DIY Kopparfärgat Smyckesträd – Mitt bidrag till Monthly Makers tema trä

This post is also available in: English

DIY Smyckesträd | HungryHeart.se

Från början hade jag högtflygande planer på vad jag skulle skapa till Monthly Makers tema trä. Det var stora projekt som skulle kräva att jag köpte in en del material och hade ordentligt med tid och tålamod. Men ärligt talat ökade prestationsångesten i takt med ambitionerna och tanken var ju inte att man skulle lära sig att bli finsnickare på två veckor. Istället vände jag blicken mot det enkla och det jag redan hade omkring mig: naturen.

De stora planerna fick ge vika för ett smyckesträd som jag tillverkade av en gren från min skog, sand från stigen ned till lilla båtplatsen, en omtyckt vas jag redan hade (och som det stod en minigran i i julas) samt kopparspray som blev en vacker kontrast mot den gråblå väggen.

DIY Kopparfärgat Smyckesträd | HungryHeart.se

Jag hade letat rätt länge på loppisar efter en smyckeshållare, så att mina smycken inte skulle behöva ligga undangömda i en låda. De flesta hållare kändes dock för plastiga eller klumpiga och inte riktigt värdiga att bära finaste halsbanden jag fått, köpt eller ärvt. Det handlar visserligen inte om några dyrbara juveler, men jag känner väldigt starkt särskilt för dem jag fått av mormor och farmor. Nu har jag gjort ett eget smyckesträd istället och arvegodset har äntligen fått komma fram ur gömmorna.

DIY Smyckesträd | HungryHeart.se

Det enda knepiga med det här projektet var att jag vaknade med nackspärr och ett huvud som fastnat i 45 graders vinkel. Då blir det lite lurigt att fotografera och försöka hålla kameran rakt… Men om man lutar resten av kroppen 45 grader åt andra hållet, så går det allt rätt bra ändå!

DIY Smyckesträd | HungryHeart.se

DIY ENKELT SMYCKESTRÄD AV GREN

Du behöver:

En torkad gren som inte är för tunn. Man får inte bryta grenar av levande träd som man inte själv äger, men ta från egen trädgård, plocka en nedfallen gren eller köp trollhassel i blomsteraffären. Du behöver också en vas, torr och finkornig sand och kopparfärgad sprayfärg (eller någon annan kulör du gillar).

Gör så här:

 1. Se till att både sanden och grenen har torkat ordentligt
 2. Spraya grenen med kopparfärgen (utomhus!) och låt torka
 3. Fyll vasen hela vägen upp med sand. (Sanden gör så att vasen står stadigt och den håller även grenen på plats)
 4. Tryck ned grenen i sanden

DIY Smyckesträd | HungryHeart.se

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I februari är temat trä och Sandra är värd. Blogga ditt eget bidrag när som helst under månaden men kommentera detta inlägg senast den 28:e februari med en länk till ditt bidrag för att vara med!

Monthly Makers finns på FacebookInstagram samt Pinterest, där du kan hitta alla tidigare bidrag + inspiration till aktuellt tema. Vi som driver Monthly Makers är AliciaAnna MaríaAnnicaBeataBeatriceElsaJessicaMikaelaRuthSandraStina och Wilda. Inspireras, skapa och utvecklas med oss under hela året!

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

18 februari, 2016

RELATED POSTS

43 Comments

 1. Svara

  Alicia

  21 februari, 2016

  Så fint!! Perfekt att låta vackra smycken bli en del av inredningen, och precis som du säger står sig kopparfärgen så snyggt mot väggen bakom :) Önskar jag kunde pynta lite mer med grenar hemma, men det finns två grådvärgar som hade tyckt det vore lite för kul att tugga på, riva ner och dra i allt som var upphängt. Funderar fortfarande så det knakar på hur jag ska lösa påskrissituationen.
  Hoppas nackspärren släpper så du kan få njuta ditt fina verk (och denna söndag) utan mer vånda!

  • Svara

   Hungry Heart

   21 februari, 2016

   Tack snälla! Men du, kan du inte hänga påskriset upp och ned i en krok från taket, typ som en taklampa? Lite galet blir det allt, men det borde i alla fall vara grådvärgssäkert? ?

  • Svara

   Hungry Heart

   21 februari, 2016

   Men då kanske ni också får nackspärr om ni skall glo upp i taket på påskriset, ha ha! ?

 2. Svara

  Pernilla

  21 februari, 2016

  Åh så fint det blev! Jag har också funderat på att tillverka någon form av smyckeshållare och det här gav mig lite nya uppslag och idéer :)

  • Svara

   Hungry Heart

   21 februari, 2016

   Vad kul att du tycker det! En gren är ju faktiskt helt idealisk för att hänga smycken på. ?

 3. Svara

  Katarina

  21 februari, 2016

  Ett sagoträd! Grenar är så vackra som de är tycker jag, eller skalade av väder och vind, kanske med små gångar från insekter. Har sett svartsprejade grenar tidigare och vita men det har jag inte riktigt fallit för, blev faktiskt förvånad över att jag tyckte kopparfärgen passade bra. Testade du dig fram.eller hade du en klar bild? Blir förövrigt nyfiken på vad det där stora projektet var för något.

