Recept på Pepparkakscupcakes / Pepparkaksmuffins + en Glutenfri Variant

Pepparkakscupcakes | HungryHeart.se

Nu är det bara några dagar kvar till första advent och jag ser verkligen fram emot att få ta fram elljusstakarna och sörpla glögg. Men det hör ju lika mycket till att mumsa på något gott och juligt också!

Eftersom jag är tokig i att baka, så kommer det självklart att bjudas på godsaker, nämligen muffins / cupcakes med smak av pepparkaka. Min variant har inte bara pepparkakskryddor i sig utan även farinsocker och bikarbonat, så att det verkligen smakar som pepparkakor fast i muffinsform. Filmjölk i ingredienslistan gör dem dessutom extra saftiga.

Antingen skippar man frostingen, och då blir det smaskiga pepparkaksmuffins, eller så går man all-in och gör pepparkakscupcakes. Med frosting på smakar de lite åt morotskaka-hållet, fast juligare och kryddigare. To-die-for-gott, alltså!

Eftersom det ligger mig varmt om hjärtat att även allergiker skall ha tillgång till god mat och fika, så finns det också instruktioner hur man gör en variant som är glutenfri.

Recept efter bilden!

Cupcake med pepparkakssmak | HungryHeart.se

PEPPARKAKS-CUPCAKES RECEPT

12 st

Pepparkaks-muffins:

100 g rumsvarmt smör
2 dl farinsocker
2 rumsvarma ägg
1,5 dl rumsvarm filmjölk
3 dl vetemjöl (eller 3 dl glutenfri mjölblandning + 1 msk psylliumfröskal)
5 tsk pepparkakskrydda (finns färdig blandning i matvarubutiken)
1 tsk bikarbonat

Frosting:

100 g osaltat smör
250 g Philadelphiaost
8 dl florsocker
1 tsk finrivet skal från EKO-citron (ca en halv citron)

 1. Tag fram ingredienserna i god tid så att de hinner bli rumsvarma.
 2. Sätt ugnen på 175 grader och placera 12 muffinsformar på en ugnsplåt eller i en muffinsplåt.
 3. Blanda det rumsvarma smöret med farinsockret. Tillsätt ett ägg, rör runt och rör därefter ned det andra ägget. Blanda sedan ned filmjölken.
 4. Tag fram en annan skål och blanda mjölet (eller glutenfritt mjöl + psylliumfröskal) med pepparkakskryddan och bikarbonaten. Rör ned mjölblandningen i resten av ingredienserna. Se till att allt blandar sig ordentligt men försök att röra så lite som möjligt.
 5. Häll upp smeten i muffinsformarna. Grädda muffinsen på 175 graders värme mitt i ugnen i ca 15 minuter. Kolla med en sticka för att se om muffinsen är färdiga. (Tryck ned stickan i en muffins och dra ut den igen. Om stickan kommer ut utan kladd på sig är muffinsen färdiga). Låt muffinsen svalna på galler.
 6. Riv citronskalet fint och se till att bara få med det gula av skalet. Lägg smör och florsocker i en bunke och vispa med elvisp på låg hastighet tills det inte finns några smörklumpar kvar. Tillsätt Philadelphiaost och vispa på hög hastighet till blandningen är slät och luftig. Rör till sist ned det rivna citronskalet.
 7. Bred eller spritsa på frostingen på muffinsen när de är helt svala.

 

FLER GLUTENFRIA PEPPARKAKSRECEPT:
Mini-pepparkaksmuffins med ädelost
Hemmagjord pepparkakskrydda
Pepparkaksgröt med mandel och russin

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’Instagram, Facebook och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

26 november, 2015

RELATED POSTS

21 Comments

 1. Svara

  Form&Känsla

  25 november, 2015

  Ser gott och juligt ut! Vilket fint litet fat, är det ett glasunderlägg eller finns det muffinsfat?
  /Linda

  • Svara

   Hungry Heart

   25 november, 2015

   Tack! Ja, det är ett glasunderlägg, men det vore ju faktiskt lite kul (om än väldigt onödigt) om det fanns muffinsfat! ? Hittade förresten 10 st av dessa glasunderlägg på loppis för 15 kr och min fyndometer slog i taket! ?

 2. Svara

  Pernilla

  25 november, 2015

  Vilka fina bilder!! Ser väldigt stämningsfullt ut, och minipepparkaksgubbarna är ju för söta.

  • Svara

   Hungry Heart

   25 november, 2015

   Tack skall du ha! Visst är det kul med pepparkaksströsslet? Jag lyckades aldrig hitta det förra året, men nu fann jag det på Lagerhaus. ?

   • Svara

    Katarina

    25 november, 2015

    Aha, det var strössel. Jag funderade just på hur, och i vad, du hade lyckats stansa ut små gubbar. Håller med dig om att det är kul att göra lite alternativa bakverk.

