Återbruk DIY : Ljus av gammal konservburk och ljusstumpar

DIY Ljus i konservburk | HungryHeart.se

Dessa ljus kan man göra av nästan bara återvunnet material. Ljusmassan kommer från överblivna stearinstumpar och som ”behållare” använder man en gammal konservburk som pimpas med presentpapper.

När konservburksljuset brunnit ned kan man dessutom använda den som pennhållare eller (om den är lite högre) ställ för köksredskap. Finfint att göra som gå-bort-present!

Jag konstaterade att det här blir mitt tredje DIY med ljus på bara en månad, men jag antar att jag inte är ensam om att bli tokig i att tända ljus vid den här tidpunkten på året? ;-) Däremot blev jag lite full i skratt, när jag upptäckte att det var tema LJUS hos Monthly Makers i november! För min del blir det garanterat något stearin-fritt till Monthly Makers utmaning, men nu kör vi på med en tutorial för de här återbruksljusen!

DIY Konservburksljus | HungryHeart.se

ÅTERBRUKS-DIY: LJUS AV GAMMAL KONSERVBURK OCH LJUSSTUMPAR

Material som behövs:

Ljusstumpar av stearin, tom konservburk och gammalt presentpapper alternativt geléform eller kopp från loppis, gren/grillpinne/sticka, limstift, sax, veke och vekhållare.

Så här gör du:

  1. Diska ur konservburken och torka noggrant.
  2. Klipp bort de svarta delarna av vekarna (annars kommer stearinet att bli smutsigt när det smälts).
  3. Lägg stearinstumparna i en mikrosäker skål som du inte är så rädd om. Låt stearinet smälta på halv effekt i mikron, men kolla ofta så att du inte kör för länge. Du kan även smälta stumparna över ett vattenbad på spisen eller i en kastrull som du inte är rädd om. När stearinet smält plockar du bort de gamla vekarna.
  4. Klipp till passande längd veke och trä på en vekhållare i ena änden. Gör en enkelknut i den andra änden och stick in en gren/grillspett i knuten. Häll en gnutta smält stearin i botten av din form och lägg vekänden med vekhållaren där. Håll fast den i stearinet med hjälp av ett grillspett och låt stelna.
  5. Fyll därefter formen med stearin, men se till att nivån håller sig under knuten. Låt stelna. Tag därefter bort gren/grillspett, lös upp knuten och klipp veken till önskad längd.
  6. Låt ljuset svalna. Klipp ut en pappersremsa som är lika hög som din konservburk och ungefär två centimeter bredare än konservburkens omkrets. Sätt en lodrät sträng med lim på utsidan av konservburken. Fäst ena kortsidan av pappersremsan på limmet och se till att pappret sitter rakt. Linda remsan runt burken och fäst den andra kortsidan med hjälp av limstift. Låt torka.

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

20 Comments

  1. Svara

    Silje

    11 november, 2015

    Alle prosjekt som har noe med gjenbruk å gjøre, er bare så kult :) Kanskje jeg skal finne noen gamle, fine tekopper på en bruktbutikk og prøve dette prosjektet? Så kjekt å få så mye bra inspirasjon :D

    • Svara

      Hungry Heart

      11 november, 2015

      Det låter som en alldeles lysande plan, Silje! =)

  2. Svara

    Mikaela

    11 november, 2015

    Åh har tänkt i flera veckor att jag vill göra det här igen, var helt tokig i det hösten 2013 och gjorde bara massa ljus som jag gav bort. Har länge tänkt uppdatera min tutorial om det för min gamla från 2013 är så himla ful :P Så kommer upp ett liknande inlägg hos mig någon gång inom kort ;) Jag tror dock mitt MM-bidrag också blir stearinfritt!

    • Svara

      Hungry Heart

      11 november, 2015

      Great minds think alike! ;-) Jag lovar att hålla utkik efter din uppdaterade ljus-tutorial och var inne och kikade på din gamla så länge. Kul att du gjort ljus i glas (!) och tipset om att ”sila” bort vekarna från stearinet genom att hälla blandningen genom en gammal nylonstrumpa lät himla smart!

  3. Svara

    Pernilla

    11 november, 2015

    Vilka fina! Jag brukar gjuta nya blockljus i gamla mjölkförpackningar, men någon gång ska jag testa det här med!

    • Svara

      Hungry Heart

      11 november, 2015

      Tack! Och att gjuta ljus i gamla mjölkförpackningar är ju en helt lysande idé! (ha, ha) ;-)

  4. Svara

    Susanne

    11 november, 2015

    Tack för din fina beskrivning och demonstration! :)
    Vet dock inte om jag kommer få tummen ur.. någon gång och pröva det där. För material, dvs ljusstumpar, kan jag snabbt samla på mig! :)
    Här tänds det mycket ljus!
    Ha en jätte fin kväll.
    Kram!

