Recept på Mini-Saffransdonuts med Apelsinglasyr

Mini saffransdonuts med apelsinglasyr | HungryHeart.se

De klassiska julkakorna är svåra att tröttna på, men visst är det roligt med lite nya varianter av de gamla godingarna? Man kan baka mycket med saffran som inte är lussekatter och jag tog fram min mini-donut-plåt och svängde ihop pyttesmå saffransdonuts med apelsinglasyr. Så himla gulliga!

Dessa donuts är ugnsbakade, så man behöver inte hålla på att fritera och ha sig. Faktum är att de är superlätta att göra och går rätt så snabbt också. (Recept efter bilden).

Mini saffransdonuts med apelsinglasyr | HungryHeart.se

Jag har utgått ifrån det här grundreceptet på minidonuts.

MINI-DONUTS MED SAFFRAN OCH APELSIN RECEPT

48 st

Mini-saffransdonuts:

1,5 dl rumsvarm mjölk
1 rumsvarmt ägg
30 g smör + lite till att smörja form(arna)
3 dl vetemjöl (180 g)
5,5 msk socker (75 g)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 g hel saffran

Apelsinglasyr:

200 g florsocker
2-3 msk pressad apelsin (saften av knappt en halv apelsin)
ev strössel, kanderade apelsinskal eller rivet apelsinskal

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 °C. Smörj en eller flera mini-donut-form(er) med smör eller matolja.
  2. Smält smöret. Vispa samman mjölk, ägg och det smälta smöret.
  3. Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Tag fram en tom bunke och blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och saffran i den.
  4. Häll mjölblandningen i smörblandningen och rör tills allt precis blandat sig. (Rör man för mycket kan donutsen bli sega, för då bildas det glutentrådar).
  5. Fyll mini-donut-formen med smet till ungefär hälften. Receptet räcker till 48 minidonuts och de flesta mini-donuts-formar rymmer 12 stycken. De behöver alltså gräddas i omgångar och bäst är om man åtminstone har två formar som man kan grädda samtidigt.
  6. Grädda i ca 8 minuter tills donutsen fått en gnutta färg och känns spänstiga när man trycker på dem.
  7. Stjälp ur donutsen ur formen och låt svalna på galler.
  8. Upprepa steg 5-7 tills all smet gått åt.
  9. Vänta till donutsen har svalnat innan du gör glasyren. Rör ut florsockret med den pressade apelsinen. Doppa donutens ena sida i glasyr och skaka bort överflödet. Dekorera på en gång. Ställ donutsen på ett galler med ett bakplåtspapper under tills glasyren stelnat.

Mini jul-donuts | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

1 december, 2015

RELATED POSTS

27 Comments

  1. Svara

    Mikaela

    2 december, 2015

    Ser skitgott ut! Har aldrig sett en sådan form, var köper man sådana?

    • Svara

      Hungry Heart

      2 december, 2015

      Mm, de var allt riktigt mumsiga! =) Jag hittade min minidonutform för några tior på utförsäljning hos Lagerhaus här om sistens. Misstänker att de reade ut den för att den håller på att utgå ur sortimentet. Hittar man den inte där finns den att beställas från bl a Bagaren & Kocken eller Tårtdecor.

  2. Svara

    Form&Känsla

    2 december, 2015

    Ser gott ut! Fina bilder när du lagt ut dem sådär snyggt/Linda

    • Svara

      Hungry Heart

      2 december, 2015

      Tack! Vad gullig du är! ?

  3. Svara

    Stina - Tillvaron.se

    2 december, 2015

    Men åh så smarriga de såg ut, vill äta allt som innehåller saffran just nu!
    Men faktum är att jag aldrig i hela mitt liv ätit en donut (!). Känns lite som att jag levat under en sten och missat vad som kan vara det godaste i hela världen. Nu har det dock blivit lite av en grej och jag har en bild framför mig att jag ska gå till en klasisk donutshop, köpa en hel låda till mig själv med donuts med olika smaker och glasyrer att frossa i. Men att baka några egna vore ju inte heller ett dumt sett att testa på tänker jag :D

    • Svara

      Hungry Heart

      3 december, 2015

      Åh, tack snälla! Och visst är det svårt att få nog av saffran och pepparkakskrydda så här års? ?
      Men va, har du kunnat undgå donuts? Då har du något riktigt bra att se fram emot! ? Klart att du skall köpa dig en låda med smarriga donuts i olika färger och smaker! Eller så bakar du dem själv så kan du äta dem pinfärska. Det blir så klart lite annan karaktär på de ugnsbakta donutsen jämfört med de klassiska, för det går inte att komma ifrån att det blir ultrasaftigt när man kokar något i olja… Den här varianten är dock klart nyttigare och himla god utan att den dryper av fett.

