Förkylningsdryck med Ingefära, Citron, Apelsin, Gurkmeja och Honung Recept

This post is also available in: English

Recept på förkylningsdryck | HungryHeart.se

I vanlig ordning är det sjukdomstider så här års. Min sambo har just åkt på influensa och ligger nedbäddad under tredubbla täcken och har feberfrossa och jag känner hur det börjar bryta ut på mig också.

När man är sjuk brukar man varken ha särskilt mycket aptit eller ork till att laga riktig mat. Att få i sig vätska brukar dock gå lättare, särskilt varm sådan, och därför svängde jag ihop den här förkylningsdrycken. Den innehåller klassikerna citrus, ingefära och honung men även morötter och färsk gurkmeja för att ge mer näring.

Om man är krasslig så är det godast att dricka den rykande het, så lindrar den gott i halsen. Det går dock lika bra att dricka den kall – kanske som en nyttig frukostdrink?

Nu skall jag ta och bädda ned mig i soffan, dricka en stor mugg förkylningsdryck i förebyggande syfte, kolla på en film och hoppas på att mitt immunförsvar tar kål på viruset innan det hinner blomma ut i kroppen… Hoppas ni håller er friska och får en jättefin helg!

 

FÖRKYLNINGSDRYCK MED INGEFÄRA, CITRON, APELSIN, GURKMEJA OCH HONUNG RECEPT

Ger 1 stort glas eller 2 mindre muggar

Ingredienser:

2 st apelsiner
230 g morot (ca 4 små eko-morötter)
1 tsk finriven, färsk ingefära
1 krm finriven, färsk gurkmeja (kan uteslutas)
1,5 tsk honung
Ev lite pressad citron

Gör så här:

  1. Skala morötterna och kör dem sedan i en råsaftcentrifug. Pressa saften ur apelsinerna.
  2. Finriv ingefäran och gurkmejan.
  3. Blanda morotssaft, apelsinsaft, ingefära, gurkmeja och honung. Hetta upp blandningen i mikro eller på spisen. Det går även bra att dricka den kall.
  4. Med tanke på att smaksinnet ändrar sig när man är förkyld, så är det bra om du smakar av. Vill du ha drycken lite sötare och lenare kan du tillsätta mer morot och/eller honung. Om du hellre vill ha den lite friskare kan du tillsätta mer apelsin eller lite pressad citron.

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

5 januari, 2016
10 januari, 2016

RELATED POSTS

14 Comments

  1. Svara

    Alicia

    8 januari, 2016

    Här sitter jag och snorar med stel nacke och huvudvärk – då känns det ju som att du är lite synsk som levererar ett sånt här inlägg! Gott lät det också. Undrar om jag kan lura ut Andreas i snöstormen igen (han kom PRECIS in) för att köpa ett par apelsiner för det är det enda jag inte har hemma!

    • Svara

      Hungry Heart

      9 januari, 2016

      Usch, stackare. =( Jag hoppas verkligen att det går över snart!
      Det är baske mig kärlek att gå ut i snöstorm för att handla åt ens partner! =)

  2. Svara

    Pernilla

    8 januari, 2016

    Hoppas du klarar dig undan förkylningen och att din sambo blir frisk snabbt! Det var en riktigt härlig färg du har fått till på drinken! Ser riktigt nyttig och god ut :)

    • Svara

      Hungry Heart

      9 januari, 2016

      Tack, jag håller tummarna för det också! =)
      Visst är det rätt häftigt att man inte behöver några färgämnen för att göra färgglad mat. Apelsiner, morötter och gurkmeja slår karamellfärg alla gånger!

  3. Svara

    Mikaela

    9 januari, 2016

    Åh vad bra tips, min kille är också jätteförkyld nu så jag får nog ta och göra honom en sån här dryck! Kram!

    • Svara

      Hungry Heart

      9 januari, 2016

      Det verkar som om riktigt många åkt på förkylning och influensa nu. =( Brukar vara rätt gott att få lite omväxling från det vanliga teet eller honungsvattnet och istället få i sig lite frukt och grönsaker i flytande form. Hoppas din pojkvän kryar på sig! Kram

  4. Svara

    Matilda

    9 januari, 2016

    Ser SÅ gott ut! Är inte sjuk eller på väg att bli vad vet just nu, men jag kan tänka mig att göra den ändå :)

    • Svara

      Hungry Heart

      10 januari, 2016

      Tack, vad glad jag blir! ? Och inte behöver man vänta på att bli sjuk för att dricka den! ?

  5. Svara

    Helena

    9 januari, 2016

    Superfint fotograferat. Jag skulle vilja ha en liten vit fotostudie. Föremålen gör sig så bra mot det vita. Och framförallt den här årstiden behöver man så mycket ljus när man vill fotografera. Tack för tipset! Det ser riktigt gott ut. Ha en fin fortsättning på helgen. Kram

    • Svara

      Hungry Heart

      10 januari, 2016

      Tack snälla du! ? Jag önskar också att jag hade en vit fotostudio, men så länge går det bra med ett vitt bord, en målad träplatta från förrådet, lite hjälp av en stol och elementspjälor för att hålla den på plats och att trycka sig mot fönstret för att fånga dagens få ljusstrålar. Det går det med! ?
      Hoppas du hade en bra helg. Kram

  6. Svara

    Ida här och nu

    9 januari, 2016

    Å va gott de lät! Sparar receptet. Även om jag inte har nån råfruktscentrifug. Hoppas du slipper bli sjuk. Kram

    • Svara

      Hungry Heart

      10 januari, 2016

      Tack! Tyvärr hann viruset ikapp mig, men det är ju inget farligt. Om du inte har en råsaftcentrifug tror jag det går att finriva morötterna och pressa massan genom en sil. Eller så hoppar man över dem helt! Kram

  7. Svara

    Lund Johanna

    14 januari, 2016

    Gott! Jag tycker det lät gott även om man inte är förkyld. Det är ok va :)

    • Svara

      Hungry Heart

      14 januari, 2016

      Ha ha, självklart! Till skillnad från honungsvatten. ;-)

Leave a Reply to Mikaela / Cancel Reply