DIY Origami Adventsstjärna

DIY Origami Adventsstjärna | HungryHeart.se

Temat för novembers Monthly Makers är ljus och eftersom det snart är första advent, så passade jag på att göra en egen adventsstjärna. Så här i efterhand kan jag ju önska att jag hade finmotorik som en urmakare och ungefär hälften så stora fingrar… Men det gick ju bra ändå!

Jag ville få till en vintrig snöflingelook, så jag valde ett ljust turkost papper och vek det till en symmetrisk origami-stjärna. I mitten satte jag fast pyttesmå pärlor/kristaller i vitt som reflekterar ljuset och som får adventsstjärnan att glimma i alla fall en aning som snö… Tyvärr syns det inte på bilderna, men den blev tjusig ändå.

DIY Adventsstjärna | HungryHeart.se

Stjärnan är helt och hållet gjord av återbrukat material. Själva lysanordningen har jag pillat ut ur en gammal IKEA-adventsstjärna (Glänsa) som vi inte använde längre. Organzabandet kommer från en gammal present och pärlorna var kvar i mina gömmor från 90-talet när jag hade dille på att göra smycken.

 

DIY ORIGAMI ADVENTSSTJÄRNA

Material som behövs:

Ett stort ark styvt papper eller kartong (du kommer senare att klippa ut en bit som är fyra gånger så lång som den är bred och den färdiga stjärnans storlek blir lika stor som bredden), sax, linjal + måttband, blyertspenna, synål, sytråd i samma färg som pappret, 16 st små pärlor (kan uteslutas), en tandpetare, en bit vackert band (jag använde ett organzaband i matchande färg), en diodlampa t ex från en gammal adventsstjärna (jag använde Glänsa från IKEA) och tålamod (det är pilligt som attan!)

Hur man gör en adventsstjärna | HungryHeart.se

Gör så här:

 1. Tag fram pappret/kartongen och klipp till en rektangel som är fyra gånger så lång som den är bred (min var 67 cm x 16,75 cm). Vik pappersbiten på hälften, så att bredden består men längden halveras. Du har nu två sektioner och dessa viker du på hälften (på samma ledd som tidigare) så att du får fyra sektioner. Vik alla fyra sektioner på hälften (samma ledd) så att du har åtta sektioner. Vik alla åtta sektioner på hälften (samma ledd) så att du får 16 sektioner. Vik alla 16 sektioner på hälften (samma ledd) så att du får 32 sektioner. Phu! Nu skall ditt papper se ut som ett dragspel (se bild).
 2. Släta ut allt som du mödosamt böjt och vik sedan pappret på längden (alltså precis tvärtom mot vad du gjort hittills). Lägg pappret med baksidan upp, för nu är det dags att rita stödlinjer med en blyertspenna. Mät ut två linjer som båda löper parallellt med mittlinjen och som befinner sig lika långt från mittlinjen som varje sektion (de 32 alltså) är bred, så att det bildas fyrkanter. Titta på instruktionsbilderna, så blir det lättare att förstå!
 3. Vik pappret längs de två stödlinjerna enligt bild. Vik diagonaler över de kvadrater som uppstått (se bild). Kolla särskilt in hur vikningen skall se ut i änden – det skall inte vara en spets i änden utan en bredsida.
 4. Nu kommer det riktigt pilliga! Vik ihop sektion för sektion enligt fotot.
 5. Här är en bild till på hur det skall se ut.
 6. Gör hål i båda ”benen” med en nål ca 5 mm från kanten. Hålet skall gå igenom alla sektioner
 7. Trä nålen med dubbel sytråd och gör en rejäl knut i änden. Stick nålen genom hålen i första vecket, trä en pärla över nålen, stick nålen genom nästa veck och så vidare hela vägen runt. (Pärlorna måste man inte nödvändigtvis ha, men de döljer tråden och är dekorativa). Gör likadant på det andra ”benet”.
 8. Drag ihop tråden så att det bildas ett nav i den uppfällda stjärnan och fäst tråden så att den bildar en cirkel. Gör ett litet snitt i de yttersta ”trekanterna” och trä en bit band genom respektive snitt. Knäck tandpetaren på mitten och knyt fast bandets ände i tandpetarbiten (se bild). Tandpetarnas uppgift är att fördela draget när stjärnan knyts ihop, för annars kan pappret lätt gå sönder.
 9. Stick ned diodlampan inuti stjärnan och knyt ihop band-ändarna. Ta daa!!

Det här är ett rätt klurigt projekt som inte är helt lätt att förklara. Men om du vill prova att göra en egen adventsstjärna och kör fast, så är det bara att skriva en kommentar eller maila frågor till mig, så hjälper jag till och kan visa fler detaljerade bilder och ritningar.

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

26 november, 2015
28 november, 2015

RELATED POSTS

31 Comments

 1. Svara

  Silje

  26 november, 2015

  Vakkert! Utrolig fint med den turkise fargen, og ekstra kjekt at adventsstjerna er fullt og helt et gjenbruksprosjekt :D

  • Svara

   Hungry Heart

   26 november, 2015

   Tack så mycket, Silje! Ja, det blir ju både miljösnällt och billigt att DIY:a med det man redan har. ?