  4. Svara

    Pernilla

    3 december, 2015

    Jag har alltid tänkt att donuts är superkrångligt för att det ska friteras och grejas, men det här känns ju överkomligt. Jag får hålla ögonen öppna efter en donutsform från och med nu :)

    • Svara

      Hungry Heart

      3 december, 2015

      Ja, ugnsbakade donuts är så himla mycket enklare! Det är ungefär som att göra muffins, förutom att det är lite mer pill med att pytsa i smeten i miniformarna.

  5. Svara

    ISA

    3 december, 2015

    så himla söta! varför känns allt så mycket godare i mini-format? :)

    • Svara

      Hungry Heart

      3 december, 2015

      Ja, men visst är de! Och när de är små kan man äta desto fler! ?

  6. Svara

    Rania { Rania Maria Photography }

    3 december, 2015

    Svar: Julklappskedja låter intressant! Bestämmer ni då att du ger till ”kalle” som ska ge till ”lina” som ger till ”olle” … osv? Fina kort eller någon enklare upplevelse är faktiskt bra presenter! Man kan ju bjuda på middag eller vad som helst. Låter som en bra grej ni önskat er också! Det där gillar jag, just med maten. Istället för att någon gör prinskorvar Bara för att det ska vara med så får man ta med det man själv inte vill va utan – smart! Tack för tipsen och tankarna :D Ha en fortsatt fin kväll <3

  7. Svara

    Jess

    3 december, 2015

    Så söta! Tycker för övrigt saffran och apelsin låter som en genialisk kombination och nu är jag sugen på att köpa mig en likadan plåt och göra egna. Kanske skulle önska mig en i julklapp, hmm..

    • Svara

      Hungry Heart

      3 december, 2015

      Jo, saffran och apelsin är väldigt bra kompisar med varandra och är dessutom juliga båda två. :-) Du får väl höra med tomten om han har en plåt på lagret! ?

  8. Svara

    Sandra

    4 december, 2015

    Men haha neej så söta :D Såg dessutom riktigt goda ut ju!

    • Svara

      Hungry Heart

      4 december, 2015

      Tack! De är nästan i dockskåpsstorlek och lätt de gulligaste julkakorna jag gjort. =)

  9. Svara

    Borgmästaren

    4 december, 2015

    Sååå gulliga! Och saffran är ju bara så gott i vad man än sätter det.

    • Svara

      Hungry Heart

      4 december, 2015

      Tack! ? Jag tror att de hade blivit perfekta till ditt miniatyrglöggset!

  10. Svara

    Patrik at Brass&Gold | Hannas Room

    5 december, 2015

    Gud så söta små donuts :D

    • Svara

      Hungry Heart

      5 december, 2015

      Visst är de! :-) Och dessutom juliga i smaken.

  11. Svara

    Helena

    5 december, 2015

    Men så gott! Först trodde jag att de skulle kokas i olja, men såg sedan att du gräddar dem i ugnen. Det gillar jag. Önskar dig en riktigt fin lördagskväll med familjen och isbjörnen. Kram

    • Svara

      Hungry Heart

      5 december, 2015

      Japp, det finns en speciell form som man häller smeten i och skjutsar in i ugnen. Då blir det små supersöta donuts som inte är lika flottiga som originalet. =)
      Tack snälla du för att du alltid kommer med så fina kommentarer och hälsningar. De gör mig väldigt glad. <3
      Ha en riktigt fin helg med dina kära! Kram

  12. Svara

    Susanne

    5 december, 2015

    Dom där både låter och ser vansinnigt goda ut! :)
    Nu har jag äntligen lagt ut ett litet inlägg på bloggen.
    Tack för din fina fina omtanke! ❤
    Stor kram.

    • Svara

      Hungry Heart

      5 december, 2015

      Tack, Susanne! Och så roligt att höra att du är tillbaka! Kramar

  13. Svara

    Elin Von Wred

    5 december, 2015

    Kolla in mitt senaste inlägg om du vill synas lite på min blogg :)

LEAVE A COMMENT