Så gör du gräslöksblomsvinäger steg-för-steg

This post is also available in: English

Chive Blossom Vinegar Recipe | HungryHeart.se

Man tänker kanske inte så ofta på att gräslökens blomma också går att äta. Den har en mildare löksmak än själva strået och passar utmärkt för att smaksätta vinäger. Gräslöksblomsvinägern får en vacker, knallrosa färg och smakar mjukt av lök, syrligt (så klart) och påminner lite om sourcream and onion.

Chive Blossom Vinegar Recipe | HungryHeart.se

Gräslöksblomsvinägern är fantastiskt god att blanda i en vinägrett och ringla över en sommarsallad. Du kan också använda den t ex i dip, på ugnsrostade grönsaker eller kanske grillad fisk.

Receptet är otroligt enkelt. Läs efter bilden hur du gör vinäger med gräslöksblommor.

Chive Blossom Vinegar Recipe | HungryHeart.se

GRÄSLÖKSBLOMSVINÄGER RECEPT

Ingredienser:

Gräslöksblommor
Vitvinsvinäger

Gör så här:

  1. Plocka utslagna gräslöksblommor. Skaka bort småkryp från dem men skölj dem inte. Fyll en burk med tättslutande lock till hälften med blommorna.
  2. Häll på vitvinsvinäger tills burken är full.
  3. Sätt på locket, skaka om och ställ burken i ett fönster.
  4. Skaka burken ett par gånger per dag och låt vinägern dra i cirka en vecka.
  5. Sila bort blommorna.
  6. Färdigt! Förvara gräslöksvinägern i kylskåp.

Chive Blossom Vinegar Recipe | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

29 juni, 2016

RELATED POSTS

33 Comments

  1. Svara

    Jenny

    30 juni, 2016

    Vilken härligt knallig färg! Och låter riktigt gott, som visserligen alla dina påhitt gör. Du får snart sätta ihop en kokbok med alla fräsiga blomster-recept! ??

    • Svara

      Hungry Heart

      30 juni, 2016

      Tack! <3 Ha ha, ja snart får det nog bli en kokbok. ;-) "Käka blommor med Ruth" kanske den skall heta! =D

  2. Svara

    Christin

    30 juni, 2016

    Här var ju ännu fler fina bilder!! Otroligt pepp på att testa! Förresten, är det bara jag som har problem när jag trycker på din bloglovin knapp via bloggen? Kommer inte fram till din bloglovin?

    • Svara

      Hungry Heart

      30 juni, 2016

      Tack snälla för de fina orden och för att du uppmärksammade mig på att det strular med bloglovin! Aj aj aj, det var ju inte alls bra. =( Jag har ändrat adressen nu – skulle du kunna testa och se om du kan komma fram nu? <3

  3. Svara

    Christin

    30 juni, 2016

    Jag hittade dig manuellt! Men nu funkar länken fint! :) Kram!

    • Svara

      Hungry Heart

      30 juni, 2016

      TACK!! <3<3<3 Kram

  4. Svara

    Lovisa

    30 juni, 2016

    Va, det här hade jag ingen aning om! Så kul att prova!

    • Svara

      Hungry Heart

      30 juni, 2016

      Ja visst är det lite roligt (och gott!) med gräslöksblomsvinäger! Ofta slänger man ju bara bort gräslöksblommorna, men stoppa ned dem i lite vinäger nästa gång istället. =)

  5. Svara

    Pernilla

    30 juni, 2016

    Färgen!! Skulle kunna göra lite bara för att det är fint att titta på! Att det dessutom smakar gott får väl ses lite som en bonus ;)

    • Svara

      Hungry Heart

      30 juni, 2016

      Ha ha, ja visst är färgen läcker! =D Otroligt att vinägern kan bli så pass rosa (och god!) av några blommor.

  6. Svara

    Junitjej

    30 juni, 2016

    Vilka underbara bilder!

    • Svara

      Hungry Heart

      30 juni, 2016

      Tack snälla du! <3 Vad glad jag blev av din kommentar!

  7. Svara

    Junitjej

    30 juni, 2016

    Jag tycker verkligen att du ska testa att spela Mölkky. Själv tycker jag att det är roligare än Kubb.

