Recept på Mini Pepparkaksmuffins med Mögelost + Glutenfri Variant

Mini pepparkaksmuffins med mögelost | HungryHeart.se

Pepparkakor med ädelost eller mögelost är en klassiker i adventstid. En lite annorlunda variant på det hela är att göra minimuffins med pepparkakssmak och toppa dem med en bit mögelost och eventuellt en valnöt. Muffinsen kan göras i god tid innan de serveras utan att bli ”uppblötta” av osten (som ju vanliga pepparkakor blir fortare än kvickt). Minimuffinsen är dessutom lagom att äta i en enda tugga, så de är smidiga att bjuda på som tilltugg till julfesten, glöggpartyt eller adventsmyset. Receptet finns även i glutenfri variant (kolla bara så att osten är glutenfri också).

 

MINI-PEPPARKAKSMUFFINS MED MÖGELOST RECEPT

12 st

Ingredienser:

50 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 rumsvarmt ägg
0,75 dl rumsvarm filmjölk
1,5 dl vetemjöl (eller 1,5 dl glutenfri mjölblandning + 0,5 msk psylliumfröskal)
2,5 tsk pepparkakskrydda (blanda själv eller köp färdig blandning i matvarubutiken)
0,5 tsk bikarbonat
mögelost efter behag (ädelost till glutenintoleranta)
ev några valnötter

Gör så här:

  1. Tag fram ingredienserna i god tid så att de hinner bli rumsvarma.
  2. Sätt ugnen på 175 grader och placera 12 mini-muffinsformar på en ugnsplåt eller i en muffinsplåt.
  3. Rör det rumsvarma smöret tillsammans med farinsockret tills blandningen är luftig. Tillsätt ett ägg, rör runt och rör därefter ned det andra ägget. Blanda sedan ned filmjölken.
  4. Tag fram en annan skål och blanda mjölet med pepparkakskryddan och bikarbonaten. Rör ned mjölblandningen i resten av ingredienserna. Se till att allt blandar sig ordentligt men försök att röra så lite som möjligt.
  5. Häll upp smeten i muffinsformarna. Grädda muffinsen på 175 graders värme mitt i ugnen i ca 8 minuter. Kolla med en sticka för att se om muffinsen är färdiga. (Tryck ned stickan i en muffins och dra ut den igen. Om stickan kommer ut utan kladd på sig är muffinsen färdiga).
  6. Låt muffinsen svalna på galler.
  7. Lägg en skiva mögelost på varje muffins och dekorera eventuellt med en valnöt.

Mini pepparkaksmuffins med mögelost | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

15 december, 2015

RELATED POSTS

11 Comments

  1. Svara

    Stina - Tillvaron.se

    14 december, 2015

    Men vilken rolig idé, perfekt glöggmingelmat ju :)

    • Svara

      Hungry Heart

      14 december, 2015

      Tack! Ja, de är alldeles lagom i storlek för mingelmat och lite lättare att handskas med än pepparkakor med ost. =)

  2. Svara

    Pernilla

    14 december, 2015

    Så söta!! Kan tänka mig att dessa kan en riktig hit på många glöggpartyn!

    • Svara

      Hungry Heart

      14 december, 2015

      Tack! Jag har nog snöat in på minimat på sistone! =D

  3. Svara

    Sandra

    15 december, 2015

    Åh, du anar inte hur sugen jag är på pepparkakor med mögelost men jag får inte äta det nu som preggo :'( Varianten på tub är inte alls samma sak heller. uhuuu!

    • Svara

      Hungry Heart

      15 december, 2015

      Nej, just det! Stackare! =( Du får beställa pepparkakor med mögelost som första måltid efter förlossningen istället för den vanliga ostmackan! =D

  4. Svara

    Jess

    16 december, 2015

    Åh så gott, ÄLSKAR kombinationen pepparkakor och mögelost! Supersöta i miniformat dessutom, tror kanske jag ska ta efter det här och bjuda på det i helgen när vi får besök :)

    • Svara

      Hungry Heart

      16 december, 2015

      Ja, den människan som kom på kombon pepparkakor och mögelost har verkligen förbättrat jularna! ?
      Roligt att det redan vankas besök för er i nya lägenheten. Det vore ju jättekul om du ville testa att baka dessa. ?

  5. Svara

    Helena

    20 december, 2015

    Men åh så mycket gott och fint du gjort under den här veckan när jag inte alls varit i Blogglandia. Det här ser bara så otroligt gott tycker jag som älskar mögelost och nötter av olika slag. Kram

    • Svara

      Hungry Heart

      20 december, 2015

      Tack snälla! Ja, mögelost och nötter är gudomligt gott. Lite inblandning av pepparkaka lyfter det ännu mer. =) Kram

Leave a Reply to Pernilla / Cancel Reply