Hur man gör om ett skafferi för att få en gammaldags stil

januari 24, 2016

Gammaldags skafferi med glasburkar | HungryHeart.se

När jag frågade er vad ni ville se mer av här på Hungry Heart, så kom det önskemål om att få veta mer om hur jag bor. Visst kan ni få det! Jag tänkte att vi kunde börja med att kika på hur jag på ett enkelt och billigt sätt gjort om ett litet, men väldigt viktigt, utrymme i huset – skafferiet!

Jag är oerhört svag för gammaldags skafferier och som liten kunde jag spendera timmar i sträck med att leka i familjens sådant (mer om det sedan). Som vuxen uppskattar jag hur mycket torrvaror och konserver det rymmer, för då blir det ju extra gott om plats i köksskåpen till det fina loppisporslinet! ;-) Det var nästintill ett krav från min sida att det skulle finnas ett skafferi i huset vi köpte, och ja, vi skaffade oss mycket riktigt också ett hem med ett sådant utrymme. Från början såg det dock ut som en mardröm från 70-talet: väggarna var lackade i orange-brunt, det låg gamla spruckna, äckliga, beiga plastmattebitar på hyllorna och hyllremsorna hängde och slängde. Dessutom tyckte mössen att det var som en ständigt uppdukad buffé av läckerheter när matvarorna förvarades i pappersförpackningar.

Efter att ha fått ont i ögonen och muttrat varenda gång jag öppnade skafferidörren, så bestämde jag mig för att det var dags att ge utrymmet en makeover till gammaldags stil. Egentligen skulle jag ha velat sätta upp pärlspont på skafferiväggarna, eller åtminstone måla dem vita, men eftersom vi har ett hus som har klart mer prioriterade renoveringar än så, så fick det bli en enkel och snabb variant. Trots det blev det en otroligt stor förändring och numera känns skafferiet mysigt, ordnat och ”gammalt”.

Skafferi före och efter | HungryHeart.se

Så här gjorde jag:

 • Först rev jag med glädje ut de fula plastmattebitarna och de trasiga hyllbanden med påskmotiv (!)
 • Jag klippte till ett ljust och fint presentpapper efter hyllornas mått och satte fast pappret med häftstift. Det bästa är egentligen att använda sig av hyllpapper, eftersom det är kraftigare. Jag gjorde istället så att jag satte oljor, vinäger och sirap på en liten silverbricka för att det inte skulle bli fläckar på pappret. Runt mikron (ja, jag tycker det är lika bra att gömma den i skafferiet) fäste jag genomskinlig bokplast ovanpå presentpappret för att skydda mot spill.
 • Jag hittade nyproducerat, självhäftande kantband som jag förstärkningsklistrade med limstift och satte upp. Märket är Grunne och finns att köpa på en rad olika inredningsbutiker på nätet.
 • Jag hade länge hållit utkik efter och sparat på gammaldags glasburkar i väntan på den dagen då jag skulle skaffa mig ett eget skafferi… Nu samlade jag ihop burkarna jag hittat på loppis, ärvt av mormor samt köpt nya och fyllde dem med torrvaror. Förutom att det blir mycket finare, håller man även möss och skadeinsikter borta från maten.
 • Det enda som saknades sedan var etiketter skrivna med gammaldags skrivstil. Eftersom min handstil inte är särskilt snygg, laddade jag ned ett gratis typsnitt som heter Alex Brush. Det snirkliga mönstret runt texten kommer från de etikettmallar som finns att ladda ned gratis här. Därefter skrev jag ut etiketterna på självhäftande papper, klippte ut dem och klistrade dem på glasburkarna.

Lek i skafferiet | HungryHeart.se

Tillbaka till barndomens lekar i skafferiet. Jag hittade det här gamla fotot av mig själv som 5-åring när jag var i min egna lilla fantasivärld i skafferiet. Trots den lite udda outfiten kan jag konstatera att jag prickat in Pantones trendfärger för våren 2016 30 år för tidigt… Kastrull på huvudet tror jag däremot aldrig kommer att bli modernt, men pastafarin kanske startades tidigare än man hittills trott? =)

Följ mig på: Bloglovin’InstagramFacebook och Pinterest

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterGoogle+Email to someonePrint this page
2 PERSONER GILLAR DET HÄR. SPRID LITE KÄRLEK, DU OCKSÅ! =)

27 reaktion på “Hur man gör om ett skafferi för att få en gammaldags stil

  1. Hungry Heart Inläggsförfattare

   Du är ju för söt! <3
   Jo, nog blev det allt riktigt snyggt i skafferiet, trots att det är lite svårt att fånga på bild med gult och skarpt lampljus. ;-)
   Kramar

