Choklad, nutella och tårta – tre av mina absoluta favoriter! Och inte blir de sämre av att kombineras heller… Den här tårtan blir smakrik, saftig och grymt god. Tycker du att det verkar krångligt att göra en tårta i flera lager, så kan du halvera receptet och göra en enda tårtbotten som du brer frosting över.
Jag kan för övrigt glatt meddela att jag precis fått ett kamerastativ i födelsedagspresent och alltså hädanefter kan ta bilder där BÅDE blommor och frosting är i fokus trots höstmörkret! =) Stativet kommer att användas flitigt framöver, för jag har en mängd recept på advents- och julkakor + godis på gång här på bloggen.
I helgen har det nämligen varit lite av ett kreativt, kladdigt julbaksexperimenterande i mitt kök! Jag har provbakat mig fram till några riktiga godbitar (och även fått till några extremt misslyckade varianter som fått både mig och sambon att gråta av skratt, fast de recepten slipper ni så klart…)
Men tillbaka till nutellatårtan… För en gångs skull är det inte jag som gjort receptet, utan bottnarna står Martha Stewart för och frostingen kommer från Leila Lindholm.
CHOKLAD- OCH NUTELLATÅRTA RECEPT
Bottnar:
(recept av Martha Stewart)
180 g vetemjöl (3 dl)
300 g strösocker (3,3 dl)
90 g kakao (drygt 2 dl kakao)
6 g bikarbonat (1 tsk)
4 g bakpulver (1 tsk)
60 g neutral olja (t ex matolja eller majsolja) (60 ml)
90 g mjölk
90 g filmjölk
190 g kaffe (1,9 dl)
2 stora ägg
Nutellafrosting:
(recept av Leila Lindholm)
2 dl Nutella
8 dl florsocker
8 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
300 g Philadelphiaost
2 msk bryggt kaffe
Gör så här:
Bottnar:
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop till en slät smet. (Vispa så lite som möjligt för annars kan bottnarna bli sega). Fördela smeten i två stycken formar, ca 15 cm i diameter. Grädda kakorna i 160 grader i ca 35-40 minuter. Kontrollera med sticka (skall inte ha något kladd på sig) att bottnarna är färdiga innan de tas ur ugnen. Låt svalna på galler. När bottnarna är kalla läggs de in i kylskåp. Helst skall de vila i kylen över natten innan fyllning breds på.
Frosting:
Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt nutella och philadelphiaost och vispa allt krämigt med hjälp av en elvisp. Rör därefter försiktigt ned kaffet.
Montering:
Tag ut bottnarna ur kylen och skär av den bulliga toppen, så att ovansidan blir helt platt. Halvera sedan bottnarna (du kommer då att ha sammanlagt fyra bottnar). Lägg en av tårtbottnarna på ett fint tårtfat och bred ut ett lager frosting. Fortsätt med ny botten, frosting, ny botten frosting och lägg därefter på den sista botten. Ställ därefter in tårtan en stund i kylen men låt resten av frostingen stå framme i rumstemperatur. När tårtan tagits ut ur kylen stryker man ett tunt lager frosting runt omkring den samt ovanpå den (crumb coat). Ställ därefter in tårtan i kylen igen i minst 20 minuter. Sedan är det dags för det sista lagret frosting. Försök få den så jämn som möjligt med hjälp av en palettkniv. Dekorera med blommor, strössel eller lite riven choklad.
FLER RECEPT MED NUTELLA: Nutella mug cake, Nutellaglass utan glassmaskin
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Facebook, Instagram och Pinterest
Susanne
Den där tårtan ser ju helt magiskt god ut! :)
Men det får dock vänta ett tag…
Måste ju klara av min utmaning först! ;)
Men tack för receptet.
Det spar jag till ett senare tillfälle.
kram och ha en toppen måndag.
Hungry Heart
Tack, Susanne! Ledsen om jag frestar dig! ? Du får bunkra upp på alla söta recept och ha en sockerorgie om någon vecka! ? Kram
Mikaela
Åh herregud så gott det ser ut, känns som man kommit till tårthimlen?!
Hungry Heart
Haha, ja lite så! ?
Pernilla
Den där tårtan får det verkligen att vattnas i munnen! Choklad och nutella kan ju aldrig bli fel!
Hungry Heart
Eller hur! Det är typ desserternas ”lilla svarta” fast aldrig tråkigt! ?
Helena
Mums så gott det ser ut! Visst är det roligt att fotografera. Jag skaffade en systemkamera för 1,5 år sedan, helt novis, Och är helt såld. Det är verkligen hur roligt som helst. Har en dröm om att fixa ett rum som numera bara är ett skräprum till ett ljusrum. :-) För att kunna fotografera fina stilleben. Kram och fin kväll!
Hungry Heart
Tack! Och inte kan man tro att du bara fotograferat i 1,5 år – redan värsta proffset ju! Jag tycker det låter som en alldeles utomordentlig idé att omvandla ett rum till en egen fotostudio. Go for it! Kram
Mias Mix
Mmm vad massa godsaker hos dig!!
Hungry Heart
Japp, godsaker blir man glad av, så det bjuder jag gärna på på bloggen!
Simone
Men wow vilken tårta ! Ser ju jättesmarrig ut
Hungry Heart
Åh, men tack! =)
Hanna Holmström
Men hur god ser inte tårtan ut?! Dessutom måste jag bara säga att du har inspirerat mig till att delta i månadens upplaga av monthly makers. Jag har faktiskt redan skapat något som har med ljus att göra :)
Hungry Heart
Tack! =) Och så himla roligt att du vill haka på Monthly Makers!! Nallebjörnslampan du gjorde blev ju hur söt och fin som helst!
Sandra
Åh men heavens! Låter helt och hållet gudomligt ju.
Hungry Heart
Ja, det var den också! =) Våra gäster åt så mycket av den att de fick ont i magen. =D
Klara
hjälp! den där ser ju farligt god ut!! synd att en inte har anledning att göra tårtor oftare… :)
Hungry Heart
Tack! Egentligen borde man fira fler saker oftare för att uppmärksamma det som är bra och då har man också anledningar att göra tårta oftare. ;-)
Anna María
Men hej och hallå så vansinnigt smarrigt det ser ut!
Hungry Heart
Tackar! Och what you see is what you get! ?
Rania { Rania Maria Photography }
Svar: Haha det skulle säkert bli ett kanoninlägg! ;P