  • Svara

   Hungry Heart

   21 februari, 2016

   Ja faktiskt är det lite som ett skimrande sagoträd! Men jag kände mig inte riktigt som någon snäll sagotant utan snarare som skurken i Bondrullen Goldfinger när jag sprayade loss på den stackars grenen! ?
   Jag brukar inte heller vara så förtjust i kopparfärgat eller ens silver/guld i inredning, men just i detta fallet tyckte jag att det behövdes, eftersom grenen i sig såg så ”grov” ut. I och med att det fanns så pass mycket struktur på grenen blev det inte för ”polerat” när kopparfärgen kom på. Faktiskt hade jag bilden klar över vilken färg jag skulle använda av dessa anledningar plus att det passade bra ihop med färgerna på vasen och på väggen. Har man fem mil till pysselaffären och en tight budget får man se till att första försöket blir bra, ha ha! ?

 4. Svara

  Emilia

  21 februari, 2016

  Otrolitg vackert med kopparfärgen Ruth! Att få in naturen i hemmet och samtidigt göra sig en praktiskt ”förvaringsmöbel” (haha hittade inte alls rätt begrepp där!) var väldigt fint jobbat. Och hoppas verkligen att nackspärret släpper fort som attans!

  • Svara

   Hungry Heart

   21 februari, 2016

   Åh vad glad jag blir att du tycker om det! ? Jag gillar verkligen att att ta in bitar av naturen inomhus och inspireras av den i det jag skapar. Nu väntar jag bara otåligt på att de första vårblommorna skall dyka upp, men till dess har jag mitt kopparträd! ?

 5. Svara

  Mikaela

  21 februari, 2016

  Vilken smart lösning med sanden i vasen! Jättefint! Faktiskt så är en av mina allra första sparade pins ett liknande smyckesträd som jag haft i bakhuvudet de senaste åren, men har aldrig lyckats hitta en gren som uppfyller hur den ser ut i mitt huvud. Tycker du har hittat en riktigt fin gren, lagom spretiga grenar och lagom tjocklek! Och fint med kopparfärgen också!

  • Svara

   Hungry Heart

   21 februari, 2016

   Tack snälla du! Vad roligt att du har en pin med något liknande. Den skulle jag gärna vilja se. ?
   Jag letade en del för att hitta ”den perfekta grenen” (åh, i-landsproblem! ?) och när jag väl fått tag på den lyckades Isbjörnen sno åt sig den. Pinnar är ju liksom hennes grej och hon har inte varit med om att man inte får ta grenar från matte tidigare! ? Det blev några bitmärken i den, men det syns inte för den delen är i vasen. Nu tycker jag bara att det är ett fint avtryck. ?

 6. Svara

  Sanna

  21 februari, 2016

  Otroligt läckert! Gillar iden att låta smyckena bli en del utav inredningen istället för att ligga och damma i någon ask. =)

  • Svara

   Hungry Heart

   21 februari, 2016

   Tack snälla du! Ja, smycken är ju så fina i sig att de allt kan få göra ett rum lite vackrare när de inte bärs på kroppen!

 7. Svara

  Wilda

  21 februari, 2016

  Så genialt! Jag har fortfarande massor av grenar kvar från natur-temat förra året som jag inte har gjort något av. Det här var ju verkligen en idé! Funderar dock på om min sambo skulle uppfatta det som en leksak och klösa lite på den…
  + så underbart med tips om hur en fotar med nackspärr :p haha

  • Svara

   Hungry Heart

   21 februari, 2016

   Tack fina! Jag skulle misstänka att drottning Asla säkert hade uppskattat ett gyllene klösträd, ja… ?
   Alltså, snedfotografering kan lätt vara den konstigaste träningenformen jag utövat! Jag har en skum, ensidig träningsvärk idag, ha ha! ?

 8. Svara

  Anna María

  21 februari, 2016

  Spännande lösning, har liksom aldrig haft en tanke på att en kan hänga smycken i en trädgren. Gillar också färgkombinationen på grenen och väggen bakom :) Fint!

  • Svara

   Hungry Heart

   21 februari, 2016

   Tack! Grenar är helt idealiska att hänga smycken på. Det finns så många utstickande småpinnar och skrovligheter, så det är bara att ladda på med halsband och örhängen tills prålighetens gräns är nådd. ?

 9. Svara

  Julia

  21 februari, 2016

  Det blev verkligen läckert!

  • Svara

   Hungry Heart

   21 februari, 2016

   Tack så hemskt mycket. Julia! Vad glad jag blir! ?

 10. Svara

  Ida här och nu

  21 februari, 2016

  Vilken fantastisk idé. Och resultatet är underbart. Kram

  • Svara

   Hungry Heart

   21 februari, 2016

   Tackar tackar! Vad snäll du är! ? Kram

 11. Svara

  Stina - Stinas tillvaro

  21 februari, 2016

  Så himla vackert! OCH måste bara säga att jag älskar backdroppen, den grå väggen och grova brädorna – vackert!