   Svara
  1. Hungry Heart Inläggsförfattare

   Ja med Gud, alla behöver ju ett skafferi! Skafferi och öppen brasa alltså. Det har varit mina två punkter på hus-önskelista sedan lågstadiet! =D

   Svara
   1. Pernilla

    Jaa öppen brasa känns som ett måste, alternativt vedspis (helst båda). Snart återstår bara den lilla detaljen att hitta ett hus som stämmer in på alla punkter… Eller åtminstone ett som går att göra om så att det passar alla punkter :)

    Svara
    1. Hungry Heart Inläggsförfattare

     Ha ha, ja och så skall det vara i gammal stil med alla detaljer bevarade men inte i för dåligt skick. Plus lagom dyrt. =D Men det är med hus som med att hitta kärleken ungefär, för man må ha en lång lista med kriterier, men så plötsligt bara faller man pladask för något/någon man inte alls trodde man letade efter. ;-)

     Svara
 1. Helena

  Underbart foto på dig som barn! Vet du idag pratade vi här om att fixa i skafferiet (inte ett som man kan gå in i) och göra i ordning burkar för nötter och frön. Allt det där som är i plastpåsar. Nu blev jag än mer inspirerad att fixa till. Skön söndagskväll till dig. Kram

  Svara
  1. Hungry Heart Inläggsförfattare

   Vad lustigt att ni pratat om att fixa burkar till skafferiet just idag! 😊 Det är så skönt att få lite ordning bland alla varor och det blir faktiskt lättare att hitta bland burkar än i påsar också.
   Ha en riktigt go avslutning på helgen! Kram

   Svara
 2. Mikaela

  Vilken makeover! Och VAD SKÖNT att kunna gömma micron i ett skafferi, den är för jäkla ful alltså. Men tyvärr så använder vi den så pass mycket att ett liv utan vore omständigt :P Hos mina svärföräldrars torp på landet så hade de typ skorpor eller något en burk med skruvlock på, men på något sjukt sätt så hade mössen lyckats skruva upp det och tagit sig in!?! Så himla knäppt, de sitter ju ändå rätt hårt!? Ställer mig lite tveksam till det och undrar om de inte glömt att skruva på det ordentligt, men de hävdar bestämt att det var ordentligt stängt så det måste ha varit mössen som öppnade burken. Mystiskt hur som helst!

  Svara
  1. Hungry Heart Inläggsförfattare

   Ja, micron är inte direkt någon prydnad för köket även om den är praktisk att ha. Det är lika bra att hålla den fången i skafferiet, så får den jobba på i det dolda! =)
   Möss är i och för sig några riktigt smarta typer. När vi hade dem överallt i huset och de lyckades överlista alla fällor, så trodde vi nästan att de var intelligenta nog för att kunna bryta sig in i ett kassaskåp. Så är det väl kanske inte riktigt, så frågan är ju om det varit ”en annan sorts möss” i dina svärföräldrars kakburk? Ja, alltså en människoliknande form som är lite för kaksugen och försöker förklara den tomma burken för sin fru? ;-)

   Svara
 3. Lund Johanna

  Gud så mysigt! Och ärligt, innan makeover såg det inte så kul ut :)

  Vi har inte ett gå in i-skafferi i den nya lägenheten, men ett mycket större. Med en stor dörr i alla fall och massa hyllor. Tänker se om det kanske blir något liknande där :)

  Svara
  1. Hungry Heart Inläggsförfattare

   Njä, skafferiet pre-makeover var väl ingen inredningsdröm direkt… Tur att det gick att fixa till rätt lätt!
   Vad härligt att ni kommer att få ett större skafferi i nya lägenheten! Men alltså, har jag missat begreppet walk-in-pantry? Okej, en snabbgoogling visar att så är fallet. Hellre walk-in-pantry än walk-in-closet säger jag bara! =D

   Svara
 4. Borgmästaren

  Så gullig bild!

  Jag har också ett skafferi och tyckte det var superkul att ha ett när vi flyttade in. Sedan har jag fått upp ögonen för IKEAs utdragbara skåp och där hade man fått plats med dubbel så många saker. Nu ser jag tyvärr mest på mitt skafferi som opraktiskt. Men visst är det lite kul att ha ett även om jag hett drömmer om mer praktisk förvaring.

