Recept på syrensaft

This post is also available in: English

Syrensaft recept | HungryHeart.se

Det första som möter mig när jag kommer hem just nu är en intensiv doft av syrener. Vi har gigantiska syrener både på framsidan och baksidan av huset och dessutom har jag satt syrenbuketter på trappen och i flera rum inomhus. Det är svårt att få nog av bästa försommarblomman!

I år har jag även provat att göra saft av syrener och den har en smak som förvånar, för den liknar inte alls den parfymiga doften som blommorna har. Syrensaften har istället en vuxen smak som är lite svår att beskriva, men jag skulle vilja säga att den har toner av blåbär, persika och gröna äppelskal. Annars är ju enklaste sättet att ta reda på vad den smakar så klart att göra egen syrensaft.

Förutom att dricka syrensaften som den är, tänkte jag även göra något extra läskande med den. Håll utkik här den kommande veckan om du är nyfiken!

 

SYRENSAFT RECEPT

(ger drygt 2 l koncentrerad saft)

Ingredienser:

30 utslagna klasar lila bondsyrén
1,5 kg strösocker
1,5 l vatten
40 g citronsyra
1 EKO-citron

Gör så här:

  1. Plocka syrenklasarna. Daska dem mot ett hårt underlag så att småkryp och snafs ramlar av. Ryck loss de lila småblommorna så att inga gröna delar finns kvar. De gröna stjälkarna är nämligen väldigt bittra i smaken.
  2. Skölj citronen, skrubba den med en borste och skär den i tunna skivor.
  3. Koka upp vattnet under lock. Tillsätt därefter citronsyra och socker och rör om noggrant tills allt löst sig.
  4. Lägg syrenblommorna i en stor skål, täck dem med citronskivorna och häll sedan den varma sockerlagen över.
  5. Täck skålen med ett lock eller en tallrik och låt svalna. Ställ därefter in skålen i kylskåpet och låt den vara där i tre dagar. Rör om en till två gånger per dag.
  6. Sila bort blommor och citronskivor och häll saften på flaskor. Om flaskorna förvaras i kylskåp, så håller sig saften i ca en månad. Det går dock utmärkt att frysa saften och då är hållbarheten mycket längre. Ett tips är att fylla små pet-flaskor till 3/4 och lägga dem i frysen, så kan du plocka fram en flaska i taget när du behöver saft.
  7. Späd saften med iskallt vatten när du skall dricka den.

 

FLER SAFTRECEPT: Häggblomssaft, Röd vinbärssaft, Lakritssaft av spansk körvel

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

31 maj, 2016

RELATED POSTS

7 Comments

  1. Svara

    Sandra

    1 juni, 2016

    Vilken ljuvlig bild! Jag testade att göra syrénsaft för två eller tre år sedan och det blev den äckligaste sörjan jag någonsin smakat! Blev liksom jäst och smakade ja, otroligt illa och då fick jag i efterhand höra att det berodde på att jag använt mig av odlad syrén istället för vilt växande. Äh, vet inte om det stämde men sen dess har jag verkligen inte varit sugen på att testa igen men nu känner jag att jag kanske borde ge det ett nytt försök ändå fast med ditt recept :)

    Förresten, tack för länkkärleken igår :*

    • Svara

      Hungry Heart

      1 juni, 2016

      Jag misstänker att det är skillnad mellan syrénsorterna, för jag provade att göra syrénsocker i fjol med våra vita blommor och det blev så vidrigt att det åkte i komposten på en gång. Vanlig hederlig lila bondsyrén ger dock god saft och syréner som växer vilt brukar vara lämningar från gamla torpträdgårdar och då är det nästan garanterat bondsyréner.
      Jag har försökt googla mig till vilka förädlade syrénsorter som är goda att använda i mat, men kommer inte fram till något. Så mitt råd är att hålla dig till de klassiska, oförädlade, lila bondsyrénerna och om du är osäker på sorten kan du plocka de vilt växande.

  2. Svara

    Anna María

    1 juni, 2016

    Så himla spännande med syrénsaft. Älskar verkligen doften av dem och när jag sprang här om dagen var det enda jag kunde tänka på hur mycket naturen bara har exploderat och det doftade syrén varje meter när jag sprang. Där jag bor är det mest syréner i folks trädgårdar och jag vågar och vill inte rycka deras syréner. Även om jag skulle vilja för det är så fina att ha inne.

    • Svara

      Hungry Heart

      1 juni, 2016

      Synd att du inte bor närmre, för då hade du kunnat få en massa syréner av mig! Men det är inte så pjåkigt att ha syréndoft som följeslagare på springturerna heller. =)

  3. Svara

    Jenny

    1 juni, 2016

    Åh, har tänkt på att göra syrensaft men inte riktigt tagit tag i saken. Har lite svårt för många blommiga/”parfymiga” smaker så har känts lite onödigt ifall jag ändå inte kommer tycka om det. Men smakkombinationen du beskriver ökar ju nyfikenheten kopiöst så det får kanske bli en sats innan buskarna vissnar ner igen ;)

    • Svara

      Hungry Heart

      2 juni, 2016

      Jag förstår precis vad du menar med för ”parfymiga” smaker och det hade varit lite väl tvåligt om syrénsaften smakade som syréner doftar. =) Som tur är gör den inte det, men du kan ju alltid prova att göra typ en tredjedel av receptet, så behöver du inte riskera att få en massa saft över. =)

LEAVE A COMMENT