 2. Svara

  Helena

  26 november, 2015

  Men åh så fint! Gillar din egengjorda adventsstjärna. Kreativt och roligt med den personliga touchen det blir när man gör något själv. Kram

  • Svara

   Hungry Heart

   26 november, 2015

   Tack Helena! Det känns lite extra speciellt att få tända en egengjord stjärna till första advent. ? kram

 3. Svara

  Mikaela

  26 november, 2015

  Vad himla fin den blev! Jag är så otroligt dålig på att vika papper (hur man nu kan vara det. men det blir bara ojämnt och skevt) så vet inte om jag hade vågat mig på ett liknande projekt, men det blev riktigt fint! Fint färgval på pappret!

  • Svara

   Hungry Heart

   26 november, 2015

   Tack! Du är inte ensam om det. Jag kände mig som Röjar-Ralf när jag skulle pilla rätt alla pappersvikningar, men ju mer man övar desto bättre blir man ju. Det gäller att vara riktigt noggrann bara, för annars syns det på en gång att man fått feeling och slarvat! ?

 4. Svara

  Sandra

  27 november, 2015

  Men wow, så fiffigt! Viker aldrig origami pga är så himla klumpig och får aldrig till det rakt men det här var verkligen sueprfint!

  • Svara

   Hungry Heart

   27 november, 2015

   Jag vet inte vad det är med origami och dess magiska förmåga att få en att känna sig som en klumpeduns med stora dasslock till händer. Men jag tänkte umgås lite mer med pappersvikningskonsten, så kanske jag kan bli kompis med den någon gång! ;-)

 5. Svara

  Pernilla

  27 november, 2015

  Så fin den blev! Festligt med att allt material var återbrukat! För bara något år sedan tyckte jag att det var svårt med återbruk, men nu blir jag bättre och bättre hela tiden på att hitta nya användningsområden till gamla prylar.

  • Svara

   Hungry Heart

   27 november, 2015

   Vad bra att du blir allt duktigare på att återbruka! Snällt mot miljön och anti slit-och-släng. Visst är det en övningssak att hitta nya användningsområden istället för att slänga. När jag flyttade ut på landet och fick långt till affärer + att ekonomin var lite knapp, så var det bara att börja trolla med det jag redan hade. Nöden är uppfinningarnas moder, sägs det ju! =)

 6. Svara

  Patrik at Brass&Gold | Hannas Room

  27 november, 2015

  Jättefint!

  • Svara

   Hungry Heart

   27 november, 2015

   Tack! ☺️

 7. Svara

  Maria Ekblad - bröllops & nyföddfotograf

  27 november, 2015

  Ååh vilket fint pyssel! Wow!

  • Svara

   Hungry Heart

   27 november, 2015

   Tack snälla du! ?

 8. Svara

  Jess

  27 november, 2015

  Så fin! Ser himla mysigt ut! Jag lärde mig vika tranor för några år sedan bara för att jag tycker origami verkar så häftigt, men tröttnade ganska snabbt då jag inte har tålamodet för att få allt exakt jämt och rakt :P

  • Svara

   Hungry Heart

   27 november, 2015

   Tack! Papperstranor ja… Vet att vi lärde oss vika dem i skolan när vi läst boken om Sadako. Enligt japansk legend slår ju ens högsta önskan in om man viker 1000 st. Om man har en annan dröm än att bli frisk tror jag iofs att det finns klart bättre metoder för att nå sina mål… ?

 9. Svara

  Katarina

  28 november, 2015

  Vacker i både färg och form. Jag blev ju sugen på en egen men känner att jag nog behöver en instruktör sittandes bredvid mig ;-)

  • Svara

   Hungry Heart

   28 november, 2015

   Tack, Katarina! Tja, lite marigt är det ju, men ibland behöver man en utmaning också. ;-)

 10. Svara

  lovisa

  28 november, 2015

  alltså ååh, grymt jobbat! önskar jag var lika flink i fingrarna :D

  • Svara

   Hungry Heart

   28 november, 2015

   Åh, tack snälla! <3 Jag kände mig inte särdeles flink i fingrarna när jag vek stjärnan, men med ett antal nykomponerade svordomar och inställningen att "nog skall jag väl kunna vinna över en bit papper" så gick det vägen! =D

 11. Svara

  Form&Känsla

  29 november, 2015

  Åh, turkos är min favoritfärg, jättefin stjärna och vad fint fönster som liksom ramar in stjärnan i solnedgången!
  /Linda

  • Svara

   Hungry Heart

   29 november, 2015

   Tack så mycket, Linda! =) Ja, allt måste ju liksom inte vara rött bara för att det snart är jul! Fönstret är min favorit med vackra spröjsar i både rakt och lite svängt mönster.

 12. Svara

  Pia

  30 november, 2015

  Wow!! Gillar den skarpt! Kul med en stjärna tillkommen av egen hand

  • Svara

   Hungry Heart

   30 november, 2015

   Tackar tackar! Det känns väldigt fint att ha en egenvikt stjärna som lyser i fönstret nu. =)

 13. Svara

  Louie

  30 november, 2015

  Väldigt vacker :)

  • Svara

   Hungry Heart

   30 november, 2015

   Tack! Vad snäll du är! Och vilken GRYMT fin konst du gör!

 14. Svara

  Alicia

  1 december, 2015

  Alltså du är så jävla proffsig! Jag kommer helt av mig. Detta är så himla vackert och välgjort och jag ser inte alls att du saknar urmakarens fingerfärdighet! Sen tycker jag så otroligt mycket om bilden i solnedgången. Wow, bara wow.

  • Svara

   Hungry Heart

   2 december, 2015

   Oj, vilken snällhets- och komplimangbomb! TACK snälla du! Jag rodnar ju ända ned i raggsockorna! =)

LEAVE A COMMENT