DIY Origami Julpynt

This post is also available in: English

DIY 10 Origami Ornaments | Hungry Heart

THIS POST IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH

Jag har fått en ny passion: att vika origamifigurer! Det började med att jag gjorde en origami-adventsstjärna, men då tyckte jag mest att det var pilligt, svårt och noggrannhetskrävande på mikrometern. Att erkänna sig besegrad av en bit papper fanns dock inte på kartan, så jag provade helt enkelt igen men med några andra, lättare varianter. Det visade sig vara hur roligt som helst! Under den senaste tiden har jag gjort en hel armé av origamiskapelser och lusten att vika figurer har varit så stor, att jag till och med rafsade åt mig ett gammalt kvitto på bussen bara för att kunna vika en stjärna på väg till jobbet!

DIY 10 Origami Christmas Ornaments | Hungry Heart

Origamifigurer passar dessutom alldeles utmärkt som julpynt. De går ju att variera i all oändlighet och man kan göra allt från mer klassiska julfigurer som granar, hjärtan, änglar och stjärnor till mer oväntade former som hundar, rosetter eller vackra geometriska 3D-figurer. Limmar man fast en bit snöre kan man sedan hänga origamipyntet i julgranen, i fönstret eller lite var stans.

DIY Origami Star Ornament | Hungry Heart

Origami är en gammal och traditionell konstform som har anor från 600-talet. På samma gång finns det all möjlighet att vika pappersfigurer som känns samtida och självklart påverkar även materialvalet vilket stuk det blir. Till det här origamipyntet använde jag mönstrade papper i modern stil med bl a snöflingor, katthuvuden, hundben och tassavtryck på. Egentligen behöver man inget specialpapper för att vika origami, även om det är smidigt att utgå från fyrkantiga ark. Själv skrev jag ut allt mönstrat papper gratis från nätet, för det vimlar inte direkt av affärer med ett brett utbud av vackert pysselmaterial här ute på landet… Dessutom tycker jag att det är smidigt att printa precis så mycket som jag behöver, istället för att köpa en hel förpackning med papper som kanske inte går åt. Och så blir ju variationen så mycket större!

DIY Origami Bow Ornament | Hungry Heart

Origami finns i olika svårighetsgrader från enkla varianter som barn kan vika till riktigt, riktigt kniviga pappersskulpturer. De figurer jag gjorde är en blandning mellan lätta och lite mer avancerade varianter plus två kirigami, som är origami som även inkluderar några klipp med sax.

 

Om du är nybörjare är det bäst att börja med den stora stjärnan, julgranen, rosetten eller hjärtat.

 

BILD 1 

Rosett: Vikinstruktion + kattmönstrat papper

Hjärta: Vikinstruktion + hundbens-mönstrat papper

BILD 2 

Rosa stjärna: Vikinstruktion + papper med rosa tassavtryck

Rosett: se bild 1

Hjärta: se bild 1

Vit snöflinga med svart band: Vikinstruktion + snöflingemönstrat papper

Mörkgrå stjärna: Vikinstruktion + mörkgrått papper med snöflingor

DIY Origami Christmas Tree | Hungry HeartBILD 3

Stjärna: se bild 2

BILD 4

Rosetter: Vikinstruktion + hundbensmönstrat papper + kattmönstrat papper

BILD 5

Julgranar: Vikinstruktion + grön-och-röd-mönstrat papper + ljusgrått papper med snöflingor

DIY Origami Stars and Snowflakes | Hungry Heart

BILD 6

Mörkgrå stjärna: se bild 2

Stor stjärna: Vikinstruktion + hundbensmönstrat papper

Vit stjärna: samma som min adventsstjärna minus pärlor och ljusanordning

Liten stjärna med katthuvuden: egentligen inte origami, men det blev en snutt papper över som jag inte ville slänga. Vininstruktioner + kattmönstrat papper

Rosa stjärna: se bild 2

Vit stjärna med svart band: se bild 2

Alla mönstrade papper jag använt är gratis att skriva ut. Tänk bara på att många personer som erbjuder prints utan kostnad på internet också säljer andra egendesignade saker. Det är schysst att återgälda generositeten genom att även betala en slant för något de skapat. ❤️

