DIY Kombinerade ljuslyktor och äggkoppar i betong

This post is also available in: English

DIY Easy Concrete Egg Cup Tutorial | HungryHeart.se

Nu har jag äntligen skapat i betong för första gången! Jag har sett så många fina betongprojekt på olika bloggar och har länge varit sugen på att prova själv. Först visste jag dock inte riktigt vad jag skulle göra och med vilka formar. Sedan fick jag en idé om att tillverka något som både kunde användas som ljuslyktor och som äggkoppar.

I köksskåpet hittade jag ett muffinstråg i silikon och det visade sig bli en form i perfekt storlek och som man enkelt kunde få ut de färdiga betongföremålen ur.

DIY Concrete Votive + Egg Cups Tutorial | HungryHeart.se

Jag har visserligen använt betong en gång tidigare och det var när sambon och jag skulle gjuta igen källargolvet. Vi kom på den fullkomligt briljanta idén att vi kunde blanda betongen för hand en säck i taget! Ehh… Den träningsvärken som följde var inte att leka med kan jag säga, ha ha!

Jag blev lite avskräckt av materialet efter den incidenten, men det var tur att jag vågade mig på ett betong-DIY till slut, för det var hur enkelt och roligt som helst. Dessutom är det billigt att göra om man köper finbetong från ett byggvaruhus istället för i en hobbyaffär.

DIY Easy Concrete Egg Cups Tutorial | HungryHeart.se

Om du, precis som jag, är ny i betongens värld, så kan jag även rekommendera en bra nybörjarguide för betonggjutning som min Monthly Makers-kollega Mikaela har gjort. Den hade jag stor hjälp av när jag gjorde dessa ljusstakar / äggkoppar.

DIY Concrete Votive and Egg Cup Step-by-Step Tutorial | HungryHeart.se

DIY LJUSLYKTOR OCH ÄGGKOPPAR I BETONG

Du behöver:

Finbetong, vatten, hink att blanda betongen i, något att röra med, muffinstråg i silikon, värmeljus och sandpapper.

Gör så här:

 1. Blanda betong med vatten enligt instruktionerna på förpackningen och läs gärna tipsen här
 2. Fyll muffinstråget nästan hela vägen upp med betong. Släpp tråget en bit från golvet ett par gånger så att luftbubblor stiger mot ytan.
 3. Tryck ned ett värmeljus i mitten av varje form. Betongen skall nu gå ända upp till kanten, så om den inte gör det behöver du hälla på ytterligare lite. Släpp tråget ett par gånger till i backen och tryck tillbaka ljusen där de skall sitta.
 4. Jämna till ovankanten så gott du kan.
 5. Ställ dina cementskapelser på en plats som är sval men minst fem grader varm. Om de står i rumstemperatur behöver du spraya dem med vatten en gång om dagen för att de inte skall stelna för snabbt. Värmeljusen kommer att ”flyta upp”, så du behöver trycka ned dem med jämna mellanrum medan betongen stelnar.
 6. Det tar ca 2-3 dagar innan äggkopparna/ljusen har härdats och kan tas ur sina formar.
 7. Sandpappra därefter ovansidan så att den blir jämn och fin.

DIY Easy Concrete Votive Tutorial | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

10 april, 2016

RELATED POSTS

19 Comments

 1. Svara

  Pernilla

  7 april, 2016

  Så snygga!! Och kul att du också har hittat till betongen! Nu blir jag sugen på att blanda ihop lite jag med.

  • Svara

   Hungry Heart

   7 april, 2016

   Tack! Du är en av dem som inspirerat mig till att börja skapa i betong. =)

 2. Svara

  Mikaela

  7 april, 2016

  Vad fint!!! Så kul att du tog upp betongandet igen efter den förödande jobbiga handblandningen av en hel säck (hjälp!? blandat max 1/3 tidigare när jag gjöt en pall och det då var det så jobbigt att jag tog till betongvispen) och så himla roligt att min guide var till hjälp! Superfint att de är både äggkoppar och ljuslyktor! Äggkoppar i betong var ju riktigt fint faktiskt, det kanske jag ska ta och gjuta också!

