Recept på Pepparkaksgröt med Mandel och Russin

Pepparkaksgröt | HungryHeart.se

Idag kom äntligen den första snön! Som jag har längtat efter ljus och vinter när hösten aldrig ville ge sig. Men nu säger jag hej då till vitsippor och välkommen till långkalsipper, broddar och julförberedelser. Ja, det är ju bara en och en halv vecka kvar till första advent!

För min del är själva julen inte så viktig, men jag älskar upptakten till den med adventsljus, bakning och alla goda julsmaker. Alltså pepparkakskryddor, clementiner och saffran… Så här års skulle jag vilja smaksätta allting med det!

Jag började med att i alla fall göra frukosten juldoftande genom att blanda ned pepparkakskryddor i havregrynsgröt och toppa det hela med russin, mandelspån och mjölk. Självklart serverades anrättningen med clementin och apelsin till. Om jag skulle ha följt temat fullt ut, så borde jag väl egentligen ha bytt ut mitt kaffe mot glögg också, men någon hejd får det ändå lov att vara. Får jag inte mitt morgonkaffe så blir det definitivt ingen julefrid!

Recept efter bilden.

Pepparkaksgröt med mandel och russin | HungryHeart.se

RECEPT PÅ PEPPARKAKSGRÖT

1 portion

Ingredienser:

1 dl havregryn
2 dl vatten
1 krm salt
1/2 tsk pepparkakskryddor (färdig kryddblandning finns i matvarubutiken)
Russin
Mandel
Mjölk

Gör så här:

  1. Blanda havregryn, vatten och salt i en skål och kör på full effekt i micron i 3 minuter. (Gröten kan förstås också tillagas i kastrull på spisen).
  2. Rör ned pepparkakskryddorna i gröten, strö över russin och mandel och häll på mjölk.

Juldoftande frukost | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

22 november, 2015

RELATED POSTS

15 Comments

  1. Svara

    Rania { Rania Maria Photography }

    20 november, 2015

    Svar: Det var en otrolig vinter! Ja nä, ruggig snöyra är inte att föredra. Men det blir nästan som en gratis ansiktsskrubb ;) Ja, det är magiskt fint med sådana dagar – hoppas kommande vinter bjuder på många av dem!

  2. Svara

    Pernilla

    20 november, 2015

    Jag gillar också julförberedelserna och adventsljusstakarna mycket mer än själva julen. Det blir så himla mysigt med alla ljus! Gröten låter ju kanongod. Synd att jag redan har ätit min frukost, annars hade jag lätt provat det här idag.

    • Svara

      Hungry Heart

      20 november, 2015

      Ja, visst är det underbart med alla dessa ljus! Älskar när man kan gå all-in på myset!
      Kul att du gillar idén med gröten! Du kommer ju säkert att äta fler frukostar före jul, så det kommer ju fler tillfällen att prova. =)

  3. Svara

    Eva Trillian

    20 november, 2015

    Tack för din kommentar hos mig. Din KLOKA kommentar som jag håller med om till punkt och pricka!
    Din blogg är fin och innehåller mycket gott :) men jag har inte forskat färdigt ännu!
    Önskar dig en väldigt skön helg!

    • Svara

      Hungry Heart

      20 november, 2015

      TACK, Eva! <3 Vad glad du gör mig! Hoppas du tittar in här igen.
      Önskar dig också en riktigt fin helg!

  4. Svara

    Katarina

    20 november, 2015

    Jag körde saffran både i mannagrynsgröt och chiapudding förra året, rekomenderas. Får testa pepparkakskryddat i år, vi har ju många adventssöndagar som du vet :-)

    • Svara

      Hungry Heart

      21 november, 2015

      Åh, gud så lyxigt och gott med saffrans-mannagrynsgröt! Det måste jag prova. Hade plånboken tålt det så hade det nog blivit min standardfrukost! =)

      • Svara

        Katarina

        22 november, 2015

        Såhär i början av säsongen så brukar saffran säljas väldigt, väldigt billigt i både mataffärer och på apotek, vilket alltid gör mig misstänksam för jag undrar vem i ledet det är som inte får ordentligt betalt, men jag brukar ändå bunkra upp så att jag har för ett helt år. Så länge påsen är oöppnad så har jag inte märkt någon försämring ens året efter bäst före-datum.

        • Svara

          Hungry Heart

          22 november, 2015

          Bra tips! Då skall jag skriva upp ett antal saffranspaket på inköpslistan!

  5. Svara

    Helena

    21 november, 2015

    Pepparkaksgröt! Helt nytt för mig men åh så gott det låter. :-) Vet du – att dina fotografier på mat är helt suveräna. Jag försöker mellan varven fotografera mat och vet hur svårt det är att få det att se smakligt ut. Du lyckas helt fantastiskt. Inspiration. Ha en fin lördag. Kram

    • Svara

      Hungry Heart

      21 november, 2015

      Pepparkaksgröt är sjukt gott (om man gillar gröt) och kan vara det nyttigaste som kommit i närheten av en pepparkaka. ;-)
      TACK så himla, himla mycket för dina fina ord. Jag blev ju helt tårögd, människa! Och väldigt glad och stolt. Tack igen!
      Ha en riktigt mysig vinterhelg. Kram

  6. Svara

    Jess

    21 november, 2015

    Superfina och mysiga foton, önskar så att jag tyckte om gröt men det går verkligen inte ner. Det låter ändå gott och jag tror jag ska ta efter din idé och gör en julsmakande chiapudding någon morgon.

    • Svara

      Hungry Heart

      21 november, 2015

      Tack, vad roligt att du tycker om fotona! <3
      Det är så olika vad man tycker om för mat. Inte skall man tvinga ned något man inte gillar! (en av många fördelar med att vara vuxen...) Pepparkakskryddor går ju slänga ned i nästan vilken frukost som helst, förutom ägg och bacon kanske! =D

  7. Svara

    Sandra

    22 november, 2015

    Åh Ruth, PEPPARKAKSGRÖT?!?! Dör ju för att det låter så ljuvligt! Älskar alla dina finurliga och fantastiska recept!

    • Svara

      Hungry Heart

      22 november, 2015

      TACK snälla, goa, fina du! Så himmelens glad du gör mig! Och dina pepparkakspannkakor med kaneläpplen är ju to die for!

LEAVE A COMMENT