Städa badrum miljövänligt – STOR guide

Städa badrum miljövänligt - STOR guide | Hungry Heart

Att städa badrum miljövänligt är enkelt och även tuff smuts och avlagringar försvinner utan giftiga kemikalier. Här är en STOR guide med miljövänliga städtips för badrummet. Visste du förresten att man bäst får bort viss badrumssmuts med hjälp av en rabarberstjälk (!!).

 

STÄDA BADRUM MILJÖVÄNLIGT – SÅ GÖR DU

 

GÖRA RENT HANDFAT OCH BADKAR

Här räcker det att du använder en trasa och en liten mängd ekologisk såpa.

Om du har rejält ingrodd smuts kan du dela en citron eller grapefrukt, hälla på salt och gnida på handfat / badkar.

En annan variant för grovrengöring är att fukta handfatet eller badkaret, strö över bikarbonat och därefter skrubba rent med en borste och i små skrymslen med en tandborste. Skölj med vatten efteråt.

Rinner vattnet ut sakta? Skruva loss vattenlåset och rensa bort allt som samlats där.

 

RENGÖRA TOASTOL

Det räcker för det allra mesta utmärkt att rengöra toaletten med ekologisk såpa, en toaborste och en trasa.

Om det ändå är mörkt nedanför vattenytan i toan kan du hälla i lite ättika, låta den verka en stund, gnugga med toaborsten och därefter spola.

Är det missfärgningar i porslinet kan du strö lite citronsyra på dem, låta verka några minuter, skrubba och sedan spola. Sitter missfärgningarna ändå kvar kan du låta citronsyra verka över natten. Skrubba därefter och spola.

 

GÖRA RENT KAKEL OCH DUSCHKABIN

Blanda 1 del ekologisk såpa, 2 delar vatten och lite citronsaft och häll i en sprayflaska. Spraya på väggarna och torka av med en trasa nedifrån och upp. Citronen hjälper till att ta bort kalkfläckar.

Om det är lite mer smutsigt kan man använda sig av en blandning av lika delar vatten och 24% ättika. Spraya på väggen, låt verka i ett par minuter och torka sedan av med en trasa. Ett annat alternativ är att gnugga väggen med bikarbonat på en fuktig trasa och därefter skölja med vatten.

Städa badrummet miljövänligt - så gör du | Hungry Heart

FÅ BORT KALKAVLAGRINGAR I BADRUM

Citron är bra för att lösa kalkavlagringar och du kan även använda ättika eller citronsyra.

Finns det riktigt mycket kalkavlagringar i handfat, badkar eller på blandare, så kan du fukta med vatten, strö över citronsyra och låta verka över natten innan du gnuggar med borste och sköljer rent.

Om din duschstril har ordentligt med avlagringar på sig, så kan du lägga den i lite ättika över natten.

 

FÅ BORT JÄRNAVLAGRINGAR OCH ROSTFLÄCKAR I BADRUM

Järnavlagringar och rostfläckar på badkar och handfat får du bäst bort genom att gnugga med snittytan på en rabarberstjälk! Den innehåller nämligen oxalsyra som hjälper till att lösa upp järnoxiden. Använd gärna rabarber som plockats en bit in på säsongen, eftersom oxalsyrahalten ökar efter hand. Se även till att du inte tar rabarber från någon av de specialsorter som har en lägre oxalsyrahalt och som blivit allt vanligare.

Om du har rejält med järnavlagringar kan du mixa rabarberBLAD (som innehåller extra mycket av det verksamma ämnet), lägga rabarbermoset ovanpå avlagringarna och låta verka över natten. Skölj därefter med vatten.

En annan variant är att gnugga fläckarna med vinsyra (finns i kryddhyllan) på en skurborste.

Vid mer avlagringar kan du även strö på potatismjöl, därefter hälla över 24%-ig ättika och skrubba med en skurborste. Kom ihåg att man aldrig får använda ättika på marmor!

 

FÅ BORT MÖGEL PÅ KAKEL OCH KAKELFOGAR

Om det har uppkommit mögel på kakel och kakelfogar kan du försöka få bort det genom att gnugga med en tandborste doppad i vinäger.

Du kan även blanda bakpulver och vatten till en mjuk pasta, som du sedan använder för att smörja in mögelfläckarna med. Låt verka ett tag, skrubba och skölj därefter med en blandning av ättika och vatten.

Städa badrummet miljövänligt | Hungry Heart

FÅ BORT STOPP I AVLOPP

När det är stopp i avloppet behöver du i första hand rensa det och ta bort hår och annat som samlats.

Om det ändå inte hjälper kan du hälla en halv deciliter bakpulver och en halv deciliter ättika/vinäger i avloppet och låta verka i 20-30 minuter. Det kommer fräsa, men det är inget farligt! Häll därefter kokhett vatten i avloppet.

 

PUTSA SPEGEL

Putsa spegeln med en blandning av varmt vatten, en liten skvätt miljövänligt diskmedel och några droppar ättika.

 

FLER MILJÖVÄNLIGA STÄDTIPS: del 1, del 2, del 3

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

22 Comments

 1. Svara

  Alicia

  22 april, 2016

  Ååh TACK för detta! Dina husmorstips är så sabla bra!

