Recept på Knäck i Mikron – 13 Olika Sorters Knäck!

Recept på mikroknäck i 13 olika smaker | HungryHeart.se

Att laga knäck i micron går på åtta minuter, är hur lätt som helst och blir precis lika bra som den man gör på spisen. Eftersom det går så snabbt, kan man dessutom prova att göra flera olika smakvarianter. För att få lite omväxling på gottebordet har jag tagit fram recept på 13 (!) olika sorters knäck.

Det är allt från de mer traditionella smakerna, som mandelknäck och saffransknäck, till nya, annorlunda varianter. Vad sägs t ex om myntaknäck, citron- och lavendelknäck eller (min favorit) knäck med rostade sesamfrön?

För dig som inte har en mikrovågsugn, går det alldeles utmärkt att använda det här receptet även för att koka knäck på spisen.

 

13 OLIKA SORTERS MIKROKNÄCK RECEPT

ca 40 st

Grundrecept mikroknäck:

1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl socker

Smaksättning:

  1. KLASSISK KNÄCK: tillsätt inget
  2. MANDELKNÄCK: 2 msk skållad, hackad och rostad mandel (eller latmansvarianten: rostade mandelspån som enkelt krossas till mindre bitar)
  3. SAFFRANSKNÄCK: 0,5 g saffran
  4. PEPPARKAKSKNÄCK: 2 tsk pepparkakskrydda
  5. POLKAGRISKNÄCK: 1,5 msk krossade candy canes eller polkagrisar
  6. CHOKLADKNÄCK: 1,5 msk kakao
  7. KNÄCK MED FLINGSALT: strö flingsalt ovanpå den färdiga knäcken
  8. LAKRITSKNÄCK MED FLINGSALT: 1 msk lakritspulver gjort på lakritsrot tillsätts till smeten. Flingsalt strös ovanpå den färdiga knäcken
  9. MYNTAKNÄCK: 2 msk finhackad, färsk mynta
  10. VANILJ- OCH CITRONKNÄCK: 1 krm äkta vaniljpulver (inte vaniljsocker) + 2,5 tsk finrivet skal (bara det gula!) från eko-citron (= ca 2 eko-citroner)
  11. SESAMKNÄCK: 1 msk rostade sesamfrön
  12. CITRON- OCH LAVENDELKNÄCK: 1,25 tsk söndersmulad lavendel + 1,25 tsk finrivet skal (bara det gula!) från eko-citron ( = ca 1 eko-citron)
  13. INGEFÄRSKNÄCK: 1,5 tsk malen ingefära (OBS, det är rejält drag i dessa! Börja gärna med en mindre mängd ingefära och provsmaka innan du häller i mer, om du är osäker på om du gillar den starka smaken)

Gör så här:

  1. Förbered först smaksättningen genom att riva citronskal, rosta sesamfrön eller mandel i en torr och het stekpanna, mortla saffran med lite socker, finhacka mynta eller krossa polkagrisar.
  2.  Tag fram ett kärl som tål höga temperaturer och som är mikrosäker, t ex en liten ugnsform av glas eller porslin.
  3. Häll grädde, sirap och socker i kärlet och blanda väl.
  4. Mikra på full effekt i ca 8-9 minuter utan omrörning. Gör kulprovet genom att droppa knäcksmet i ett glas med kallt vatten och fiska upp den stelnade smeten. Om du kan rulla en kula av den och om kulan har den konsistens som du vill ha på den färdiga knäcken, så är tillagningen klar. Fortsätt annars att mikra smeten ett tag till och gör kulprovet på nytt.
  5. Tag ut kärlet ur mikron med grytlappar. Tillsätt därefter smaksättningen, men rör så lite som möjligt för att minska risken att knäcken sockrar sig.
  6. Häll upp i knäckformar. Ett tips för att inte knäckformarna skall välta när man häller smeten i dem, är att ta fram en ugnsplåt eller bricka, torka den med en blöt trasa och därefter ställa formarna på den. Fukten gör så att formarna ”sugs fast” en aning i underlaget.
  7. Garnera eventuellt knäcken med flingsalt (gäller lakrits- samt flingsaltvarianterna).

Recept på knäck i micron i 13 olika smaker | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

24 Comments

  1. Svara

    Katarina

    20 december, 2015

    Jag som inte brukar vara sådär jättepepp på knäck blev ju riktigt sugen. Och visst är det kul att göra en massa olika varianter av julgodis!

    • Svara

      Hungry Heart

      20 december, 2015

      Vad roligt att höra! Jag tycker det är kul när det blir en liten variation och twist på det klassiska. Lite överraskning skall det ändå vara till jul! =)

  2. Svara

    Pernilla

    20 december, 2015

    Haha höll på att sätta teet i halsen när jag läste att du hade fixat recept på 13(!!) olika sorters knäck! Det är verkligen många roliga och spännande smakkombinationer du har tagit fram. Är extra sugen på att prova pepparkaksknäck samt vanilj- och citronknäcken :)

    • Svara

      Hungry Heart

      20 december, 2015

      Ha ha, lagom ain’t my middle name!! ;-) Det har varit ett knäckinferno i vårt kök med många testkok och smakprovningar och jag är faktiskt sjukt stolt över smakkombinationerna. Pepparkaksknäcken och vanilj- och citronknäcken är grymma, så prova gärna!