DIY Origami Christmas Ornament | Hungry Heart

FLER INLÄGG MED ORIGAMI: DIY Enkel origamiblomma, DIY Enkla papperslöv, DIY Adventsstjärna

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’Instagram, Facebook och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

33 Comments

  1. Svara

    Pernilla

    11 december, 2015

    Men vad fint!! Jag blir oerhört sugen på att försöka mig på en julgran. Eller en stjärna. Och rosetten. Mer eller mindre allt alltså… ;)

    • Svara

      Hungry Heart

      11 december, 2015

      Tack snälla! Men akta dig, för har man väl börjat vika så kan man inte sluta! =D

      • Svara

        Pernilla

        13 december, 2015

        Jadu det här var verkligen beroendeframkallande! Jag har vikt stjärnor, hjärtan, rosetter och granar så det står härliga till. Igår försökte jag till och med mig på en räv, men det var lite för svårt än… Jag kommer nog använda mina figurer till paketdekorationer så att de kommer till användning (och så kan jag intala mig att det är helt okej att vika fler ;) )
        Hittade din origami-tavla på pinterest med, ojojoj vad mycket fint det fanns där! :D

        • Svara

          Hungry Heart

          13 december, 2015

          Men Gud, vad roligt!! =D Ledsen att jag dragit ned dig i fördärvet. ;-) Jag kan tänka mig att origami passar dig som både är kreativt lagd och dessutom är teknisk/van att arbeta med 3D-former (antar jag, eftersom du är civilingenjör). Det är ju en alldeles utmärkt idé att dekorera paket med origami! Du kommer lätt ge bort stans snyggaste klappar. =) Man kan ju även t ex hänga origamifigurerna i julgranen, göra mobiler av dem eller hänga i trådar i fönstret.

          • Pernilla

            13 december, 2015

            Hehe än så länge tror jag att jag kan hantera mitt beroende, men vi får väl se hur det slutar ;) Än så länge ser jag origamivikandet mest som terapiarbete, väldigt avkopplande och kul. Ja, det är så kul att det finns så många sätt att använda figurerna på! :D

          • Hungry Heart

            13 december, 2015

            Ja men du har helt rätt. Origami är verkligen terapiarbete. Det är grymt skönt att bara låta fingrarna arbeta när man känner sig lite stressad eller rastlös. Eller annars också… ;-)

  2. Svara

    Sandra

    11 december, 2015

    GRANARNA!! Superfina ju :D

    • Svara

      Hungry Heart

      11 december, 2015

      Tack! Vad snäll du är! Och granarna är inte alls knepiga att göra, så testa! =)

  3. Svara

    Pysselbolaget

    11 december, 2015

    O, så fint! Jag blir verkligen sugen på att vika mer. Tur att det är julledigt snart ;)

    • Svara

      Hungry Heart

      11 december, 2015

      Tack! Vad gullig du är! =) Ni skulle ju kunna göra några fina origamifigurer med serietidningar eller färgglada papper, men varning för att det är beroendeframkallande! =D

  4. Svara

    Silje

    11 december, 2015

    Så himla mye fint du har laget! :D Passer veldig fint på juletreet, og de små juletrærne er jo supersøte som borddekorasjon :)

    • Svara

      Hungry Heart

      11 december, 2015

      Tack snälla du! Och visst funkar det bra att hänga origami i granen eller i grangrenarna.

  5. Svara

    Mikaela

    11 december, 2015

    Så fina! Pappersvikning är verkligen inte min starka sida, men får kanske ge det ett försök!

    • Svara

      Hungry Heart

      11 december, 2015

      Tack! Jag tänkte precis som du tidigare, men ge det ett försök med någon lite lättare variant, så kanske du också börjar gilla det? =)

  6. Svara

    ISA

    11 december, 2015

    men höörduuuu pyssla lite åt mig då? haha så himla fint och fiffigt!