  • Svara

   Hungry Heart

   22 februari, 2016

   Tack snälla du! Vi har ett skjul fullt med gammal bråte och där hittade jag både de gamla brädorna och träskivan som fick en uppfräschning med överbliven färg från ommålningen av köket. ?

 12. Svara

  Lund Johanna

  21 februari, 2016

  Men jaa, är det så jag ska göra kanske. Jag som letat smyckes”förvaring”. Men så ska man ha snygga smycken också kanske :)

  • Svara

   Hungry Heart

   22 februari, 2016

   Du har säkert redan snygga smycken om du valt att köpa dem eller behålla dem. ? Annars kan du ju alltid DIY:a smycken också. ?

 13. Svara

  Helena

  21 februari, 2016

  Vilket vackert, kreativt sagoträd med smycken i grenarna. :-) Du är verkligen påhittig och skapande. Ha en riktigt fin ny vecka. Kram

  • Svara

   Hungry Heart

   22 februari, 2016

   Tack fina du! ❤️ Hoppas du också får en bra vecka! Kram

 14. Svara

  Form&Känsla

  21 februari, 2016

  Fint, kul för jag funderade också på att göra en hängare av en gren, men det blev bara en krok till sist. Kopparfärgen ger lyxig känsla! /linda

  • Svara

   Hungry Heart

   22 februari, 2016

   Roligt att du också funderade i de banorna! Jag skall kolla in din krok senare idag tänkte jag!

 15. Svara

  Sandra

  22 februari, 2016

  Vilket fantastiskt sätt att ta tillvara på det som naturen skänker oss. Älskar att inreda mitt hem med riktiga grenar, kottar, löv och liknande och gillar verkligen ditt bidrag :)

  • Svara

   Hungry Heart

   22 februari, 2016

   Tack! ? Ja, visst är det underbart att ta in bitar av naturen i hemmet. Det känns så levande

 16. Svara

  Pysselbolaget

  22 februari, 2016

  Gillar, gillar, gillar! Ibland är det bra att de stora projekten inte blir av. I all enkelhet blir en gren funktionellt, kostnadseffektivt och så himla snyggt! Vi kommer också att lämna ett bidra gill Monthly Maker den här månaden. Vårt första! känns lite pirrigt, faktiskt ;)

  • Svara

   Hungry Heart

   22 februari, 2016

   Åh, vad roligt att du gillar det! ❤️ Dessutom är det ju lysande nyheter att ni kommer vara med i Monthly Makers för första gången! Välkomna! Det skall bli jätteskoj att se vad ni hittar på till månadens tema. Jag är säker på att det blir något superfint som alltid när ni är i skapartagen. ?

 17. Svara

  Silje

  22 februari, 2016

  Så himla fint det ble! Passer jo perfekt til smykker og liknende, og uttrykket sammen med den vasen er så ordentlig vakkert :) Så mange bra, fine, unike og vakre bidrag til denne månedens tema i Monthly Makers ^^

  • Svara

   Hungry Heart

   22 februari, 2016

   Tack så jättemycket, Silje! <3 Jag har inte hunnit kika runt på Monthly Makers-bidragen än, men jag kan tänka mig att det som alltid vimlar av fantastiska tolkningar, så jag har verkligen något att se fram emot! =)

 18. Svara

  Jess

  23 februari, 2016

  Så fint! Tycker om tanken på att låta smycken vara framme, klart de ska få synas liksom. Extra passande med löven på det ena halsbandet också ;)

  • Svara

   Hungry Heart

   23 februari, 2016

   Tack! I brist på löv ute i naturen så här års så får man åtminstone ha dem på ett halsband. ?

 19. Svara

  Borgmästaren

  24 februari, 2016

  Älskar smyckesträdet! Det var ju verkligen ett smyckesträds TRÄD. Enkelt och supersnyggt! Och väldigt inspirerande för min del eftersom jag just beställt hem en kopparfärgad sprayfärg men inte ens använt den än. Projektet jag hade tänkt ha den till har liksom avstannat. Det kommer säkert igång igen men jag får vänta tills inspirationen infinner sig. Kanske mot sommaren då det är lite mer sprayvänligt utomhus.

  • Svara

   Hungry Heart

   25 februari, 2016

   Tack snälla du! Vad glad jag blir! ❤️
   Det låter spännande med ditt kopparfärgsprojekt, men jag får väl ge mig till tåls tills det dyker upp på din blogg. ?

 20. Svara

  Mias Mix

  26 februari, 2016

  Så himla smart! Mycket finare och mer personligt än de man köper. Toppenidé!! Tack för den :)

  • Svara

   Hungry Heart

   26 februari, 2016

   Man tackar allra ödmjukast! =) Vad gullig du är!

 21. Svara

  Mary Sane

  29 februari, 2016

  Det är så himla fint, gillar att det är ett konstverk och förvaring i ett! Och så känns det så vårigt = stor pepp. :)

  • Svara

   Hungry Heart

   3 mars, 2016

   Tack snälla du! Vad gullig du är! ?

LEAVE A COMMENT