Just nu fullkomligt exploderar växtligheten här hos mig! Det känns som om jag bara vände ryggen mot rabatten för ett ögonblick och sedan började rhododendron, löjtnantshjärta, vinbär och smultron att blomma. Och även om jag får vänta ett tag till innan jag kan plocka bär i trädgården, så finns det redan gott om ätbara växter i naturen. För tillfället äter jag massor av nässlor, som förutom att vara goda, även är väldigt nyttiga.
Nässlor är fullproppade med bl a järn, C-vitamin, folsyra och kalcium. Det mest kända sättet att ta tillvara nässlor är att förvälla dem, men de går även bra att torka. Det gjorde jag med de blad som blev över från när jag lagade nässelhummus och sedan malde jag de torkade bladen till pulver. Nässelpulver kan man t ex använda i smoothie, soppa och bröd eller strö över gröt och fil som ett extra vitamin- och mineraltillskott som till på köpet är gratis.
Så här torkar du nässlor:
SÅ TORKAR DU NÄSSLOR OCH GÖR NÄSSELPULVER
När man torkar nässlor går det bra att använda både äldre/större blad och yngre skott, till skillnad från när man gör soppa av dem. Plocka nässlorna med handskar (diskhandskar eller trädgårdshandskar), så bränner du dig inte. Det gör inget om det följer med lite smårester från stjälkar, för dem kan du enkelt ta bort när allt är torrt. Undvik däremot att lämna kvar större stjälkdelar, för då tar det längre tid för bladen att torka.
Det enda du behöver tänka på är att inte plocka nässlor som växer på kvävegödslad mark eller på gödselhögar, för då finns det en risk att nässlorna innehåller höga halter av nitrater. Skippa även nässlor som växer vid hårt trafikerade vägar.
Lägg ut de plockade nässelbladen på en plåt eller på bakplåtspapper på en varm och torr plats. Låt bladen torka i några dagar tills de är helt torra och vänd dem då och då.
Ta bort rester av stjälkarna och mal sedan de torkade bladen till pulver. De faller enkelt isär, så du kan smula sönder dem med händerna om du inte vill använda mixer. Förvara det färdiga nässelpulvret i en lufttät burk.
FÖR FLER RECEPT MED VILDA VÄXTER: FÖLJ VILD MAT PÅ FACEBOOK
Sandra
Vet inte varför men nässelpulver lockar mig inte alls att göra men däremot skulle jag lätt kunna tänka mig att ha det hemma bara för den ljuvliga färgens skull. En hel burk med grön skönhet liksom :D
Hungry Heart
Mm, färgen är helt otrolig på nässelpulver! Jag funderar på om pulvret kanske går att använda som ett naturligt färgämne i bakning/matlagning.
Katarina
Vilken vacker färg! Blir spännande att se vad du stoppar det i.
Hungry Heart
I vanlig ordning har min hjärna gått bananas och spånar på ett 20-tal recept med nässelpulver i. Vi får väl se om det är något av dem som tar sig till bloggen! =D
Mias Mix
Har tänkt plocka nässlor i år så det börjar väl bli dags. Det är dessutom jättebra för män för att förhindra prostata-besvär :)
Hungry Heart
Aha! Det visste jag inte! Tur att vi ätit så mycket nässlor på sistone att min sambo lär vara skyddad mot prostatabesvär de kommande 20 åren! =D