Så gör du choklad-liknande dryck av humleblomster

How to make Indian Chocolate | HungryHeart.se

Den nordamerikanska ursprungsbefolkningen lagade en chokladliknande dryck av roten till humleblomster. Kolonisatörerna kom att kalla den ”Indian Chocolate”.

Jag blev nyfiken på att testa drycken och delar med mig av receptet längre ned i inlägget.

Water Avens / Chocolate Root | HungryHeart.se

Kolonisatörerna i Amerika använde faktiskt humleblomsterroten som ett substitut för choklad från kakaobönan. I USA har humleblomster fortfarande smeknamnet Chocolate root.

Humleblomster är väldigt vanlig i Sverige också och du har säkert sett den (helst växer den på fuktig och näringsrik jord). Förutom att använda roten kan man även dekorera mat med de ätliga blommorna och hacka ned bladen i t ex soppor och stuvningar.

Water Avens / Chocolate Root | HungryHeart.se

Då återstår väl bara den stora frågan: smakade drycken verkligen choklad? Mja, det fanns en viss chokladton kombinerad med en smak av färskt trä. Jag tyckte absolut att det var gott, men är jag redo att sluta med kakao för att istället övergå till humleblomster? Svar nej! Däremot var det riktigt roligt att prova och det hade en spännande och angenäm smak.

Vill du också testa? Då gör du så här:

CHOKLAD-DRYCK AV HUMLEBLOMSTER (INDIAN CHOCOLATE) RECEPT

Ingredienser:

Ett par rötter från humleblomster
Vatten
Het mjölk
Socker

Gör så här:

  1. Rensa rötterna från rottrådar, skölj dem rena och skala dem (eller använd torkad humleblomsterrot).
  2. Lägg ned rötterna i en kastrull och fyll på med vatten så att de täcks och lite till. Koka upp, stäng av plattan och låt kastrullen stå kvar på den varma plattan och dra i ca 15 minuter.
  3. Sila bort rötterna och blanda avkoket med socker och den heta mjölken. Rör om tills sockret löst sig. Hoppa inte över varken socker eller mjölk, för avkoket i sig är bittert (precis som kakao).

 

FÖR FLER RECEPT MED VILDA VÄXTER: FÖLJ VILD MAT PÅ FACEBOOK

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

29 juni, 2016

RELATED POSTS

26 Comments

  1. Svara

    Borgmästaren

    27 juni, 2016

    Du tar verkligen naturens möjligheter till nya nivåer. Man vet aldrig vilken oväntad ingrediens eller, för mig, okänt resultat man kommer att hitta när man öppnar din blogg! Väldigt inspirerande även om det oftast stannar vid att jag endast läser inläggen och inte gör dem själv. Tänker att man kan gå tillbaka när / om andan faller på. Så himla kul att se dina idéer!

    • Svara

      Hungry Heart

      28 juni, 2016

      Tack snälla du! Vad glad jag blev över din kommentar. <3
      Nu när allting blommar omkring mig är jag så sugen på att prova lite ovanligare växter i matlagningen. Jag har precis upptäckt att jag har spansk körvel i trädgården och den smakar lakrits... Vi får se vad jag kan tänkas göra av den, men jag tror det är dags för några recept med lite mer lättillgängliga råvaror däremellan! =)

  2. Svara

    Helena

    27 juni, 2016

    Vad spännande, det här vill jag verkligen prova. Tack för inspiration!

    • Svara

      Hungry Heart

      28 juni, 2016

      Vad roligt att du gillar det! Tack snälla för din fina kommentar!

  3. Svara

    Pernilla

    27 juni, 2016

    Det här var något helt nytt för mig! Så spännande att hitta nya områden och möjligheter i naturens skafferi!

    • Svara

      Hungry Heart

      28 juni, 2016

      Ja det finns ju så många spännande växter som man oftast inte har en aning om vad de smakar eller kan användas till! Idag skall jag skörda lakrtissmakande frökapslar, för växter som smakar choklad, lakrits och allmänt godis är lite extra prioriterade, ha ha! ;-)

  4. Svara

    Jenny

    27 juni, 2016

    Spännande! Känner igen att den ska smaka choklad, men har inte hört om någon som testat förr!

