Recept på Choklad- och Nutellatårta

Choklad- och Nutellatårta | HungryHeart.se

Choklad, nutella och tårta – tre av mina absoluta favoriter! Och inte blir de sämre av att kombineras heller… Den här tårtan blir smakrik, saftig och grymt god. Tycker du att det verkar krångligt att göra en tårta i flera lager, så kan du halvera receptet och göra en enda tårtbotten som du brer frosting över.

Jag kan för övrigt glatt meddela att jag precis fått ett kamerastativ i födelsedagspresent och alltså hädanefter kan ta bilder där BÅDE blommor och frosting är i fokus trots höstmörkret! =) Stativet kommer att användas flitigt framöver, för jag har en mängd recept på advents- och julkakor + godis på gång här på bloggen.

I helgen har det nämligen varit lite av ett kreativt, kladdigt julbaksexperimenterande i mitt kök! Jag har provbakat mig fram till några riktiga godbitar (och även fått till några extremt misslyckade varianter som fått både mig och sambon att gråta av skratt, fast de recepten slipper ni så klart…)

Men tillbaka till nutellatårtan… För en gångs skull är det inte jag som gjort receptet, utan bottnarna står Martha Stewart för och frostingen kommer från Leila Lindholm.

 

CHOKLAD- OCH NUTELLATÅRTA RECEPT

Bottnar:

(recept av Martha Stewart)

180 g vetemjöl (3 dl)
300 g strösocker (3,3 dl)
90 g kakao (drygt 2 dl kakao)
6 g bikarbonat (1 tsk)
4 g bakpulver (1 tsk)
60 g neutral olja (t ex matolja eller majsolja) (60 ml)
90 g mjölk
90 g filmjölk
190 g kaffe (1,9 dl)
2 stora ägg

Nutellafrosting:

(recept av Leila Lindholm)

2 dl Nutella
8 dl florsocker
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
2 msk bryggt kaffe

Gör så här:

Bottnar:

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop till en slät smet. (Vispa så lite som möjligt för annars kan bottnarna bli sega). Fördela smeten i två stycken formar, ca 15 cm i diameter. Grädda kakorna i 160 grader i ca 35-40 minuter. Kontrollera med sticka (skall inte ha något kladd på sig) att bottnarna är färdiga innan de tas ur ugnen. Låt svalna på galler. När bottnarna är kalla läggs de in i kylskåp. Helst skall de vila i kylen över natten innan fyllning breds på.

Frosting:

Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt nutella och philadelphiaost och vispa allt krämigt med hjälp av en elvisp. Rör därefter försiktigt ned kaffet.

Montering:

Tag ut bottnarna ur kylen och skär av den bulliga toppen, så att ovansidan blir helt platt. Halvera sedan bottnarna (du kommer då att ha sammanlagt fyra bottnar). Lägg en av tårtbottnarna på ett fint tårtfat och bred ut ett lager frosting. Fortsätt med ny botten, frosting, ny botten frosting och lägg därefter på den sista botten. Ställ därefter in tårtan en stund i kylen men låt resten av frostingen stå framme i rumstemperatur. När tårtan tagits ut ur kylen stryker man ett tunt lager frosting runt omkring den samt ovanpå den (crumb coat). Ställ därefter in tårtan i kylen igen i minst 20 minuter. Sedan är det dags för det sista lagret frosting. Försök få den så jämn som möjligt med hjälp av en palettkniv. Dekorera med blommor, strössel eller lite riven choklad.

FLER RECEPT MED NUTELLA: Nutella mug cake, Nutellaglass utan glassmaskin

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

22 Comments

  1. Svara

    Susanne

    16 november, 2015

    Den där tårtan ser ju helt magiskt god ut! :)
    Men det får dock vänta ett tag…
    Måste ju klara av min utmaning först! ;)
    Men tack för receptet.
    Det spar jag till ett senare tillfälle.
    kram och ha en toppen måndag.

    • Svara

      Hungry Heart

      16 november, 2015

      Tack, Susanne! Ledsen om jag frestar dig! ? Du får bunkra upp på alla söta recept och ha en sockerorgie om någon vecka! ? Kram

  2. Svara

    Mikaela

    16 november, 2015

    Åh herregud så gott det ser ut, känns som man kommit till tårthimlen?!

    • Svara

      Hungry Heart

      16 november, 2015

      Haha, ja lite så! ?

  3. Svara

    Pernilla

    16 november, 2015

    Den där tårtan får det verkligen att vattnas i munnen! Choklad och nutella kan ju aldrig bli fel!

    • Svara

      Hungry Heart

      16 november, 2015

      Eller hur! Det är typ desserternas ”lilla svarta” fast aldrig tråkigt! ?

  4. Svara

    Helena

    16 november, 2015

    Mums så gott det ser ut! Visst är det roligt att fotografera. Jag skaffade en systemkamera för 1,5 år sedan, helt novis, Och är helt såld. Det är verkligen hur roligt som helst. Har en dröm om att fixa ett rum som numera bara är ett skräprum till ett ljusrum. :-) För att kunna fotografera fina stilleben. Kram och fin kväll!

    • Svara

      Hungry Heart

      16 november, 2015

      Tack! Och inte kan man tro att du bara fotograferat i 1,5 år – redan värsta proffset ju! Jag tycker det låter som en alldeles utomordentlig idé att omvandla ett rum till en egen fotostudio. Go for it! Kram

  5. Svara

    Mias Mix

    16 november, 2015

    Mmm vad massa godsaker hos dig!!

    • Svara

      Hungry Heart

      16 november, 2015

      Japp, godsaker blir man glad av, så det bjuder jag gärna på på bloggen!

  6. Svara

    Simone

    16 november, 2015

    Men wow vilken tårta ! Ser ju jättesmarrig ut

    • Svara

      Hungry Heart

      16 november, 2015

      Åh, men tack! =)

  7. Svara

    Hanna Holmström

    16 november, 2015

    Men hur god ser inte tårtan ut?! Dessutom måste jag bara säga att du har inspirerat mig till att delta i månadens upplaga av monthly makers. Jag har faktiskt redan skapat något som har med ljus att göra :)

    • Svara

      Hungry Heart

      16 november, 2015

      Tack! =) Och så himla roligt att du vill haka på Monthly Makers!! Nallebjörnslampan du gjorde blev ju hur söt och fin som helst!

  8. Svara

    Sandra

    17 november, 2015

    Åh men heavens! Låter helt och hållet gudomligt ju.

    • Svara

      Hungry Heart

      17 november, 2015

      Ja, det var den också! =) Våra gäster åt så mycket av den att de fick ont i magen. =D

  9. Svara

    Klara

    17 november, 2015

    hjälp! den där ser ju farligt god ut!! synd att en inte har anledning att göra tårtor oftare… :)

    • Svara

      Hungry Heart

      18 november, 2015

      Tack! Egentligen borde man fira fler saker oftare för att uppmärksamma det som är bra och då har man också anledningar att göra tårta oftare. ;-)

  10. Svara

    Anna María

    18 november, 2015

    Men hej och hallå så vansinnigt smarrigt det ser ut!

    • Svara

      Hungry Heart

      19 november, 2015

      Tackar! Och what you see is what you get! ?

  11. Svara

    Rania { Rania Maria Photography }

    19 november, 2015

    Svar: Haha det skulle säkert bli ett kanoninlägg! ;P

LEAVE A COMMENT