Ljuset vid den kreativa horisonten

Himmel | HungryHeart.se

Tack alla ni underbara människor som läste inlägget om min kreativa resa och delade med er av era egna erfarenheter! Det är ledsamt att det är så många som känner igen sig i det jag skrev och jag blir arg när jag hör om hur andra fått sin kreativitet hindrad på olika sätt. Samtidigt tycker jag också att det finns en tröst och styrka i att vi inte är ensamma om upplevelserna och framför allt att veta att det går att ta sig förbi motgångarna. För även om vi kanske har blivit matade med budskap om vad vi är och inte är, vad vi är dåliga på och vilka intressen som det inte är okej att satsa på, så är skaparlusten svår att ta död på helt. Även om den blivit stukad, så finns den kvar i oss och med lite tid och uppmuntran kan vi hitta tillbaka till den igen.

Fördömande lärare kan vi inte radera ur vårt förflutna, men däremot kan vi göra vårt bästa för att stötta och lyfta varandra här och nu. Jag tror att de bästa sätten att mota bort spökena från skoltiden är just genom att vi är extra generösa med ärligt beröm och peppning samt att vi helt enkelt kör så att det ryker med skapandet! Det spelar ingen roll om vi gör det i total hemlighet eller om vi tapetserar hela stan med våra alster – bara vi gör det!!

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

12 Comments

 1. Svara

  Susanne

  4 februari, 2016

  Kunde inte sagt det bättre själv! ???
  Du är BÄST!

  • Svara

   Hungry Heart

   6 februari, 2016

   Vad gullig du är! <3 <3

 2. Svara

  Pernilla

  4 februari, 2016

  Ja! Att peppa och lyfta varandra är så himla mycket värt. Och snart släpps ju ett nytt monthly makers-tema och då kommer nog iallafall min kreativitet att börja flöda igen :)

  • Svara

   Hungry Heart

   6 februari, 2016

   Nu är det bara fyra dagar kvar till nästa temasläpp hos Monthly Makers! PEPP!!!! =D

 3. Svara

  Ida här och nu

  4 februari, 2016

  Jag läste inlägget men kommenterade inte. De är fruktansvärt att läsa hur lärare behandlar elever. Och när de gäller kreativitet och skapande kan jag inte se att de finns nått rätt eller fel. Man skapar de man har i sitt hjärta. Man uttrycker sig i någon form. Sen att de inte uppskattas av andra betyder inte att de är fel. Jag fotograferar ju mycket och de finns många som inte tycker om mina bilder. Men jag fortsätter för de gör gott i min själ att fotografera. Och jag gör de av lust och glädje och många tycker om mina bilder.
  Jag fick dåligt betyg i musik på högstadiet för att jag inte kunde sjunga. Mycket konstigt. Jag var inte så intresserad av att sjunga. La inte så mycket tid på de. De är inget man kan plugga sig till att kunna. Och som 14 åring utan intresse tar man knappast sånglektioner. Så de blev dåligt betyg. Oavsett hur bra jag var på andra saker inom musik. Mycket konstig sak att få betyg i tycker jag.
  Kram

  • Svara

   Hungry Heart

   6 februari, 2016

   Jag håller helt med dig om att kreativitet inte går att dela upp i rätt och fel. Visst har man olika smak och tycker att olika saker är fina, men man måste ändå behandla alla med respekt. Kram

 4. Svara

  Jess

  4 februari, 2016

  Ser nu att jag inte kommenterade på förra inlägget, var helt säker på att jag gjorde det. Hur som helst, tycker det är så synd att dessa upplevelser delas av så många, jag kommer inte på några direkta anmärkningar på min kreativitet men minns en gång när min svenskalärare fick höra att jag funderade på att läsa till lärare. Då såg han på mig och sa med nedlåtande röst att ”inte kan väl du fundera på att bli lärare. Nej, det tycker jag verkligen inte du skulle passa som eller klara av”. Tack för den liksom.