  • Svara

   Hungry Heart

   7 april, 2016

   Vad kul att du gillar dem! Jag var så evigt less på våra gamla äggkoppar från 80-talet och muttrade varje gång jag fick syn på dem. Nu åker de till loppis istället och så blir det betongvarianterna som ställs in i skåpet istället! =)
   Din guide är kanon! Vad som hade varit ännu bättre är om jag tagit till mig av alla råden och inte fått hybris och feeling och börjat mixtra med konsistensen så att den blev för blöt, ha ha! Men det gick ju bra ändå till slut!
   P.S. Vi blandade faktiskt TRE-FYRA st hela säckar betong (med en säck i taget) för hand i 15 minuter per omgång när vi gjöt golv. Riiiiktigt smart tänkt av oss! =D

   • Svara

    Mikaela

    8 april, 2016

    Haha men herregud! Vilket jobb!!! :P Nästa gång du vill göra större grejer – BETONGVISP! Kostar inte mycket alls och går att sätta på vanlig borrmaskin ;)

    • Svara

     Hungry Heart

     10 april, 2016

     Haha, det kan ju helt klart vara värt investeringen! ?

 3. Svara

  Stina - Stinas tillvaro

  7 april, 2016

  Men åh, så himla fint första projekt. Och smart med den dubbla funktionen! :D

  • Svara

   Hungry Heart

   7 april, 2016

   Tack! Vad snäll du är! Du har helt klart en finger med i spelet att inspirera mig att börja med betong. =)

 4. Svara

  Anki

  7 april, 2016

  Jättefina verkligen <: Kul att testa betong, det har jag aldrig gjort men man blir ju sugen!

  • Svara

   Hungry Heart

   7 april, 2016

   Tack snälla du! Och det var verkligen superroligt och jättelätt. Prova gärna någon gång!

 5. Svara

  Wilda

  8 april, 2016

  Så himla fina! Och du är ju så pedagogisk och bra på att beskriva så att till och med någon som jag som inte vågat betong än blir riktigt sugen att testa.

  • Svara

   Hungry Heart

   10 april, 2016

   Tack snälla! ? Det är både superroligt och lätt att gjuta betong, så visst vågar du!

 6. Svara

  Ida här och nu

  8 april, 2016

  Åh så fint! Jag har aldrig testat att gjuta i betong men varje gång jag ser någon göra de blir jag så sugen! Jag måste nog ta mig i kragen och testa snart. Kram

  • Svara

   Hungry Heart

   10 april, 2016

   Tack! Och klart att du skall testa! Det är jätteroligt! Kram

 7. Svara

  Josefin

  9 april, 2016

  Nejmen så fint! Jag skulle vilja skapa egna krukor i betong men har ingen bra yta att arbeta på..

  • Svara

   Hungry Heart

   10 april, 2016

   Tack snälla du! Tja, det är klart att det kräver lite oöm yta när man skall göra betongkrukor. Men du kanske kan skapa lite mindre krukor och täcka någon yta med plast och tidningspapper? Eller höra med någon som har hus / verkstad om du kan få låna ett hörn?

 8. Svara

  Sussi

  9 april, 2016

  Vad fint det blev. Kul idé att göra i betong. Har några betongsaker här hemma men dom har jag inte gjort själv.

  • Svara

   Hungry Heart

   10 april, 2016

   Tack snälla! Det är inte så dumt med äggkoppar i betong faktiskt, för de står stadigt. De gamla hade fot och de lyckades jag välta titt som tätt. ?
   Kul att du redan har lite betongsaker hemma! Snart kanske du vågar dig på att göra egna? ?

LEAVE A COMMENT