Pepparkakor med ädelost eller mögelost är en klassiker i adventstid. En lite annorlunda variant på det hela är att göra minimuffins med pepparkakssmak och toppa dem med en bit mögelost och eventuellt en valnöt. Muffinsen kan göras i god tid innan de serveras utan att bli ”uppblötta” av osten (som ju vanliga pepparkakor blir fortare än kvickt). Minimuffinsen är dessutom lagom att äta i en enda tugga, så de är smidiga att bjuda på som tilltugg till julfesten, glöggpartyt eller adventsmyset. Receptet finns även i glutenfri variant (kolla bara så att osten är glutenfri också).
MINI-PEPPARKAKSMUFFINS MED MÖGELOST RECEPT
12 st
Ingredienser:
50 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 rumsvarmt ägg
0,75 dl rumsvarm filmjölk
1,5 dl vetemjöl (eller 1,5 dl glutenfri mjölblandning + 0,5 msk psylliumfröskal)
2,5 tsk pepparkakskrydda (blanda själv eller köp färdig blandning i matvarubutiken)
0,5 tsk bikarbonat
mögelost efter behag (ädelost till glutenintoleranta)
ev några valnötter
Gör så här:
- Tag fram ingredienserna i god tid så att de hinner bli rumsvarma.
- Sätt ugnen på 175 grader och placera 12 mini-muffinsformar på en ugnsplåt eller i en muffinsplåt.
- Rör det rumsvarma smöret tillsammans med farinsockret tills blandningen är luftig. Tillsätt ett ägg, rör runt och rör därefter ned det andra ägget. Blanda sedan ned filmjölken.
- Tag fram en annan skål och blanda mjölet med pepparkakskryddan och bikarbonaten. Rör ned mjölblandningen i resten av ingredienserna. Se till att allt blandar sig ordentligt men försök att röra så lite som möjligt.
- Häll upp smeten i muffinsformarna. Grädda muffinsen på 175 graders värme mitt i ugnen i ca 8 minuter. Kolla med en sticka för att se om muffinsen är färdiga. (Tryck ned stickan i en muffins och dra ut den igen. Om stickan kommer ut utan kladd på sig är muffinsen färdiga).
- Låt muffinsen svalna på galler.
- Lägg en skiva mögelost på varje muffins och dekorera eventuellt med en valnöt.
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Facebook, Instagram och Pinterest
Stina - Tillvaron.se
Men vilken rolig idé, perfekt glöggmingelmat ju :)
Hungry Heart
Tack! Ja, de är alldeles lagom i storlek för mingelmat och lite lättare att handskas med än pepparkakor med ost. =)
Pernilla
Så söta!! Kan tänka mig att dessa kan en riktig hit på många glöggpartyn!
Hungry Heart
Tack! Jag har nog snöat in på minimat på sistone! =D
Sandra
Åh, du anar inte hur sugen jag är på pepparkakor med mögelost men jag får inte äta det nu som preggo :'( Varianten på tub är inte alls samma sak heller. uhuuu!
Hungry Heart
Nej, just det! Stackare! =( Du får beställa pepparkakor med mögelost som första måltid efter förlossningen istället för den vanliga ostmackan! =D
Jess
Åh så gott, ÄLSKAR kombinationen pepparkakor och mögelost! Supersöta i miniformat dessutom, tror kanske jag ska ta efter det här och bjuda på det i helgen när vi får besök :)
Hungry Heart
Ja, den människan som kom på kombon pepparkakor och mögelost har verkligen förbättrat jularna! ?
Roligt att det redan vankas besök för er i nya lägenheten. Det vore ju jättekul om du ville testa att baka dessa. ?
Helena
Men åh så mycket gott och fint du gjort under den här veckan när jag inte alls varit i Blogglandia. Det här ser bara så otroligt gott tycker jag som älskar mögelost och nötter av olika slag. Kram
Hungry Heart
Tack snälla! Ja, mögelost och nötter är gudomligt gott. Lite inblandning av pepparkaka lyfter det ännu mer. =) Kram