  8. Svara

    Stina - Stinas tillvaro

    30 juni, 2016

    Men hallå, hur fiffig kan man bli?! Jätterolig idé och vilken fantastisk färg det blev!

    • Svara

      Hungry Heart

      5 juli, 2016

      Tack Stina! Vad go du är! ?

  9. Svara

    Madde / Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna

    30 juni, 2016

    Men vilken kul ide, skulle passa familjen här hemma som tål sånt. Ska tipsa om detta :D.

    • Svara

      Hungry Heart

      5 juli, 2016

      Vad roligt att höra! Berätta gärna vad de tyckte! ? Själv har vi nästan använt upp all gräslöksblomsvinäger redan ?

  10. Svara

    Sandra

    1 juli, 2016

    ÄLSKAR vilka nytänkande och roliga recept du delar med dig av. Vinäger av blommorna låter underbart!

    • Svara

      Hungry Heart

      5 juli, 2016

      Åh tack! Jag tycker det är så roligt med lite annorlunda recept och ingredienser. =)

  11. Svara

    Grahnslöjd

    1 juli, 2016

    Oj, vad häftigt, detta bara måste jag prova!!:) Visste inte alls att man även kunde använda blomman på gräslök!! Och vilken härlig färg vinägern fick!!:)

    • Svara

      Hungry Heart

      5 juli, 2016

      Vad roligt att du gillar det! Det är ju så himla enkelt men ger ändå mycket effekt och ett riktigt gott resultat. =)

  12. Svara

    Katarina

    1 juli, 2016

    Förstår att du ville fota processem, konstnärskänsla i färgerna. Här blir det inte blommor på gräslöken för jag nyper av knopparna, har lärt mig att det ger mer kraft till själva stråna. Fast blommorna är goda, vi brukade rycka bit för bit och suga på när jag var yngre.

    • Svara

      Hungry Heart

      5 juli, 2016

      Nej, gräslöksstrået blir ju lite träigare i smaken om det går i blom. Själv kan jag dock inte med att nypa bort blommorna, för jag tycker att de är så vackra! =)

  13. Svara

    ♀ Sara Ben's ♀

    2 juli, 2016

    Jag har IBS och då bör jag inte äta lök. Vet inte riktigt om det även gäller blommorna, så detta är nog inget jag kommer testa. Men lät väldigt smart för aldrig stött på dte här tidigare :o Visste knappt att man kunde använda blommorna haha

    • Svara

      Hungry Heart

      5 juli, 2016

      Hmm, gräslöksblomman är ju klart mildare i smaken än själva strået och särskilt i jämförelse med ”vanlig” lök. Men har du en känslig mage är det kanske säkrast att hoppa över det helt. =)

  14. Svara

    Jess

    2 juli, 2016

    Vilken fantastiskt färg! Älskar alla inlägg där du tagit tillvara på det naturen har att erbjuda, det ger ett så varmt och omtänksamt intryck och jag glädjer mig över att få ta del av det via bloggen :)

    • Svara

      Hungry Heart

      6 juli, 2016

      Åh vad roligt du gillar inläggen med recept från naturen! När man har trädgård, skog och orörd natur så nära som jag har, så känns det självklart att ta vara på det den ger.

  15. Svara

    Nike

    3 juli, 2016

    Wow, vilken färg! Jag har för tillfället världens vitvinsvinägerssug, så detta kanske jag borde prova för variations skull :D

    • Svara

      Hungry Heart

      6 juli, 2016

      Ja men då passar det ju perfekt med gräslöksblomsvinäger! Det är så barnsligt enkelt att göra och här hemma hos mig har det en strykande åtgång! =D

  16. Svara

    Borgmästaren

    7 juli, 2016

    Det här måste absolut provas! Håller med Jenny om att en kokbok måste detta leda till!!!!

    • Svara

      Hungry Heart

      7 juli, 2016

      Vad roligt att höra! =) Att ge ut en kokbok hade verkligen varit drömmen. Jag kanske får samla ihop lite fler recept och trycka dem själv? Vi får se. =)

LEAVE A COMMENT