips för övrigt, tror också det är viktigt att känna att även små saker räknas och att de gör stor skillnad i slutändan :)

  • Svara

   Hungry Heart

   3 november, 2015

   Ja, visst är det läskigt! När man bor nära naturen, så blir det så mycket tydligare att miljön störs av vi människors påhitt. Men det är viktigt att vi inte blir överväldigade och känner oss maktlösa över av alla vanor vi borde förändra. Steg för steg skall vi nog allt ta och kunna göra världen bättre!

 2. Svara

  Linnea

  3 november, 2015

  Alltså det är så sjukt! Jag bor också i mellansverige och liksom….. jag såg en maskros som var på väg att slå ut igår?? Skulle seriöst inte bli förvånad om jag såg en tussilago nu i eftermiddag!?

  • Svara

   Hungry Heart

   3 november, 2015

   Eller hur! Jag tror snart att vi måste skriva om Idas sommarvisa och istället sjunga ”du ska inte tro det blir vinter, ifall inte nån sätter fart”!

 3. Svara

  Susanne

  3 november, 2015

  Ja. Men visst är det lite snurrigt i naturen nu.
  Vitsippor i November? Ingen ordning alls.
  Jätte många bra tips du delar med dig av.
  Ha en din kväll.
  Kram
  Susanne

  • Svara

   Hungry Heart

   3 november, 2015

   Tack för din kommentar! Roligt att du gillade tipsen. =) Och vilken himla fin kolonilott du har!! Wow!
   Önskar dig också en bra kväll. Kram

 4. Svara

  Helena

  3 november, 2015

  Vilket fint bidrag till utmaningen Hållbar livsstil. Och så roligt att du vill haka på. Fin kväll till dig! :-)

  • Svara

   Hungry Heart

   4 november, 2015

   Tack! Det är väl klart att man hakar på en sådan bra utmaning! =) Ha det bra!

 5. Svara

  ISA

  4 november, 2015

  jag säger ju bara hurra över att det blommar för det betyder att det inte är vargavinter än ;) bra tips förövrigt.. borde kanske tänka mer miljömedvetet jag med.. *gulp*

  • Svara

   Hungry Heart

   4 november, 2015

   Jo, det är klart att det är fint med blommor och praktiskt när det inte är så kallt. MEN, en ökad global temperatur innebär också att polar-isarna smälter och att balansen rubbas för djur och natur, vilket får stora konsekvenser. Det är kanske lätt hänt att få lite panik över den tanken och så fortsätter man hellre som vanligt, för det känns som om det ändå är ett för stort problem för att man ensam skall kunna påverka det. Men tänk så här istället: vi kan alla hjälpas åt att vända det hela till det bättre genom att sakta men säkert ändra lite grand på våra vanor. Det räcker att du ändrar på en endaste liten vana till att börja med. Du kanske kan börja köpa ekologiska bananer istället för besprutade? Kanske använda cykeln lite mer? Det känns rätt gött i kroppen för varje litet steg man tar för att vara snällare mot miljön!

 6. Svara

  Embla

  4 november, 2015

  Åh hundbilden <3

  • Svara

   Hungry Heart

   5 november, 2015

   Ja, visst är Isbjörnen fin! =)

 7. Svara

  Hannis

  5 november, 2015

  Skräckblandad känsla när man ser blommor i November.
  Det går inte att låta bli att tänka på hur miljön mår.

  Bra tips! Tips att förända sitt tänk och liv gillar jag=))

  • Svara

   Hungry Heart

   5 november, 2015

   Nej, visst är det så. Det får helt enkelt bli en påminnelse till oss att göra ytterligare något för att förbättra miljön. För det finns massor vi kan göra och som verkligen gör skillnad!

LEAVE A COMMENT