Jag har fått en ny favorit – senapsskott! Först smakar de fräscht, nästan som ärtskott, och sedan säger det schvung och stinger till med en härlig hetta! Perfekt för att sätta lite extra fart på sallader och mackor eller äta tillsammans med en mildare ost.
När man odlar senapsskott utgår man från vanliga senapsfrön som finns i kryddhyllan i mataffären. Med minimal insats och inga som helst krav på ”gröna fingrar”, så har man ett par dagar efter sådden färdiga skott. Bladen blir gröna med mörklila undersida och gör både odlingssjälvförtroendet och smaklökarna glada…
När vi ändå är inne på skott och odling, så vill jag passa på att varmt rekommendera Evelinas Ekologiskas guider till hur man odlar broccoligroddar och röd rättika-groddar. Det låter både spännande och supergott och dessutom tar Evelina så magiskt vackra foton!
Undrar du hur man får senapsskott att växa, så gör man så här:
SÅ ODLAR DU EGNA SENAPSSKOTT
Du behöver:
Gula senapsfrön (finns i kryddavdelningen i matbutiker), hushållspapper eller ekologisk bomull, fat och plastpåse
Gör så här:
- Bred hushållspapper eller ekologisk bomull över ett fat. Blöt pappret/bomullen.
- Strö över senapsfrön.
- Sätt en plastpåse över fatet och gör små lufthål i den.
- Sätt fatet vid ett fönster och vänta på att skotten kommer upp. Duscha eventuellt pappret/bomullen med vatten vid behov (den får inte torka ut).
- Klipp av de färdiga skotten och använd dem för att sätta sting på t ex sallader och mackor.
FLER ODLINGSGUIDER: Så odlar du chiagroddar
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Facebook, Instagram och Pinterest
Pernilla
Ååh jag blir så sugen på att grodda alla möjliga saker när jag läser dina inlägg! Måste prova!
Hungry Heart
Jaaa! Bara gör’t! Det växer så att det knakar och är supergott!
Katarina
Jag tror att jag har ätit sådana här utan att veta om det men nu när jag läser det här så inser jag att den speciella smaken på groddar i en god sallad måste ha varit senapsfrögroddar. Måste ju odlas här hemma, bra tråg har jag sedan grönsaksinköpen.
Hungry Heart
Ja, vad kul!! Jag tycker det är så himla gott med ”grönsaker” med lite bett i utan att det behöver bli pepparrotsstarkt.