    • Svara

      Hungry Heart

      28 juni, 2016

      Nej men precis! Det stannar ju ofta vid att man läser något, men det är riktigt roligt att prova det på riktigt tycker jag. =)

  5. Svara

    Nyster

    27 juni, 2016

    Så fina bilder och inspirerande inlägg – som alltid! Vill också testa nån gång!

    • Svara

      Hungry Heart

      28 juni, 2016

      Vad gullig du är! Tack snälla! <3
      Du får kanske helt enkelt prova att gräva upp några humleblomsterrötter en lite ruggig dag i sommar och testa chokladdrycken?

      • Svara

        Nyster

        28 juni, 2016

        Det borde jag verkligen! Får se var jag kan hitta humle bara :)

        • Svara

          Hungry Heart

          30 juni, 2016

          Ah det är nog lätt att tro att humleblomster är blommorna på humle, men det är två helt olika arter av växter! Humle är lite svårare (och beskare) att få tag på, men humleblomster finns i mängder på många ställen. ;-)

  6. Svara

    Katarina

    28 juni, 2016

    Nä, det ska nog mycket till innan man plockar bort kakao men kul med ett till alternativ och självklart är det ju hos dig som man ramlar på allt sådant här :-) Vidarebefodrade jag förresten tipset från min tyska kompis om friterade fläderblommor? Tänkte på dig när hon berättade om det.

    • Svara

      Hungry Heart

      30 juni, 2016

      Ja men precis – rör inte min kakao!! =D
      Nej, de friterade fläderblommorna har jag inte hört talas om men det låter spännande! Tyvärr har vi ingen fläder på tomten, men vi har fått lite av svärmor och idag skall sambon göra saft av dem. =)

  7. Svara

    Sandra

    28 juni, 2016

    Så jäkla spännande recept! Älskar den här typen av upptäckter och du inspirerar som vanligt <3

    • Svara

      Hungry Heart

      30 juni, 2016

      Åh vad gullig du är! Tack snälla! <3

  8. Svara

    Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

    28 juni, 2016

    Vilken fin kopp och fat!

    • Svara

      Hungry Heart

      30 juni, 2016

      Tack du! Älskar Berså-mönstret… =)

  9. Svara

    Lovisa

    29 juni, 2016

    Spännande att pröva något nytt! Tror däremot att jag håller mig till choklad, finns INGET bättre! ;)

    • Svara

      Hungry Heart

      30 juni, 2016

      Ha ha ha, jag håller med dig fullständigt! TA INTE MIN CHOKLAD typ!!!! =D

  10. Svara

    Charlotte Uleskog

    29 juni, 2016

    Meen va spännande! Aldrig hört talas om innan

    • Svara

      Hungry Heart

      30 juni, 2016

      Indianchoklad har ju blivit lite bortglömt med åren och då är det extra roligt att plocka fram det igen tycker jag. Vi har så många ätbara växter omkring oss som vi inte ens tänker på är mat!

  11. Svara

    ♀ Sara Ben's ♀

    29 juni, 2016

    Detta har jag faktiskt aldrig hört om. Spännande!!:D

    Det är väldigt bar att nyfikenhet är en av dina motivationer. Det är nyfikenhet som oftast får en att läsa sig saker och utvecklas som människa på både ett kunskaps plan men även ett personligt plan. Så tumme upp för det!<3

    • Svara

      Hungry Heart

      30 juni, 2016

      Mm, det är lite annorlunda med humleblomster-choklad och riktigt roligt att prova! =)

      Ja du, nyfikenheten är en fantastisk motivator som hela tiden får en att lära sig mer och utvecklas. Jag är en sådan där riiiiiktigt nyfiken person som alltid vill veta varför. Det är faktiskt en av anledningarna till att bloggen heter Hungry Heart. Förutom att det är mycket mat och hjärta här så är det också en strof från Tennysons dikt Ulysses: ”for always roaming with a hungry heart”. To strive, to seek, to find, and not to yield…

      Oj, det blev en lång utvikning, ha ha! =D Tack snälla för din kommentar! <3

  12. Svara

    Berit Henriksson

    14 juli, 2016

    Kul med humleblomster visste inte att den var användbar.

    • Svara

      Hungry Heart

      14 juli, 2016

      Ja humleblomster är lite av en doldis i matsammanhang, men allt som påminner om choklad i smaken är ju välkommet. ;-)

Leave a Reply to Hungry Heart / Cancel Reply