De klassiska julkakorna är svåra att tröttna på, men visst är det roligt med lite nya varianter av de gamla godingarna? Man kan baka mycket med saffran som inte är lussekatter och jag tog fram min mini-donut-plåt och svängde ihop pyttesmå saffransdonuts med apelsinglasyr. Så himla gulliga!
Dessa donuts är ugnsbakade, så man behöver inte hålla på att fritera och ha sig. Faktum är att de är superlätta att göra och går rätt så snabbt också. (Recept efter bilden).
Jag har utgått ifrån det här grundreceptet på minidonuts.
MINI-DONUTS MED SAFFRAN OCH APELSIN RECEPT
48 st
Mini-saffransdonuts:
1,5 dl rumsvarm mjölk
1 rumsvarmt ägg
30 g smör + lite till att smörja form(arna)
3 dl vetemjöl (180 g)
5,5 msk socker (75 g)
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 g hel saffran
Apelsinglasyr:
200 g florsocker
2-3 msk pressad apelsin (saften av knappt en halv apelsin)
ev strössel, kanderade apelsinskal eller rivet apelsinskal
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 °C. Smörj en eller flera mini-donut-form(er) med smör eller matolja.
- Smält smöret. Vispa samman mjölk, ägg och det smälta smöret.
- Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Tag fram en tom bunke och blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och saffran i den.
- Häll mjölblandningen i smörblandningen och rör tills allt precis blandat sig. (Rör man för mycket kan donutsen bli sega, för då bildas det glutentrådar).
- Fyll mini-donut-formen med smet till ungefär hälften. Receptet räcker till 48 minidonuts och de flesta mini-donuts-formar rymmer 12 stycken. De behöver alltså gräddas i omgångar och bäst är om man åtminstone har två formar som man kan grädda samtidigt.
- Grädda i ca 8 minuter tills donutsen fått en gnutta färg och känns spänstiga när man trycker på dem.
- Stjälp ur donutsen ur formen och låt svalna på galler.
- Upprepa steg 5-7 tills all smet gått åt.
- Vänta till donutsen har svalnat innan du gör glasyren. Rör ut florsockret med den pressade apelsinen. Doppa donutens ena sida i glasyr och skaka bort överflödet. Dekorera på en gång. Ställ donutsen på ett galler med ett bakplåtspapper under tills glasyren stelnat.
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Facebook, Instagram och Pinterest
Mikaela
Ser skitgott ut! Har aldrig sett en sådan form, var köper man sådana?
Hungry Heart
Mm, de var allt riktigt mumsiga! =) Jag hittade min minidonutform för några tior på utförsäljning hos Lagerhaus här om sistens. Misstänker att de reade ut den för att den håller på att utgå ur sortimentet. Hittar man den inte där finns den att beställas från bl a Bagaren & Kocken eller Tårtdecor.
Form&Känsla
Ser gott ut! Fina bilder när du lagt ut dem sådär snyggt/Linda
Hungry Heart
Tack! Vad gullig du är! ?
Stina - Tillvaron.se
Men åh så smarriga de såg ut, vill äta allt som innehåller saffran just nu!
Men faktum är att jag aldrig i hela mitt liv ätit en donut (!). Känns lite som att jag levat under en sten och missat vad som kan vara det godaste i hela världen. Nu har det dock blivit lite av en grej och jag har en bild framför mig att jag ska gå till en klasisk donutshop, köpa en hel låda till mig själv med donuts med olika smaker och glasyrer att frossa i. Men att baka några egna vore ju inte heller ett dumt sett att testa på tänker jag :D
Hungry Heart
Åh, tack snälla! Och visst är det svårt att få nog av saffran och pepparkakskrydda så här års? ?
Men va, har du kunnat undgå donuts? Då har du något riktigt bra att se fram emot! ? Klart att du skall köpa dig en låda med smarriga donuts i olika färger och smaker! Eller så bakar du dem själv så kan du äta dem pinfärska. Det blir så klart lite annan karaktär på de ugnsbakta donutsen jämfört med de klassiska, för det går inte att komma ifrån att det blir ultrasaftigt när man kokar något i olja… Den här varianten är dock klart nyttigare och himla god utan att den dryper av fett.
Pernilla
Jag har alltid tänkt att donuts är superkrångligt för att det ska friteras och grejas, men det här känns ju överkomligt. Jag får hålla ögonen öppna efter en donutsform från och med nu :)
Hungry Heart
Ja, ugnsbakade donuts är så himla mycket enklare! Det är ungefär som att göra muffins, förutom att det är lite mer pill med att pytsa i smeten i miniformarna.
ISA
så himla söta! varför känns allt så mycket godare i mini-format? :)
Hungry Heart
Ja, men visst är de! Och när de är små kan man äta desto fler! ?
Rania { Rania Maria Photography }
Svar: Julklappskedja låter intressant! Bestämmer ni då att du ger till ”kalle” som ska ge till ”lina” som ger till ”olle” … osv? Fina kort eller någon enklare upplevelse är faktiskt bra presenter! Man kan ju bjuda på middag eller vad som helst. Låter som en bra grej ni önskat er också! Det där gillar jag, just med maten. Istället för att någon gör prinskorvar Bara för att det ska vara med så får man ta med det man själv inte vill va utan – smart! Tack för tipsen och tankarna :D Ha en fortsatt fin kväll <3
Hungry Heart
Förlåt för episkt sent svar! Jag kände att jag ville skriva ett helt inlägg i frågan och därför dröjde det. Om du har lust att läsa finns det här: http://www.hungryheart.se/2015/12/07/ett-alternativ-till-julklappshetsen/
Jess
Så söta! Tycker för övrigt saffran och apelsin låter som en genialisk kombination och nu är jag sugen på att köpa mig en likadan plåt och göra egna. Kanske skulle önska mig en i julklapp, hmm..
Hungry Heart
Jo, saffran och apelsin är väldigt bra kompisar med varandra och är dessutom juliga båda två. :-) Du får väl höra med tomten om han har en plåt på lagret! ?
Sandra
Men haha neej så söta :D Såg dessutom riktigt goda ut ju!
Hungry Heart
Tack! De är nästan i dockskåpsstorlek och lätt de gulligaste julkakorna jag gjort. =)
Borgmästaren
Sååå gulliga! Och saffran är ju bara så gott i vad man än sätter det.
Hungry Heart
Tack! ? Jag tror att de hade blivit perfekta till ditt miniatyrglöggset!
Patrik at Brass&Gold | Hannas Room
Gud så söta små donuts :D
Hungry Heart
Visst är de! :-) Och dessutom juliga i smaken.
Helena
Men så gott! Först trodde jag att de skulle kokas i olja, men såg sedan att du gräddar dem i ugnen. Det gillar jag. Önskar dig en riktigt fin lördagskväll med familjen och isbjörnen. Kram
Hungry Heart
Japp, det finns en speciell form som man häller smeten i och skjutsar in i ugnen. Då blir det små supersöta donuts som inte är lika flottiga som originalet. =)
Tack snälla du för att du alltid kommer med så fina kommentarer och hälsningar. De gör mig väldigt glad. <3
Ha en riktigt fin helg med dina kära! Kram
Susanne
Dom där både låter och ser vansinnigt goda ut! :)
Nu har jag äntligen lagt ut ett litet inlägg på bloggen.
Tack för din fina fina omtanke! ❤
Stor kram.
Hungry Heart
Tack, Susanne! Och så roligt att höra att du är tillbaka! Kramar
Elin Von Wred
Kolla in mitt senaste inlägg om du vill synas lite på min blogg :)