Sommaren må kännas avlägsen när snön fortfarande ligger kvar på marken, men varje gång jag tar upp egenplockade bär ur frysen, så påminns jag. Jag minns alla de timmar vi repade vinbär samtidigt som vi lyssnade på Sommar i P1, de mysiga skogsturerna när vi plockade vildhallon och när hunden Isbjörnen upptäckte att det var gott att beta i sig blåbär.
Tack vare det jobbet (minus svinnet i Isbjörnens gap), så har vi ett halvår senare fortfarande mängder med vinbär och lingon kvar i frysen samt ett och annat hjortron, blåbär och hallon också. Till helgen när vi får gäster tror jag allt att jag skall sno ihop någon form av bärdessert till middagen. Det kanske blir den här svarta vinbär-pannacottan som jag gjorde i somras?
Receptet är gjort av Frederik Zäll och Daniel Roos och är hämtat från Tasteline
RECEPT PÅ SVARTVINBÄRSPANNACOTTA
4 portioner
Ingredienser:
120 g svartvinbärspuré (ca 200 g svarta vinbär plus 20 g strösocker)
120 g grädde
20 g socker
0,5 st vaniljstång
0,5 st gelatinblad
Gör så här:
- Koka ihop vinbären med strösockret. Mixa och passera smeten genom en finmaskig sil.
Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter. - Koka svartvinbärspurén med grädde, socker och vaniljstången. Vid uppkok, ta bort kastrullen från värmen.
- Lyft upp och krama ur gelatinbladet försiktigt. Vänd ner gelatinet i den varma smeten och rör om tills det smält.
- Häll upp smeten i fyra glas och kyl i minst 3 timmar.
Pssst, du missar väl inte att sista dagen för att lämna ditt bidrag till Monthly Makers är i morgon den 28:e? Ange länken till det du skapat i en kommentar till det här inlägget hos Beatrice för att vara med.
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Facebook, Instagram och Pinterest
kolonilotta
Många varianter av pannacotta har jag smakat. Men svartvinbärs pannacotta är något nytt för mig.
Det måste jag tipsa mor min om som både älskar vinbär och pannacotta. Och precis som du har frysen full efter sommaren.
Stort tack. Hon kommer bli jätte glad! :)
Hungry Heart
Ja men då verkar ju receptet passa henne perfekt! Vad roligt! Kram
Nike - inredning, trender och studentliv
Åh, vad gott. Den ska jag prova. Vi har också fullt med bär i frysen, och det får mig att känna mig så rik! Och vår vovve älskar också blåbär, haha :)
Hungry Heart
Vad kul! Och visst känns det som att man har en hel skattkista när frysen är laddad med frukt och bär. Tur att hundar inte kan öppna frysboxar… ;-)
Nike - inredning, trender och studentliv
Haha, skrattade högt åt det sista. Ja det är en himla tur!
Och tack för din fina kommentar på min blogg <3 Förstår att du inte gillar rosa när du har de associationer som du beskriver. Såna saker kan rota sig djupt i hjärnan, har jag märkt. Men kul att du tyckte att det var inspirerande!
Pernilla
Mums så gott! Pannacotta är en så himla bra dessert! Gott och ganska enkelt att få till. Fast en gång tog jag för mycket gelatin… då blev det inte bra alls. Men läser man bara receptet så ;)
Hungry Heart
Ha ha, ja det gäller att få rätt mängd gelatin och ge det tid att sätta sig också! Annars får man helt enkelt omformulera namnet på ens dessert. Eh panna cotta? Nä, jag tänkte att vingummi skulle vara en kul grej till efterrätt! =D
Jessica {blinkalilla}
Ser väldigt gott ut!! Ska absolut testas :)
Hungry Heart
Vad roligt! Tack! ?
Katarina
Vilka vackra foton! Först kopplade jag underlaget till blåskimrande snö och tänkte att dina konstgjorda växter såg väldigt naturtrogna ut. Härligt med sommarkänsla såhär i regnrusket, för det är iaf vad vi har just nu, av snön finns det inget kvar.
Vackra skålar förresten, är de i glas?
Hungry Heart
Åh men tack! =) Din första instinkt var rätt – det ÄR äkta växter, nämligen svartvinbärsblad. Jag tog fotona på sensommaren men då tyckte jag inte att de var tillräckligt bra för att lägga upp. ;-) Ja, skålarna är i glas. Antingen är det små aladåbformar eller så är det gamla geléglas. Fast i min värld används de bara till efterrätter!
Helena
Pannacotta är så gott och på svarta vinbär har jag inte prövat. Härom dagarna frostades frysen av och då hittade jag de svarta vinbären jag plockade in i höstas. Dags att pröva det här. Det ser otroligt smaskigt ut. Ha en fin fortsättning på helgen. Kram
Hungry Heart
Tack snälla du! Smart tänkt av dig att passa på att frosta av frysen medan det fortfarande var minusgrader! Jag hade planer på detsamma, men det kom en influensa och därefter en maginfluensa i vägen. Fast det kanske man inte skall skriva i anslutning till ett inlägg om mat, ha ha! =D
Hoppas du har en riktigt härlig helg. Kram
Lund Johanna
Haha, trots proppmätt svimmade jag nästan lite i soffan av det där receptet. Jag fullkomligen älskar svartvinbär för tillfället!L4
Hungry Heart
Mmm, det är allt ett av de godaste bären som finns!