Nu när nässlorna är späda är det den perfekta tiden att plocka dem! Nässlor är fullproppade med järn och andra nyttigheter och är både närproducerade och gratis. Dessutom kan man använda dem till så mycket mer än klassikern nässelsoppa! Jag har tagit fram ett lite annorlunda nässel-recept i form av en härligt grön hummus med nässlor och tryffelolja (men man kan lika gärna använda vanlig matolja). Den är fullkomligt to-die-for och tog slut kort efter att den ställdes på matbordet hemma hos mig…
Nässelhummusen kan man antingen äta med bröd eller servera som sås till grillat, dippa grönsaker i eller ha som pålägg på mackan till exempel. Bonus är att vattnet som blir över efter förvällningen kan användas till att göda plantor med!
NÄSSELHUMMUS RECEPT
(4 port)
Ingredienser:
3 dl kokta eller 230 g avrunna, konserverade kikärtor ( = 1 förp Zeta ekologiska kikärtor)
50 g nässlor (bara späda blad och/eller skott, inga stjälkar)
1 msk tryffelolja (eller matolja/olivolja om man inte gillar tryffelsmak)
1 vitlöksklyfta
1,5-2 tsk citronsaft
0,5 tsk salt
Gör så här:
- Plocka nässelbladen med handskar och ta bara de små, späda bladen och toppskotten. Rensa bladen från stjälkar och skölj dem i ett durkslag med kallt vatten.
- Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull. Tillsätt nässelbladen när vattnet kokar och rör om så att de inte flyter på ytan. Låt nässlorna sjuda i 3 minuter. Häll av vattnet, men spara det gärna och använd som växtnäring. Krama försiktigt ut vattnet ur nässlorna.
- Mixa alla ingredienser i en matberedare, mixer eller med stavmixer.
- Ät hummusen med bröd eller servera den som grillsås, dipp eller pålägg.
FÖR FLER RECEPT MED VILDA VÄXTER: FÖLJ VILD MAT PÅ FACEBOOK
Katarina
Nässlor i majonäs (gjord på ägg eller tofu) är också jättegott!
Hungry Heart
Det kan jag verkligen tänka mig! Jag håller på att torka nässelblad också och funderar på om jag kan använda dem som naturligt färgämne vid bakning. Vi får se!
Alicia
Vilken fantastisk grej! Du är så formidabelt uppfinningsrik! Och vilken färg!!!!! Om jag kan komma över några nässlor vill jag verkligen prova detta (jag ska ut och vandra i slutet av månaden, då kanske det finns lite kvar!) – dock utan tryffelolja som smakar BLÄK! ;P
Hungry Heart
Ha ha, och jag som ÄLSKAR tryffel! =D Men det går såklart lika bra att byta ut tryffeloljan mot icke-smaksatt olja. =)
Om du hade bott närmre hade du kunnat få massor av nässlor av mig. Jag tror dock att det funkar att plocka nässlorna lite senare i maj också om man tar de allra minsta bladen, för annars kan det bli lite träig smak. Om man skall torka nässlor går det alldeles utmärkt att plocka bladen senare på säsongen i alla fall.
Josefin
Som jag önskar att jag bodde lite längre söderöver så jag hade tillgång tidigare till skogens läckerheter!
Hungry Heart
Åh, det är så störigt det där när man bara längtar efter att växterna hos en själv skall hinna ikapp sina kompisar lite längre söderut! Men nässlorna tittar nog snart upp hos dig också skall du se!