Recept på godaste rabarberkakan

Godaste rabarberkakan recept | HungryHeart.se

Min farmor var en riktigt skicklig matlagerska och den här kakan var hon särskilt stolt över. Med all rätt – den är så otroligt saftig och god! Varje sommar när jag hälsade på henne, så satt vi på de rangliga utemöblerna i hennes trädgård och åt just den här kakan.

Det känns fint att kunna plocka fram den gamla handskrivna lappen med farmors recept och fortsätta baka efter det. Den enda ändringen jag gjort är att byta ut själva huvudingrediensen. Farmor gjorde sin kaka på surkörsbär, men jag använder syrlig rabarber från min egen trädgård istället.

Saftig rabarberkaka recept | HungryHeart.se

Den här kakan väcker många fina sommarminnen hos mig, så jag är väl kanske lite partisk när jag säger att jag tycker att den är världens godaste rabarberkaka. Men till mitt försvar så är jag i alla fall inte ensam om att tycka det. Sambon fick med sig en kaka till sitt jobb och hälsningen därifrån löd: ”Det här är ta mig tusan den saftigaste kaka vi ätit. Se till att du har receptet med dig när du kommer hit i morgon!”

Tänk om farmor hade fått höra det! Hon visade sällan vad hon kände varken i ord eller gester, men jag tror att berömmet skulle ha fått henne att ta ett litet glädjeskutt…

Rabarberkaka recept | HungryHeart.se

Farmors kaka med rabarber är mitt bidrag till Månadens gröna som är en nystartad vegetarisk matlagningsutmaning inspirerad av Monthly Makers. Varje månad står en ny råvara som är i säsong i centrum och i maj är temat rabarber. Det är ett gäng fantastiska tjejer som dragit igång detta fina initiativ och självklart vill jag vara med och bidra!

Här kommer receptet på godaste rabarberkakan:

Saftig rabarberkaka | HungryHeart.se

SAFTIG RABARBERKAKA RECEPT

Ingredienser:

400 g färsk rabarber (7 dl rabarberbitar)
2,5 dl vetemjöl
1 dl mannagryn
1,5 tsk bakpulver
150 g rumstempererat smör
2 dl socker
1 ägg
3 droppar bittermandelolja

Gör så här:

  1. Ta fram smöret i god tid, så att det hinner mjukna.
  2. Sätt ugnen på 225 °C.
  3. Skär rabarbern i småbitar.
  4. Blanda vetemjöl, mannagryn och bakpulver i en skål.
  5. Lägg sockret och det rumsvarma smöret i en annan bunke och vispa det vitt (helst med elvisp). Blanda därefter ned ägget och bittermandeloljan. Ett tips är att droppa bittermandeloljan på en sked och sedan tillsätta det till blandningen, eftersom det lätt kommer fler droppar än man tänkt sig.
  6. Rör ned mjölblandningen i bunken med de blöta ingredienserna. Smeten blir fast, lite som ett mellanting mellan en smet och en deg.
  7. Fördela smeten jämnt i en stor, låg och rund form, t ex en pajform. Tryck ned rabarberbitarna en bit i kakan.
  8. Grädda i 25-30 minuter i mitten av ugnen tills kakan fått en gyllenbrun färg. Låt den svalna lite och ”sätta sig” innan du serverar den.
  9. Servera kakan varm eller kall, gärna tillsammans med lite vaniljglass.

Godaste rabarberkakan | HungryHeart.se

FLER VEGETARISKA RECEPT: Halloumisallad med granatäpple, NässelhummusMyntasocker

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

14 Comments

  1. Svara

    Mikaela

    16 maj, 2016

    Oj vad bra du sålde in den, blev sååå sugen på att testa!!!

    • Svara

      Hungry Heart

      16 maj, 2016

      Åh, du måste bara testa! Den är jätteenkel att baka och såå vansinnigt god!

  2. Svara

    Mias Mix

    17 maj, 2016

    Gillar inte rabarber men med äpplen blir den nog lika god :) Jättefina bilder!

    • Svara

      Hungry Heart

      18 maj, 2016

      Tack! =) Hmm, har ingen aning hur kakan blir med äpplen men jag skulle nog i så fall rekommendera en riktigt syrlig sort. Eller så får du göra som min farmor och använda surkörsbär!

  3. Svara

    Anki

    17 maj, 2016

    Ser jättegod ut! Den måste jag prova :)

    • Svara

      Hungry Heart

      18 maj, 2016

      Åh vad roligt att höra! <3

  4. Svara

    Wilda

    18 maj, 2016

    Åh! Den verkar ju supergod! Extra mysigt med farmorsrecept.
    Så vackert fotat bland vitsipporna! Och haha kan inte låta bli att le när jag tänker på vad du berättad om tårtspaden. :D

    • Svara

      Hungry Heart

      19 maj, 2016

      Åh tack! <3 Ännu finns det några vitsippor kvar här men de som växte i gräsmattan rök när gräset klipptes för första gången på säsongen. Å andra sidan kom den förlorade tårtspaden fram då. =D

  5. Svara

    Annie - lättlagat vegokäk

    18 maj, 2016

    Oj ja, jag är heeelt såld! Nu har det kommit in så mycket fantastiska bidrag till månadens gröna att jag har matlagning för veckor framöver känns det som! Tack för ditt bidrag <3

    • Svara

      Hungry Heart

      19 maj, 2016

      Åh vad roligt att ni fått ett så bra gensvar på Månadens gröna redan från start! Det skall bli så spännande att se sammanställningen och hitta nya favoritrecept!

  6. Svara

    Borgmästaren

    20 maj, 2016

    Tack! Ska faktiskt prova den. Hittade en påse rabarber från förra året i frysen som jag snålat på. Dags att använda upp den nu. (Så att jag kan lägga in nya snålpåsar i frysen, ha ha). Ofta blir det saft för mig eftersom jag tycker det är godast och jag har en rabarber och jordgubbstårta som jag egentligen hade sparat den frysta rabarbern till men när det blir dags att göra tårta gör jag alltid någon annan istället.

    • Svara

      Hungry Heart

      22 maj, 2016

      Vad roligt! <3 Hoppas du gillar den lika mycket som jag. =) Allra, allra bäst blir kakan om man gör den på färsk rabarber, eftersom den frysta släpper ifrån sig en del vätska när den tinar som inte hamnar i kakan. Men det går självklart jättebra att göra den med fryst rabarber också!
      Det där med snålpåsar känner jag igen så väl!! Jag övar mig på att bli bättre på att vardagslyxa och faktiskt använda de där få skogshallonen, smultronen eller hjortronen i frysen. Efter att ha snålat hela vintern kommer jag varje senvår på att frysens innehåll måste minskas så att det finns plats för nya bär. Då blir det godbärsbonanza i maj istället! =D

  7. Svara

    Jess

    21 maj, 2016

    Ser otroligt god ut! Extra roligt och fint att få ta del av din farmors recept, själv har jag precis fått min mormors recept på en typ av apelsinkaka som är så förknippad med barndom och kalas hos henne, hoppas jag lyckas baka dem åtminstone hälften så bra som hon gjorde.

    • Svara

      Hungry Heart

      22 maj, 2016

      Åh, apelsinkaka, det låter jättegott! Och jisses vad mycket minnen som är förknippade med dofter och smaker! Just det där att äta goda kakor i mormors/farmors trädgård blir lätt fina sommarminnen från barndomen.

Leave a Reply to Hungry Heart / Cancel Reply