Så odlar du egna chia-groddar

Så odlar du egna chiagroddar | HungryHeart.se

Att chiafrön är jättenyttiga och riktig super food har man ju hört till förbannelse. Men har du tänkt på att de faktiskt går att grodda också? Det är ett alldeles perfekt projekt nu när man längtar efter att odla, men det ännu är lite för tidigt att börja för-så grönsaker (i alla fall enligt min odlingsguru svärmor). Chia-groddarna är färdigväxta på bara några dagar och det passar utmärkt för otåliga människor som jag.

I ärlighetens namn kan jag ha lite svårt för chiapuddingar och andra anrättningar där chiafröna blir sådär slemmiga. Det problemet slipper man när man groddar fröna istället. Chiagroddarna har inte alls krassens fräna, starka smak utan har en mild, fräsch och gräsaktig ton. Supergott att ha på mackan eller i en sallad!

Odla egna chia-skott | HungryHeart.se

DIY ODLA EGNA CHIAGRODDAR

Du behöver:

Vanliga chiafrön, ekologisk bomull, fat/skål, eventuellt en plastpåse med hål i

Gör så här:

  1. Bred ut bomull över fatet
  2. Strössla över chiafröna
  3. Vattna så att all bomull är blöt
  4. Ställ fatet på en ljus plats
  5. Se till att bomullen alltid är fuktig. Om du vill kan du trä en plastpåse med små hål i över fatet för att lättare behålla fukten
  6. Efter några dagar är chiagroddarna färdigväxta och du kan klippa av dem och lägga på t ex mackan eller ha i sallader

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

29 Comments

  1. Svara

    Hanna

    11 mars, 2016

    Det här kommer jag definitivt testa! Bra tips :)

    • Svara

      Hungry Heart

      11 mars, 2016

      Roligt att det inspirerar! Du får jättegärna berätta hur det gick!

  2. Svara

    Katarina

    11 mars, 2016

    Nu blir jag nyfiken. Vet du något om grönskans näringsinnehåll? Jag kör torra choafrön på filen, funkar bra för mig.

    • Svara

      Hungry Heart

      11 mars, 2016

      Nix pix, ingen aning! Men de är garanterat nyttiga i alla fall. =)

  3. Svara

    Mikaela

    11 mars, 2016

    Och framförallt hur söta är inte groddarna? Skulle lätt kunna ha dom bara som dekoration :P

    • Svara

      Hungry Heart

      11 mars, 2016

      Du skulle ju faktiskt kunna ha groddarna i dina superfina, mönstermålade krukor! Då blir det finhet x 2. =)

  4. Svara

    Helena

    11 mars, 2016

    Jag är helt värdelös på att odla groddar. Har särskilda lådor för ändamålet och misslyckas totalt ändå. Men nu kanske jag borde göra ett försök efter ditt recept. De ser onekligen mycket goda ut i ditt vackra foto. Kram och fin helg till dig Ruth.

    • Svara

      Hungry Heart

      11 mars, 2016

      Jag tycker det verkar som att du har riktigt gröna fingrar (hallå, 49 sorters pelargonior!), så du kan alldeles säkert fixa att odla groddar. =) Vad är det som gått snett när du försökt tidigare? Groddlådor vet jag inte riktigt hur de fungerar, men testa den gamla klassikern bomullsbädd istället. Bomullen skall inte vara plaskblöt utan bara genomfuktad och sätter du en plastpåse (med hål i) över fatet, så behöver du inte göra något alls med groddarna förr än de är färdiga. På’t igen bara! =)
      Ha en riktigt härlig helg! Kramar

  5. Svara

    Ida här och nu

    11 mars, 2016

    Men va roligt! Som att odla krasse vilket jag tycker är kul. Jag tycker inte heller om chia frön. Men de här vill jag testa. Kram

    • Svara

      Hungry Heart

      11 mars, 2016

      Ja, det är precis som att odla krasse! Men smaken på de färdiga groddarna är mycket mildare.
      Hoppas du får en fin helg! Kram

  6. Svara

    Annica

    12 mars, 2016

    Men varför har man inte tänkt på det innan! Det här måste jag göra!

    • Svara

      Hungry Heart

      12 mars, 2016

      Ja men eller hur! Man är så van vid att chia alltid talas om i form av frön att man inte ens tänker på att de, precis som alla andra frön, kan gro! =)

  7. Svara

    Jessica {Blinkalilla}

    12 mars, 2016

    Oj, det här var första gången jag såg detta! Vad spännande, måste genast testas! Tack :)

    • Svara

      Hungry Heart

      12 mars, 2016

      Kul att du gillar det! Du får jättegärna berätta hur det går. =)
      Ha en trevlig helg!

  8. Svara

    Jess

    12 mars, 2016

    Vad kul, ska lätt prova detta! Tycker om chiapudding fast nu har jag inte ätit det på länge, min absoluta favorit är nog med en klick jordnötssmör och varma hallon till – så gott!

    • Svara

      Hungry Heart

      12 mars, 2016

      Vad roligt att du blir sugen på att prova! Det blir lite som att ha en mini-grönsaksodling i fönstret. ?
      Gah, jordnötssmör och varma hallon… Mums! ?

  9. Svara

    Mias Mix

    13 mars, 2016

    Det här måste jag bara testa!! Skrev just om odling idag :)

    • Svara

      Hungry Heart

      14 mars, 2016

      Vad kul att du vill testa! Jag skall definitivt kolla in ditt odlingsinlägg idag. ?

  10. Svara

    Wilda

    13 mars, 2016

    Underbart tips!

    • Svara

      Hungry Heart

      14 mars, 2016

      Roligt att du gillade tipset! ?

  11. Svara

    Josefin

    16 mars, 2016

    Åh detta måste jag ju testa! Har en påbörjad förpackning chiafrön från den svaga perioden då jag föll för att testa chiapudding.

    • Svara

      Hungry Heart

      18 mars, 2016

      Ja men det är ju en alldeles lysande idé om du ändå har frön över! Hoppas det går bra och att du gillar chiagroddarna! =)

  12. Svara

    Mias Mix

    5 april, 2016

    Kom ihåg att jag hade läst det här någonstans men tyvärr inte var. Googlade och ditt inlägg kom överst på google :) Nu har jag sparat ner och ska testa :)

    • Svara

      Hungry Heart

      7 april, 2016

      Vad roligt! =) Du får berätta hur det går!

  13. Svara

    Stefan

    26 februari, 2017

    Härligt med dylika bra tips! Detta står nu i fönstret, i en större skål med blöt bomull och frön samt en plastpåse över; med hål i. Får se om Jag lyckas. ;-)

  14. Svara

    Sofie

    28 maj, 2017

    Vad fint! Vad är det för något du har odlat i?:)

    • Svara

      Ruth

      29 maj, 2017

      Hej Sofie!
      Om du scrollar ned lite i blogginlägget så står det precis hur man gör. =) Jag har odlat i ekologisk bomull, men en mer miljövänlig variant är att använda hushållspapper (fast då får man vattna oftare och vara mer noggrann med att det inte torkar ut).

Leave a Reply to Jess / Cancel Reply