Recept på nässelhummus

Recept på nässelhummus | HungryHeart.se

Nu när nässlorna är späda är det den perfekta tiden att plocka dem! Nässlor är fullproppade med järn och andra nyttigheter och är både närproducerade och gratis. Dessutom kan man använda dem till så mycket mer än klassikern nässelsoppa! Jag har tagit fram ett lite annorlunda nässel-recept i form av en härligt grön hummus med nässlor och tryffelolja (men man kan lika gärna använda vanlig matolja). Den är fullkomligt to-die-for och tog slut kort efter att den ställdes på matbordet hemma hos mig…

Nässelhummusen kan man antingen äta med bröd eller servera som sås till grillat, dippa grönsaker i eller ha som pålägg på mackan till exempel. Bonus är att vattnet som blir över efter förvällningen kan användas till att göda plantor med!

 

NÄSSELHUMMUS RECEPT

(4 port)

Ingredienser:

3 dl kokta eller 230 g avrunna, konserverade kikärtor ( = 1 förp Zeta ekologiska kikärtor)
50 g nässlor (bara späda blad och/eller skott, inga stjälkar)
1 msk tryffelolja (eller matolja/olivolja om man inte gillar tryffelsmak)
1 vitlöksklyfta
1,5-2 tsk citronsaft
0,5 tsk salt

Gör så här: 

 1. Plocka nässelbladen med handskar och ta bara de små, späda bladen och toppskotten. Rensa bladen från stjälkar och skölj dem i ett durkslag med kallt vatten.
 2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Tillsätt nässelbladen när vattnet kokar och rör om så att de inte flyter på ytan. Låt nässlorna sjuda i 3 minuter. Häll av vattnet, men spara det gärna och använd som växtnäring. Krama försiktigt ut vattnet ur nässlorna.
 3. Mixa alla ingredienser i en matberedare, mixer eller med stavmixer.
 4. Ät hummusen med bröd eller servera den som grillsås, dipp eller pålägg.

Recept på nässelhummus | HungryHeart.se

FÖR FLER RECEPT MED VILDA VÄXTER: FÖLJ VILD MAT PÅ FACEBOOK

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

8 Comments

 1. Svara

  Katarina

  6 maj, 2016

  Nässlor i majonäs (gjord på ägg eller tofu) är också jättegott!

  • Svara

   Hungry Heart

   6 maj, 2016

   Det kan jag verkligen tänka mig! Jag håller på att torka nässelblad också och funderar på om jag kan använda dem som naturligt färgämne vid bakning. Vi får se!

 2. Svara

  Alicia

  7 maj, 2016

  Vilken fantastisk grej! Du är så formidabelt uppfinningsrik! Och vilken färg!!!!! Om jag kan komma över några nässlor vill jag verkligen prova detta (jag ska ut och vandra i slutet av månaden, då kanske det finns lite kvar!) – dock utan tryffelolja som smakar BLÄK! ;P

  • Svara

   Hungry Heart

   7 maj, 2016

   Ha ha, och jag som ÄLSKAR tryffel! =D Men det går såklart lika bra att byta ut tryffeloljan mot icke-smaksatt olja. =)
   Om du hade bott närmre hade du kunnat få massor av nässlor av mig. Jag tror dock att det funkar att plocka nässlorna lite senare i maj också om man tar de allra minsta bladen, för annars kan det bli lite träig smak. Om man skall torka nässlor går det alldeles utmärkt att plocka bladen senare på säsongen i alla fall.

 3. Svara

  Josefin

  7 maj, 2016

  Som jag önskar att jag bodde lite längre söderöver så jag hade tillgång tidigare till skogens läckerheter!

  • Svara

   Hungry Heart

   8 maj, 2016

   Åh, det är så störigt det där när man bara längtar efter att växterna hos en själv skall hinna ikapp sina kompisar lite längre söderut! Men nässlorna tittar nog snart upp hos dig också skall du se!

LEAVE A COMMENT