Man brukar höra talas om en rad fantasifulla varianter av semlan så här års. Förra året var det en hel del prat om semmelwraps och semmeltacos och jag är själv otroligt förtjust i fenomenet att göra roliga nytolkningar av klassiker.
Om jag skall vara ärlig har jag aldrig tyckt om ”vanliga” semlor särskilt mycket. Jag tycker det är för mycket av tråkig bulle och mäktig grädde och för lite av mandelmassegojs. Vilken tur att det går att ändra om proportionerna då och göra skojiga semmelpizzor istället!
Min semmelpizza består av en söt pizzabotten med kardemummasmak, en krämig ”pizzasås” med smak av rostad mandelmassa och en klick spritsad grädde samt florsocker som ”topping”. Gott, annorlunda och framför allt kul!
SEMMELPIZZA RECEPT
ger 1 stor semmelpizza eller ca 5 st minipizzor
Pizzabottnar:
7 g jäst
4 msk ljummet vatten
0,5 msk neutral matolja
1 msk socker
0,25 tsk nymalen kardemumma
1 nypa salt
1,5 -1,75 dl vetemjöl
”Pizzasås”:
100 g mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
1 äggula
Topping:
3 dl vispgrädde
florsocker
ev flagad mandel
Gör så här:
- Mät upp smöret och låt det stå framme i rumstemperatur.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt det ljumna vattnet. Rör om tills allt löst sig. Blanda i olja, socker, nystött kardemumma, salt och mjöl. Knåda degen tills den är smidig.
- Täck över bunken med en handduk och låt degen jäsa i ungefär en timme.
- Gör i ordning fyllningen genom att blanda grovriven mandelmassa med rumsvarmt smör. Rör därefter ned en äggula i taget.
- Dela degen i två delar om du vill göra större semmelpizzor eller ungefär tio delar om du vill göra små. Rulla varje del till en liten kula och kavla sedan ut dem så tunt som det bara går. (”Pizzabottnen” tjocknar en hel del i ugnen så gör den lövtunn från början). Alternativt kan du kavla ut hela degen och därefter sticka ut cirklar, t ex med hjälp av ett burklock eller ett tefat.
- Lägg pizzorna på en plåt försedd med bakplåtspapper. Bred pålägget på pizzorna, men låt den yttersta kanten vara bar.
- Grädda i mitten av ugnen på 225°C tills pizzorna fått färg. Ungefärlig gräddningstid är 8-11 minuter.
- Låt pizzorna svalna på galler.
- Vispa grädden och spritsa ut en klick på varje semmelpizza när de är helt svala. Sikta över florsocker och dekorera eventuellt med flagad mandel.
- Ät pizzorna samma dag som de bakats.
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Facebook, Instagram och Pinterest
Mikaela
Haha, jag tycker också det är roligt med nya varianter på klassiker! Väldigt spännande med semmelpizza måste jag säga!
Hungry Heart
Ja, det blir ju så tråkigt om det hela tiden skall vara samma! Lite tycker jag allt att man får leka med maten. ?
Susanne
Det där lät ju jätte gott.
Jag håller med dig om att det är för mycket av den torra bullen.
Och frågan du ställde om innehållet i din blogg och vad jag vill läsa om så svarar jag att du inte ska ändra på nått.
Jag gillar mångfalden Och olikheterna i alla bloggar.
Och din blogg är ju suverän med alla roliga recept.
Pyssla gör jag inte så mycket. Men recepten älskar jag! :)
Ha en jätte fin kväll.
Kram
Hungry Heart
Ja det var inte alls så dumt faktiskt! ? Mandelmassa blir bara godare när den får en rostad ton också.
Tack för feedbacken angående bloggen!
Ha det riktigt gott. Kram
ISA
du är ju helt briljant!! älskar mathybrider (det heter så va?). Ska tydligen finnas någon ”muffazin” som är en blandning av muffins och mazarin. SPÄNNANDE VAAA? ;)
Hungry Heart
Åh men tackar! ? Muffazin var något helt nytt för mig, men det låter ju fantastiskt! Det måste jag kolla upp!
Pernilla
Det här är ju fenomenalt! Ska jag göra semlor på ”vanligt” vis så brukar jag gröpa ur bullen så att den bara blir ett tunt skal ;)
Förra året testade jag semmelwraps, men i år kanske det är pizza som gäller? Låter ju otroligt gott iallafall!
Hungry Heart
Kul att du gillar det! =) Det låter ju nästan som om du redan skapat dig semmelpizzor men genom urgröpning. ;-)
Helena
Rostad mandelmassa?! Det var något helt nytt för mig. Och det låter mycket godare än vanlig mandelmassa. Tack finaste du för dina ord hos mig. De värmde. Kram
Hungry Heart
Japp! =) Precis som mandlar och nötter smakar mycket mer och godare när de rostats, blir det likadant med mandelmassa!
Kram
Katarina
Nu blir jag både nyfiken och skeptisk :-) Har svårt att förestålla mig hur fyllningen smakar och hur konsistensen är. En annan idé kommer testas här hemma men DenDär måste baka de goda semmelbullarna först. Ska nog be honom om en klutt deg så jag kan testa dina pizzor.
Hungry Heart
Ha ha, bara nyfikenheten överväger! =D Testa på du! Det kan dock vara lite knepigt att få pizzorna bra om du gör dem med ”vanlig” vetedeg som används till ”vanliga” semlor, för då blir botten mer som en hönökaka (been there done that).
Katarina
Den här artikeln fick mig att tänka på dig. Tydligen hur mycket som helst som kan göras i våffelgärn.
http://www.aftonbladet.se/matvin/article22115938.ab
Hungry Heart
Åh, vad go du är som tänkte på mig! Och det verkar ju riktigt knaskul med pizza i våffeljärn! =D Hmm, det är ju snart våffeldagen… ;-)
Katarina
Ser fram emot en hel serie om vad man kan tillaga i våffeljärn :-)
Hungry Heart
Ha, ha, man kanske till och med kan brygga kaffet till våfflorna i samma järn! =D
Ida här och nu
Men lägg av! Så gott!
Hungry Heart
Japp, det var allt riktigt mumsigt! ;-)
Emilia
Ah men JA vad gott!! Tycker också att den vanliga semlan är lite sådär. Ska göra någon festligare (och godare) variant, kanske blir det denna :D
Hungry Heart
Vad roligt! Man kan ju göra hur många kul varianter som helst av semlan!
Moa
Semmelpizza… ja det var ju något nytt! Men gott ser det ut! :)
Hungry Heart
Haha, ja nytt och gott är det! ? Plus att man orkar äta fler stycken när de inte är så stora. ?