  Inget jag direkt tänker på idag men tråkigt med lärare som uttrycker sig på sådana vis. Tur att det finns alla de andra lärarna som är fantastiska, som mitt mattelärare på högstadiet som fick mig att tycka matte var kul. Och tur att Monthly Makers finns som peppar och inspirerar alla och envar till skapande och kreativa uttryck, i vilket form det än må bara. Ser fram emot nästa temasläpp!

  • Svara

   Hungry Heart

   6 februari, 2016

   Vad glad jag blir att höra att du inte fått din kreativitet hackad på och att du haft inspirerande lärare med förmågan att göra sitt ämne roligt! (Fast han som sade att du inte kunde bli lärare kan ju bara gå och dra något gammalt över sig). Det underlättar ju så mycket om man fått en sådan start.
   Och visst är det fantastiskt med Monthly Makers! Nu är det bara några dagar kvar till nästa temasläpp. Wiiiii! =D

 5. Svara

  Helena

  6 februari, 2016

  Tänker att det finns många lärare som också kunnat lyfta och fått någon att tro på sig själv. Som Ernst Kirchsteiger vars lärare som tillsammans med hans mamma var de som uppmuntrade hans kreativitet, medan grannar och andra ställde frågan till hans mor. ”Hördu, er yngste grabb, är han riktigt som han ska i huvudet?” (Citat från hans bok ’Lyckan i det lilla’). Förresten den boken är läsvärd. Han berättar om hur han får energi och skapar lycka genom sin kreativitet. :-)
  Jag har varit lite i från blogglandia ett tag. Har jobbat lite för mycket och är ganska trött just nu och går och längtar massor till en speciell sak. Tänk att längtan också kan ta energi. :-) Nu ska jag titta på ditt andra inlägg om marmorerade häftstift. Stor kram och fin helg till dig. ❤

  • Svara

   Hungry Heart

   6 februari, 2016

   Gud, ja! Visst finns det massor av lärare som är fullkomligt fantastiska på att lyfta upp och att inspirera! Tänk vilken betydelsefull gärning de gör i barns liv!
   Oj, det låter spännande med den speciella saken du längtar efter! Vad härligt att du har något riktigt gott att se fram emot. Det behövs särskilt om det blivit lite för mycket jobb. Jag hoppas att du kan ta det riktigt lugnt i helgen och hämta ny kraft från naturen, hundarna och familjen. Var rädd om dig! Kramar

 6. Svara

  Emilia

  7 februari, 2016

  Otroligt tänkvärt och gripande ämne. Jag förstår inte för glatta livet hur en kan tycka det är en bra idé med betyg i de estetiska ämnena? Eller betyg för yngre åldrar över huvud taget! Är himla glad att du funnit din kreativitet igen och kan skapa på DINA premisser och inte inom ramarna för vad som är godkänt. Jag som själv läser till lärare blir så matt när jag tänker på alla mobbare som får undervisa våra elever. Suck. En får hålla tummarna att det hela tiden utvecklas åt det bättre!

  • Svara

   Hungry Heart

   7 februari, 2016

   Nej, det är ju en balansgång det där med betyg i de estetiska ämnena. Många debatterar ju för att statusen på ämnena blir högre och att elever anstränger sig mer om de blir betygsatta även i de skapande ämnena. Själv vet jag inte riktigt var jag står i den debatten, men att lärare trots betygsättning ändå kan försöka vara uppmuntrande mot elever borde ju vara en självklarhet. Sedan får man ju inte glömma att de allra flesta lärare ändå är bra och att de trots usla villkor gör sitt bästa för att ge barn en god undervisning. Dessutom så kommer det ju hela tiden nyutexaminerade, engagerade lärare ut på skolorna och för säkert med sig lite annorlunda sätt att se på utbildning. Ni är så himmelens viktiga i ett barns / ungdoms liv!

LEAVE A COMMENT