Recept på Hemmagjorda Geléhjärtan med Hallonsmak och Tips på Billigaste Godisformarna

Recept på geléhjärtan | HungryHeart.se

Geléhjärtan och choklad är ju de klassiska godissorterna till alla hjärtans dag. Men har du någonsin ätit hemgjort gelégodis som inte innehåller konstgjorda smak- och färgämnen, utan som är tillagat av riktiga bär? Då snackar vi något helt annat!

Jag hade inbillat mig att det skulle vara svårt att göra egna geléhjärtan, men bara man har en termometer till hjälp, så går det faktiskt riktigt smidigt. Egentligen behöver man inte heller några speciella godisformar (som ju kan vara rätt dyra), utan det går lika bra att använda sig av istärningslådor i silikon. T ex IKEA säljer hjärtformade istärningsformar för 9 kr styck och de passar perfekt att göra alla hjärtans dags-godis i! Till de stora hjärtanen använde jag mig av muffinstråg i silikon.

Jag försöker hålla nere mängden plast hemma, särskilt i köket, men just när man tillverkar gelégodis så behövs den, tro mig!

Recept efter bilden:

Recept på geléhjärtan | HungryHeart.se

Det här är inte mitt egna recept utan upphovsmakerskan är Sara Aasum Hultberg som bl a vunnit titeln Årets Konditor 2014. Här har jag hämtat receptet ifrån. 

HEMMAGJORDA GELÉHJÄRTAN RECEPT

Ingredienser:

375 g socker
150 g vatten
125 g glykos
166 g hallonpuré
8 g citronsyra
32 g gelatinblad (nästan två paket)

Gör så här:

 1. Passera de hela hallonen genom en sil. (Det är själva purén som blir resultatet av passerandet som skall väga 166 g).
 2. Koka socker, vatten och glykos till 140 °C.
 3. Tillsätt hallonpurén och koka till 115 °C. Blötlägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten.
 4. Tillsätt citronsyran och de blötlagda gelatinbladen och rör om noggrant tills gelatinet löst sig.
 5. Spritsa eller häll massan i hjärtformade silikonformar. Låt stå över natten.
 6. Tryck ur geléhjärtanen ur formarna och rulla dem i strösocker.

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

12 Comments

 1. Svara

  Pernilla

  10 februari, 2016

  Gott! Jag provade också att göra egna geléhjärtan en gång för några år sedan och det är verkligen skillnad på dem och köpegodiset. Nu blir jag sugen på att svänga ihop en ny omgång :)

  • Svara

   Hungry Heart

   10 februari, 2016

   Ja men visst är det roligt när man ger sig på att baka/laga/göra något man inte provat förut och kommer fram till att det blir så mycket godare och att man fixade det utmärkt!

 2. Svara

  Katarina

  10 februari, 2016

  Hahaha, jag kan riktigt se hur du står där och försökter karva gelén ur ugnsformen. Dagens skratt, tack! Har du någon aning om vad citronsyran tillför? Jag försöker utesluta citronsyra till förmån för riktig citron om det är syrligheten man är ute efter.

  • Svara

   Hungry Heart

   10 februari, 2016

   Ha ha, och då skrev jag inte ens vad det hela urartade till: jag skar ut långa slajm-händer av gelégodiset och konstaterade att de blev nästan precis som dem man lekte med som barn. =D
   Citronsyran balanserar sötman med lite syra, men jag vet inte om den på bidrar på annat sätt. Jag misslyckades totalt när jag skulle göra citronpannacotta med citronsaft och gelatin och jag vet inte om det berodde på att citronsaften påverkade stelningsprocessen eller om det var något annat som blev vajsing. Du får helt enkelt prova!

 3. Svara

  kolonilotta

  10 februari, 2016

  Om jag hade haft tid den här veckan hade jag gärna provat. Men det innebär ju inte att jag kan prova en annan gång! :)
  Måste bara köpa hjärtformade silikoniskubsformar först. Oj vilket långt ord! :)
  Kram ❤

  • Svara

   Hungry Heart

   10 februari, 2016

   Att vara extra kärleksfull och att äta gott är ju inte något som är förbehållet den 14:e februari som tur är! =D
   Kramar

 4. Svara

  Maja

  10 februari, 2016

  Vilken kul idé! Får se om jag hinner med detta i helgen annars får jag sprida lite kärlek via dessa en annan gång helt enkelt. :-)

  • Svara

   Hungry Heart

   11 februari, 2016

   Kärlek och godis passar ju alldeles utmärkt precis varenda dag på året. ?

 5. Svara

  Helena

  11 februari, 2016

  Men åh! Det är verkar vara något i min smak. Ser alldeles ljuvligt gott ut. Hoppas din dag har varit fin. Kram

  • Svara

   Hungry Heart

   11 februari, 2016

   Vad kul att du gillar dem! ? kram kram

 6. Svara

  Alicia

  14 februari, 2016

  Jag vill verkligen bli bättre på att baka egna sötsaker istället för att köpa en massa skit. Undrar om det går att köra det här receptet med gelésocker istället för gelatin? Jag får forska lite!

  • Svara

   Hungry Heart

   14 februari, 2016

   Hmm, om man använder med gelésocker till godiset, så tror jag att det kommer att bli på tok för sött om man skall få till rätt konsistens. Om du letar efter ett vegetariskt alternativ till gelatin så skulle jag nog rekommendera agar-agar istället. Jag har inte provat att använda det själv, men det skall tydligen vara grymt effektivt!

LEAVE A COMMENT