  3. Svara

    Alicia

    20 december, 2015

    Åh himmel vilken smakinspiration! Jag har ingen mikro men gjorde klassisk kola igår – med kaffe och havssalt. Det blev HIMLA gott men kommer nog inte räcka fram till julafton (hehe) så kanske ska jag prova på nån av dina smakkombinationer! Polkagris lät sagolikt <3

    • Svara

      Hungry Heart

      20 december, 2015

      Vad roligt att höra! <3 Bland de 13 varianterna hoppas jag att de flesta skall hitta någon smak de gillar. Det går alldeles utmärkt att använda receptet precis som det är för att koka knäcken på spisen också.
      Kola med kaffe och havssalt låter helt ljuvligt! Förstår att den har strykande åtgång! ;-) Jag antecknar dessutom att jag skall göra kaffeknäck till nästa år. Hur kunde jag missa det! =D

  4. Svara

    Mikaela

    20 december, 2015

    Jäklar vad mycket tips! Jag är nog mest sugen på vanilj och citron-varianten!

    • Svara

      Hungry Heart

      20 december, 2015

      Japp, jag ÄLSKAR knäck och roliga varianter av den. =D Vanilj- och citronknäcken är supergod och lite friskare än den vanliga knäcken.

  5. Svara

    Helena

    20 december, 2015

    Det här inlägget måste jag spara. Förra helgen kokades knäcken, men till nästa år måste jag bara pröva någon av de här varianterna. Stor kram och fin fjärde advent.

    • Svara

      Hungry Heart

      20 december, 2015

      Vad roligt att du gillade inlägget! Själv är jag väldigt förtjust i att göra nya varianter på klassiker så att det blir lite omväxling.
      Ha en underbar sista advent och många kramar till dig!

  6. Svara

    Jess

    20 december, 2015

    Himmel med goda varianter du tagit fram! Tycker den med polkagris låter god och är väldigt nyfiken på den med ingefära, har ganska nyligen insett att jag tycker om det så borde ju prova den :)

    • Svara

      Hungry Heart

      20 december, 2015

      Tack! Vad roligt! =) Och då har jag ändå kommit på ytterligare 10 nya sorter, men det får jag spara till nästa år! =D
      Kul att du börjat gilla ingefära! Det är ju oftast en sådan där smak som man lär sig att gilla med åren. Prova dock först med 0,5 tsk ingefära i smeten så att du inte chockar ditt nyvunna ingefäragillande! ;-)

  7. Svara

    ISA

    20 december, 2015

    i micron säger du!? underbart!! allt enkelt är bra ;) gillar knäck så mkt tack vare att det tar tid att äta. haha

    • Svara

      Hungry Heart

      20 december, 2015

      Snabbt att tillaga och långsamt att äta upp – perfekt kombo! =D

  8. Svara

    Ida här och nu

    21 december, 2015

    Men! Så många olika. Va du måste ha jobbat. Hade inte tänkt göra nån knäck i år men nu vart jag väldigt sugen på att testa. Frågan är vilka jag ska välja…. kram

    • Svara

      Hungry Heart

      21 december, 2015

      Men du är ju bara så go! <3 Ja, det ligger mycket jobb bakom, men det är också något av det roligaste jag vet att hitta på nya smaker och recept. Om du vill prova någon kan jag rekommendera sesamfrö eller pepparkaksvarianten lite extra. Kramar

  9. Svara

    Mias Mix

    21 december, 2015

    Farligt att gå in på din blogg :) Blir ju sugen på allt gott! De där pepparkaksmuffinsen testar jag nog till nästa lucia-brunch. Chokladfudgen testar jag typ imorgon eller så. Och knäck med sesam lät ju hur gott som helst. Och jag som inte brukar äta godis…
    Önskar dig en jättefin jul!!

    • Svara

      Hungry Heart

      22 december, 2015

      Ha ha, ja här är det inte snålt om godsaker inte! ;-) Roligt att du tycker att det verkar gott (och det kan jag faktiskt intyga att det är…) Ha en riktigt, riktigt fin jul!

  10. Svara

    Susanne

    21 december, 2015

    Du får absolut inte lägga ner din blogg någonsin.
    Jag har massor jag måste prova att göra nästa år! :)
    Minns fortfarande din goda kladdkaka i mugg! ;)
    Maken också….
    Ta hand om dig.
    Vill även passa på att önska dig en fantastisk jul om vi inte skrivs innan!
    Kram! ❤

    • Svara

      Hungry Heart

      22 december, 2015

      Du är bara så himla, himla fin! Du har alltid något snällt att säga och som gör en glad. Jag är jätteglad att jag lärt känna dig lite så här via bloggarna. <3
      Ha nu en alldeles underbar och avkopplande jul i värmen tillsammans med din familj. Många kramar till dig

  11. Svara

    Christin

    21 december, 2015

    Tack för recept! ska nog testa, har aldrig vågat på den andra varianten…haha kulprov osv…. nej för många moment ;o)

    • Svara

      Hungry Heart

      22 december, 2015

      Det var så lite så! =) Jag är inte helt säker på vilken variant du inte vågat dig på, men vill man inte göra kulprovet är det ju bara att köra med termometer istället. Önskar dig en riktigt god jul!

Leave a Reply to Pernilla / Cancel Reply