  • Svara

   Hungry Heart

   22 april, 2016

   Vad roligt att du gillar det! <3

 2. Svara

  Sofia - Hildas hem

  22 april, 2016

  Vilket jättebra inlägg! Hade ingen aning om det där med rabarberstjälkarna. Det ska jag testa när de växer till sig i vår. För vi har mycket järn i vårt vatten och kaklet i duschen blir så trist.
  Jag önskar dig en fin helg! :)
  Kram Sofia

  • Svara

   Hungry Heart

   22 april, 2016

   Vad roligt att du gillar det! =) Mycket järn i vattnet har ju sina fördelar också, men det ser ju inte så roligt ut i duschen tyvärr. Hoppas det funkar bra att få bort det med rabarber! Bäst resultat ger rabarbertricket om sommaren, eftersom oxalsyrahalten ökar under säsongens gång. Se även till att du inte tar rabarber från någon av de specialsorter som har en lägre oxalsyrahalt och som blivit allt vanligare. Om du har riktigt mycket avlagringar, så kan du mixa rabarber, lägga rabarbermoset ovanpå avlagringarna och låta det verka över natten. Skölj därefter med vatten.
   Ha en go fredagkväll!
   Kram

   • Svara

    Sofia - Hildas hem

    23 april, 2016

    Hade ingen aning om rabarbernas mångfald. Tack för upplysningen, nu vet jag mycket mer. :)
    Kram Sofia

 3. Svara

  Pernilla

  22 april, 2016

  Dessa inlägg är super! Använder för det mesta enbart miljömärkt såpa när jag städar för det doftar så himla gott, men det är så kul med nya tips och idéer. Rabarbern var ny för mig, det ska jag testa när det behövs nästa gång!

  • Svara

   Hungry Heart

   22 april, 2016

   Ja visst doftar det himmelskt med såpa! Rabarber luktar inte så dumt det heller. ;-)

 4. Svara

  Evelina - Evelinas Ekologiska

  22 april, 2016

  Toppeninlägg! <3
  Jag använder ungefär samma rengöringsmedel till både fönster, toalett, badkar, handfat och diskhon. En blandning av ättika, vatten och lite diskmedel :) Vi har rätt mycket kalk i vattnet här och då är ättikan superbra tycker jag.
  Ha en fin helg!
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  • Svara

   Hungry Heart

   22 april, 2016

   Vad kul att du gillar inlägget! <3 Och tack för att du delar med dig av tips på allrengöringsmedel. Det låter som en perfekt kombination av ingredienser som tar bort vardagssmutsen.
   Hoppas du får en riktigt fin helg med vårsol och Elsie-gos!

 5. Svara

  Wilda

  23 april, 2016

  Åh älskar dessa inlägg! Jag använder ju linoljesåpa till typ allt, men när det gäller badrum kan ättika och citron verkligen göra det lilla extra. Och rabarber är fantastiskt att göra rent med. Jag har använt det till skärbrädor också och de blir nästan som nya. :)

  • Svara

   Hungry Heart

   23 april, 2016

   Men du vilket bra knep att använda rabarber till skärbrädor! Tack för det! Roligt och superbra att du redan städar miljösnällt också. Man klarar sig ju utmärkt med såpa, ättika, bakpulver och väl valda delar av frukt- och grönsaksdisken när man städar! =D

 6. Svara

  Lili

  23 april, 2016

  Så bra tips! Kände inte till detta med rabarber, det måste jag testa vid tillfälle. Salt och citron är typ min universallösning på allt, för övrigt. ^_^

  • Svara

   Hungry Heart

   23 april, 2016

   Åh vad glad jag blir att du kör med salt och citron! Det funkar ju precis hur bra som helst! Nu är det bara att prova nästa ingrediens i växtriket då! ;-)

 7. Svara

  Helena

  23 april, 2016

  Älskar dina husmorstips! Såg att du hade pinterest. Hjälpasligen så många följare. Måste gå in och titta lite mer på dina samlade bilder. Kram

  • Svara

   Hungry Heart

   24 april, 2016

   Kul att du gillar tipsen! Jag använde faktiskt citronsyra i handfat och badkar senast igår för att få bort kalkavlagringar. Efter att ha verkat en natt försvann precis alla avlagringar. Hur bra som helst!
   Hoppas du får en fin söndag! Kram

 8. Svara

  Skaparlusta

  24 april, 2016

  Oj , så många bra tips både kända och okända för mig. Kul att du uppmärksammar denna kunskap väl värd att använda, bevara och sprida. De hamnar nu i städhinken för att ha lätt till hands.

  • Svara

   Hungry Heart

   24 april, 2016

   Superroligt att du gillar det! <3 Det fanns så mycket bra kunskap som föll i glömska när reklamen för "supermedel" tog över och inbillade oss att det behövdes farliga medel för att det skulle bli rent "på riktigt". Jag använde citronsyra senast igår för att få bort avlagringar och det funkar alldeles utmärkt!

LEAVE A COMMENT