  Svara
 5. Katarina

  Jag har skräckblandade minnen från min farmor och farfars skafferi, det känns väldigt likt det du lekte i som barn. På hyllorna i barnståhöjd så var det ok men längst ned, på golvet, så stod det så mycket olika saker som på något vis skrämde mig lite och så tror jag att det drog kallt på golvet. Jag minns inte ens vad det var för något men jag minns känslan. Samtidigt var det ju så spännande att stå där inne och titta på allt som fanns i olika burkar och paket. När jag flyttade hemifrån köpte jag på mig diverse glasburkar och hade torrvaror för det är ju så snyggt. Men snabbt tyckte jag att det även var väldigt opraktiskt för dels utnyttjade runda burkar inte utrymmet så effektivt och sedan var det ett fasligt flyttande på dem när jag skulle hitta något. Ett tag hade jag bara påsarna men efter att ha fått påhälsning av mjölbaggar så tiggde jag till mig godislådor så nu har jag tetrisordning i mina skåp. Ser inte alls lika snyggt ut som burkar men är lättarbetat. Fast när jag flyttade in i förra lägenheten och till slut fick ett källarförråd så slog den där burklängtan till ändå. Men sedan tog verkligheten över igen http://lekfulltmedkatarina.blogspot.se/2014/07/ljudet-av-burkar-som-kallnar.html

  Svara
  1. Hungry Heart Inläggsförfattare

   Det låter som om du haft ett riktigt av-och-på-förhållande till glasburkar! ;-) Jag tycker att man hittar så lätt när man har genomskinliga burkar, för då ser man ju vad som finns i, plus att glas inte släpper ifrån sig knepiga plastämnen. Men det låter helt klart smidigt (och roligt!) med skafferitetris! =D

   Svara
   1. Katarina

    Påminn mig inte om miljögifter…. :-/ Just detta med vilka ämnen som plast kan släppa gör att jag gillar glasburkar men det har hittills inte funkat så bra. Tror det beror på hur mycket plats man har att förvara på, och hur mycket olika mjöl och frön man vill förvara. Med de plastburkar som jag har nu så syns alla när man öppnar skåpluckan. Med en massa runda burkar så hamnade de bakom varandra i flera led och jag visste aldrig var något stod. Det har ju äntligen kommit bra matlådor i glas, fortfarande med locket i plast men ändå. Så den dagen jag byter mina plastiga matlådor så kommer jag antagligen även att titta efter fyrkantiga glasbehållare för torrvaror.

    Svara
    1. Hungry Heart Inläggsförfattare

     Hmm, jag tänker att det säkert också beror på hur pass stort skafferi man har. Jag har en mängd olika torrvaror men behöver bara ha dem max i dubbla led. Fyrkantiga glasbehållare låter dock som en riktigt bra idé. Hoppas någon plockar upp den och sätter den i produktion!

     Svara
 6. Annica

  Det är så himla roligt när man kan få ett så fint resultat med faktiskt inte så jättemycket jobb! jag vill också ha ett skafferi nån gång i framtiden, det är verkligen underskattat! Superfint med etiketterna på glasburkarna med, för ett tag sen skaffade vi ett gäng glasburkar på ikea som står i ett vitrinskåp, nu blev jag sugen på att fixa lite etiketter till dem också :)

  Svara
  1. Hungry Heart Inläggsförfattare

   Ja men visst, det krävs ofta inte så mycket för att det skall bli lite finare. Någon glasburk, en ommöblering eller att man upcyclar något man redan har. Vad fint det låter med glasburkar i vitrinskåp, förresten!

   Svara
  1. Hungry Heart Inläggsförfattare

   Vad kul att du gillar det! 😊 Självklart är det mer än okej att du lånar någon bild, så länge du nämner var det kommer ifrån och länkar tillbaka, men det är ju självklarheter. Superroligt! Kram

   Svara
  1. Hungry Heart Inläggsförfattare

   Jag köpte dem i en pytteliten inredningsaffär men googlade fram nu att de är av märket Grunne och finns på en rad olika webbshoppar, t ex Broarne. Hoppas du hittar dem!

   Svara
 7. Maja

  Så fantastiskt med ett skafferi. Jag håller på och planerar för att renovera vårt kök och i mina tankar har ett skafferi fått plats, jag tror det borde gå, hoppas snickaren tycker det samma:-)

  Svara
  1. Hungry Heart Inläggsförfattare

   Åh, vad roligt att du skall renovera köket och kanske göra ett skafferi! Det går alldeles säkert att få plats med det, bara man är lite påhittig och klurig (och snickaren inte är en sådan där som instinktivt svarar ”det går inte” bara för att det blir lite mer utmanande). Jag håller tummarna för att du får ditt skafferi!

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*