    • Svara

      Hungry Heart

      11 november, 2015

      Visst är det mysigt med massor av tända ljus! Det är ju alltid bra samla ljusstumparna och sedan får man väl helt enkelt se om man blir sugen på att göra nya ljus! Annars kan man ju ge bort stumparna till någon annan som vill gjuta ljus. =)
      Trevlig kväll till dig också! Kram

  5. Svara

    Hanna Holmström

    11 november, 2015

    Vad fina de blev, jag gillar speciellt ljusen i konservburkarna! Jag har också försökt mig på något liknande för ett tag sedan, men när stearinen smälte drog den sig undan på något konstigt sätt och det blev som en stor grop runt veken (dålig kvalité på stearienen?). Aja, jag får försöka igen någon dag :)

    • Svara

      Hungry Heart

      11 november, 2015

      Tack! =) Vad roligt att du hittat hit och att du gillar ljusen! =)

      Jag har hört flera andra som också fått en grop runt veken när de gjort ljus. Ibland kan det bero på att man satt sin knut lite för långt ned men det kanske även kan bero på att stearin drar ihop sig lite grann när det stelnar också? Hur som helst, jag tycker gott att man kan ”fuska” lite och hälla på en gnutta stearin extra när den första omgången stelnat. Eller så struntar man högaktningsfullt i att det finns en liten grop och är sjukt nöjd över att man gjort ett så fint ljus! =)

  6. Svara

    Patrik at Brass&Gold | Hannas Room

    11 november, 2015

    Så kul att göra egna ljus! Fint!

    • Svara

      Hungry Heart

      11 november, 2015

      Tack!

  7. Svara

    Helena

    11 november, 2015

    Jag samlar också på ljusstumpar och använder dem i stumpljusstakar. Tanken har slagit mig flera gånger att smälta dem, men inte tagit mig för. Nu ska jag verkligen pröva det. Tack för inspirationen och tack för alla tips om lavendel. Kram

    • Svara

      Hungry Heart

      11 november, 2015

      Stumpastakar (som jag säger, men det måste vara dialekt va?) är ju kanon! Men det blir ju liksom alltid lite stump kvar ändå, så då är det ju superbra att smälta ned dem till nya ljus! Så himla kul att du blir inspirerad och vill prova! <3 Kram

  8. Svara

    Stina - Tillvaron.se

    12 november, 2015

    Så himla bra pyssel! Har funderat på vad jag ska göra med alla ljusstumpar som genereras under vinterhalvåret…

    • Svara

      Hungry Heart

      12 november, 2015

      Roligt att du tycker det! ? Och visst är det bra att få användning av något som kanske annars slängs.

  9. Svara

    Anna María

    13 november, 2015

    Haha! Förstår att du blev lite full i skratt när tema ”ljus” kom upp. Men det finns ju så mycket kul en kan hitta på. Hoppas du är med.

    • Svara

      Hungry Heart

      13 november, 2015

      Det är väl klart att jag är med! =) Montlhy Makers är ju hur kul som helst!

  10. Svara

    Cecilia Andersson

    3 oktober, 2016

    Hej, hej! Jättefina ljus. Tänkte gjuta ljus i konservburkar i helgen men har lite funderingar.
    -Kan burken stå direkt på bordet eller måste man ha fat under?
    -Hur reagerar presentpappret på värmen? Missfärgat? Brandfarligt?
    Tänkte göra doftljus och sätta snygg pappersetikett med doften på burken. (Limma, alltså). Tack!// Mvh Cecilia

    • Svara

      Hungry Heart

      3 oktober, 2016

      Hej Cecilia!
      Vad roligt att du vill gjuta ljus i konservburkar! Det låter som en toppenidé med doftljus och jag kan tänka mig att det blir riktigt snyggt med en egen etikett på också. =)
      Till dina frågor: båda beror lite på hur pass varmt konservburksljuset blir. Till en början kan man ha ljuset direkt på bordet, men när det brunnit ett tag behöver man ha något värmetåligt under. Håll noga koll eller ställ det på ett underlägg redan från början.
      Olika papper reagerar lite olika på värme, men om man vill vara säker på att ljuset håller sig snyggt på utsidan, så kan man använda en veke som är anpassad för lite smalare kärl än konservburkar. På så sätt smälter inte stearinet längst ut på kanterna och därför blir pappret heller inte varmt.
      Stort lycka till med ditt ljusgjutande och berätta gärna hur det gick!
      Hälsningar Ruth

LEAVE A COMMENT