I många recept på hemmagjorda godisremmar, så måste de torka i ugnen i väldigt många timmar eller så innehåller de gelatin. Eftersom många vegetarianer/veganer läser den här bloggen och jag själv inte har tålamod att vänta åtta timmar på att mitt godis skall bli färdigt, så var det läge att komma på ett smidigare recept.
Lösningen visade sig vara att använda syltsocker, vilket ger ett veganskt godis som är klart redan efter ca 1,5 timme. Receptet är superlätt, innehåller bara två ingredienser och är precis lagom för att räcka till en normal ugnsplåt.
Jag gjorde mina godisremmar på svarta vinbär, men går lika bra att använda röda vinbär, hallon, krusbär och/eller björnbär.
VEGANSKA GODISREMMAR RECEPT
Ger en hel ugnsplåt med remmar, ca 15-20 st
Ingredienser:
400 g svarta vinbär, röda vinbär, hallon, krusbär eller björnbär (andra bär har oftast lägre pektinhalt och behöver då längre tid i ugnen)
5 msk syltsocker
(ev strösocker att rulla remmarna i)
Gör så här:
- Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 60-70 °C. Om du har varmluftsfunktion i ugnen, så sätt på den.
- Lägg bären i en kastrull och koka dem en liten stund tills de börjar bli mosiga.
- Ställ en sil över en ny kastrull. Häll bärmassan i silen och passera noga (tryck ut all vätska med hjälp av en sked). Det skall bara vara en kompakt klump av kärnor och skal i silen när du är färdig. (Dessa skall inte användas till remmarna, men spara dem och använd på gröt eller i smoothies t ex).
- Ta bort silen. Blanda ned syltsockret i bärpurén.
- Koka upp blandningen och låt koka i ca fem minuter. Rör om då och då.
- Bred ut blandningen på den bakplåtspappersklädda plåten med hjälp av en slickepott. Sprid ut massan över hela plåten och i ett så jämnt lager som möjligt.
- Sätt plåten i mitten av ugnen och låt den stå där i ca 2 timmar. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt. Remmarna är färdiga när de släpper från bakplåtspappret.
- Strö eventuellt strösocker över bärplattans båda sidor.
- Klipp plattan i remsor och rulla ihop dem till rullar.
FLER VEGANSKA RECEPT: Jordgubbsglasspinnar, Sockerfria, nyttiga glasspinnar med jordgubbar och mynta, Myntasocker
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Instagram, Facebook och Pinterest
Mikaela
ÅH jag har velat testa det här hur länge som helst, fast med blåbären jag har kvar i frysen, men det blir bara inte av. Men om det bara tar 1,5 timme så är chansen större att jag faktiskt gör det ju! :P
Hungry Heart
Ja, vad kul! =) Tänk bara på att blåbär innehåller mindre pektin än de bär som nämns i receptet och därför tippar jag på att blåbärsremmar kanske kan behöva lite mer tid på sig i ugnen för att stelna. Du får helt enkelt prova!
Louie
Åh, det måste jag prova!
Hungry Heart
Det tycker jag absolut att du skall göra! Det är supergott. =)
Sandra
Så enkelt och så gott <3
Hungry Heart
Ja, bästa kombon! =)
Josefin
Jösses du skulle bara veta hur det vattnas i min mun nu! MUMS!
Hungry Heart
Ha ha, du vet väl att det enda sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den. ;-)
Ema
Så fiffigt! Dessa skulle min son älska! Och jag med såklart ;)
Hungry Heart
Åh, vad gullig du är som lämnar en så fin kommentar! Hoppas du och din son får testa de där godisremmarna så småningom! =)
Lund Johanna
Nomnom!
Hungry Heart
Ja men eller hur!!
Wilda
Helt fantastiskt recept! Vill göra bums men får skjuta upp till tider då livet är lugnare. Sparar det! Tack!
Hungry Heart
Vad roligt att du gillar det! =) Ta hand om dig och var rädd om dig. Det kommer gott om tid längre fram för att göra godisremmar… <3
Amanda
Låter så smarrigt! Ska testa detta imorgon :)
Hungry Heart
Åh, vad roligt att höra!! Berätta gärna hur det gick. <3
felicia
tack för tipset
Hungry Heart
Det var så lite så! Jag älskar att inspirera. =)
Pupa
De är så himla bra! Vi kallar dem fruit roll ups och jag gör dem utan socker till mina barn att ha med sig som snack till skolan. Det funkar bra med frukt också, inte bara bär :)
Hungry Heart
Ja visst är de bra! Fruit leather, fruit roll ups eller godisremmar – kärt barn har många namn! Kan tänka mig att de utan socker är perfekta att ha med som mellanmål åt barnen. Och visst går det bra att göra remmar med frukt också. Anledningen till att jag bara listade (vissa) bär är för att sockermängden i receptet skall stämma och för att torktiden skall vara lika. Frukt är ju lite sötare än bär och innehåller oftast lite mindre pektin. Men känner man för att experimentera sig fram så är det självklart bara att prova!
Ha en riktigt fin vårdag!
Fröken
Tack för tipset! Måste testa någon gång inom snar framtid… :-)
Hungry Heart
Det tycker jag absolut att du skall göra! :-)
Therese Snöberg
Det här låter ju kanongott. Perfekt för mig som har hela frysen full av bär:-) Tack så mycket
Hungry Heart
Åh tack! ? Ja, så här års brukar det ju vara dags att rensa frysen från fjolårets sista bär, så då passar det ju utmärkt att göra remmar av dem!
Kitty B.
Låter underbart och enkelt! Tackar! :D
Hungry Heart
Vad roligt att du gillar det! Och det är verkligen både enkelt och jättegott. Prova! =)
Emilia
Åh, hittade detta recept nu men är katastrof i köket! Jag älskar dessutom sura remmar, har du något förslag på hur jag kan möjligtvis göra halva plåten med socker och halva med surt? Ska testa dessa och bjuda min vegan-kusin på!! :)
Ruth
Hej Emilia! Ja visst är det gott med sura godisremmar! Jag tror att du kommer att fixa det här receptet utan problem, för det är riktigt lätt. =)
Det går hur bra som helst att göra hälften av remmarna söta och hälften sura! Torka fruktmassan i ugnen enligt receptet och skär sedan bärplattan i två delar. (Skär i mitten och åt samma håll som långsidorna går). Strö strösocker över den ena plattan och strö en blandning av 1 dl strösocker och 1 krm citronsyra över den andra.
Stort lycka till!
Linda
Hur länge står de sig?