    • Svara

      Hungry Heart

      11 december, 2015

      Haha, jag kanske skall börja ta beställningar och sälja av lite av alla pappersfigurer innan de tar över vårt hem! =D

  7. Svara

    Ida här och nu

    11 december, 2015

    Men åh! Så fina! Nu vart jag jätte sugen på att försöka mig på att vika nått (okej, allihopa!) Kram

    • Svara

      Hungry Heart

      11 december, 2015

      Hi hi, tack! =) Har man väl börjat är det svårt att sluta! Kram

  8. Svara

    Helena, Craft & Creativity

    11 december, 2015

    Vilken fin origami! Jag håller med – det är vanebildande! Tack för dina fina kommentarer hos mig! De värmde mitt hjärta. :) Allt gott /Helena

    • Svara

      Hungry Heart

      11 december, 2015

      Tack snälla du! =) Och jag menade verkligen varenda ord jag skrev hos dig. Vet inte om jag någonsin kommenterat på din blogg tidigare, men jag har tänkt göra det så många gånger, för jag tycker att du är så oerhört bra och idag hade jag äntligen lite tid.

  9. Svara

    Helena

    11 december, 2015

    Vilka fina papper du valt till dina origamifigurer. Dessutom snyggt vikta. Inspirerande. :-) Som du skriver – perfekt julpynt som också är mer hållbart. Här ska vi försöka pyssla lite till helgen… Ska se om jag lyckas göra några marsipanfigurer. Blir nog mer som dekoration än att äta. Kram och härlig fredagskväll! :-)

    • Svara

      Hungry Heart

      11 december, 2015

      Tack! Vad roligt att du tycker det! Jag tyckte att det var lite kul med husdjursinspiration även i julpyntet. Försökte hitta papper med isbjörnar på, men det var svårare! =)
      Det låter som en riktigt mysig helg med julpyssel och marsipanfigurer! Vad kommer du göra för sorter?
      Ha en jättetrevlig fredag! Kram

      • Svara

        Helena

        11 december, 2015

        Jag vet inte riktigt vad vi ska göra för figurer. Tror att inspirationen ska få flöda fritt. :-D

        • Svara

          Hungry Heart

          11 december, 2015

          Det låter som en alldeles utmärkt ambition tycker jag! Ha det så jätteroligt med pysslandet!

  10. Svara

    Borgmästaren

    13 december, 2015

    Jättefina saker. Kan inte tänka mig att ett origamiblock skulle få papper kvar hemma hos dig. De skulle nog gå åt i en rasslande fart. Själv har jag låtit mig besegras av ett papper. Min dotter klarade av det men jag gav faktiskt upp. Fick väl ihop en sned trana till slut men den gav inte mersmak. Jag ägnar mig framöver åt andra saker istället och låter den yngre generationen hos oss ta över vikandet.

    • Svara

      Hungry Heart

      13 december, 2015

      Tack! Hi hi, nej du kanske har rätt i att ett origamiblock snabbt skulle gå åt hemma hos mig. =) Men jag tycker det är roligt att få en variation i mönster, så att inte alla ser likadana ut och då är det perfekt att printa själv.
      Bra att du kommit fram till att origami inte passar dig! Man skall ju absolut inte göra något pyssel man inte tycker är roligt! Själv är jag en sådan där knepig typ som blir taggad när jag inte lyckas med någon DIY-form eller recept och måste hålla på med det tills jag behärskar det. Jag bakade t ex macarons två gånger i veckan tills de blev perfekta! =D

  11. Svara

    Anna María

    13 december, 2015

    Men ja, det är ju så himla kul att vika papper. Så många fina du har vikt dessutom :)

    • Svara

      Hungry Heart

      13 december, 2015

      Ja, visst är det så grymt roligt! Kul att du tycker att det blev fint. =)

  12. Svara

    Form&Känsla

    14 december, 2015

    Så fina, och vilken gullig liten gran! Det här ska jag öva mig på under julledigheten./linda

    • Svara

      Hungry Heart

      14 december, 2015

      Tack! ? Jag gillar verkligen minigranar, för det blir både gulligt och mer hanterbart.
      Det vore ju jättekul om du ville prova origami! Du får berätta hur det gick!

LEAVE A COMMENT