    • Svara

     Hungry Heart

     25 november, 2015

     Japp! Jag gillar i och för sig att göra saker från grunden, men jag hade nog inte haft tålamod att göra pepparkaksgubbeströssel! =)

   • Svara

    Pernilla

    26 november, 2015

    Ja de är så gulliga! Jag har granar och snöflingor som jag har köpt på ica, men nu är jag sugen på pepparkaksgubbarna med :)

    • Svara

     Hungry Heart

     26 november, 2015

     Meer jul, jag vill ha meeeer jul (och mer julströssel)! =D

 3. Svara

  Emilia

  25 november, 2015

  Dom ser helt underbart goda ut! Jag brukade när jag vår lite yngre alltid baka pepparkaksmuffins och saffransmuffins för att väga upp lite bland alla traditionella sötsaker men det har jag helt tappat bort. Ska nog börja igen!

  • Svara

   Hungry Heart

   25 november, 2015

   Vad roligt att du tycker det! Pepparkaks- och saffransmuffins går ju klart snabbare att baka än klassiska lussekatter och pepparkakor, vilket ju är himla smidigt när man vill ha något sött och juligt men inte hinner eller orkar baka något mer komplicerat. Dessutom är det alltid kul med lite moderna varianter av traditionella bakverk. Tror bara det är en tidsfråga innan det börjar dyka upp pepparkakswraps eller något liknande! =D

 4. Svara

  Ida här och nu

  25 november, 2015

  Men vilken underbar blogg! Har suttit och lusläst inlägg efter inlägg. Tänk va mycket jag har missat. Men nu följer jag dig så jag inte missar någonting mera. Kram

  • Svara

   Hungry Heart

   25 november, 2015

   Tack snällaste du! Så himla, himla glad du gör mig! <3 Kram

 5. Svara

  Jess

  25 november, 2015

  Åh, så himla gott det ser ut! Superfina och härligt juliga bilder :)

  • Svara

   Hungry Heart

   26 november, 2015

   Tack snälla du! Man vill ju sprida lite julstämning! ;-)

 6. Svara

  Susanne

  25 november, 2015

  Dom där såg ju farligt goda ut!
  Jag många recept från dig på lager nu som jag måste prova….! :)
  Och jag drack minsann min eller rättare sagt mina första muggar glögg för året.
  Jag är barnsligt förtjust i glögg! ;)
  Nu ska det bli riktigt skönt att krypa ner i sängen.
  Natti natti! ❤
  Kram

  • Svara

   Hungry Heart

   26 november, 2015

   Tack, Susanne! Åh, glögg är så himla gott. Vår hemmagjorda glögg åker fram till helgen. Den råkade bli stark som attan, men våra glögg-muggar rymmer typ bara en fingerborg, så det funkar ändå. =) Kram!

 7. Svara

  Borgmästaren

  25 november, 2015

  Du tar så sjukt fina bilder! Önskar jag tog hälften så fina! Tänker rätt ofta på ditt mörker-inlägg och har svårt att fatta att du flyttat ut till skogen. Är själv uppvuxen i mindre stad (men gott om norrländskt mörker) och strävar ständigt efter att bo i allt större städer, även om min man är lite av en bromskloss. Den dag då jag vågat ta en skogspromenad i mörker kommer aldrig att komma. Hatten av till ditt mod. Och, ja, det är synd att man måste känna så men har ingen strävan efter att bo med skogsutsikt utan jag vill ha grannar. Nära inpå.

  • Svara

   Hungry Heart

   26 november, 2015

   Tack snälla du! Vad glad jag blir! =)

   Det är ju så olika hur man är och hur man vill bo – och tur är väl det! Inget är mer rätt än något något annat och det kan ju även växla under en människas liv. Om någon sagt till mig som tonåring at jag skulle bo långt ute på landet ”när jag blev stor” hade jag sagt till dem att de var galna. På den tiden var inte ens Sveriges storstäder tillräckligt stora för mig att bo i, men när jag blev äldre blev jag så trött på stressen, jäktet, ljuden och asfalten (kanske borde skriva ett blogginlägg om det?). Däremot trodde jag ALDRIG att jag skulle våga gå själv i skogen i mörkret, men nu när jag gör det ofta känner jag mig faktiskt inte ett dugg modig (eller rädd). Det är bara skogen, fast mörk. För min del hängde det ihop med att jag flyttade till landet, men jag vet andra som bott i trakten länge och som aldrig skulle gå ut i mörkret. Det är med andra ord så olika hur man fungerar och vad man gillar och jag tycker att det är fantastiskt att både du och jag vet hur vi vill bo – även om det är precis motsatt. =)

 8. Svara

  Julia

  26 november, 2015

  Pepparkaksgubbsströsslet (långt ord) var ju bara för söta!

  • Svara

   Hungry Heart

   26 november, 2015

   Ja men eller hur! Allt som är mini-mini blir så gulligt! =)

LEAVE A COMMENT