Jag fortsätter att utforska vilda, ätliga växter och nu har turen kommit till den lakritssmakande spanska körveln. Till denna spansk körvel saft har jag använt frökapslarna (receptet kommer längre ned i inlägget), men även blad, stjälk och rot är ätliga.
Hur kan man använda spansk körvel?
Alla växtdelar av spansk körvel smakar lakrits och frökapslarna fungerar dessutom som ett naturligt sötningsmedel. Prova gärna att tillsätta dem till rätter med syrlig rabarber, så kan du sänka mängden socker i receptet. Frökapslarna kan också användas som smaksättning i såser, soppor, fiskrätter och efterrätter medan de späda stjälkarna är goda i grönsaks- eller fruktsallader. Tänk bara på att lakritssmaken dämpas vid uppvärmning, så ta i med en rejäl mängd spansk körvel om du inte äter den rå!
Var hittar man spansk körvel?
Hur hittar man då spansk körvel? Har man riktig tur finns den i ens trädgård men den växer även vilt. Kika efter den i närheten av gamla köksträdgårdar, vägkanter eller parker.
Hur känner man igen spansk körvel?
Spansk körvel har vita blommor som liknar hundkäx till utseendet, är ungefär 1,5 meter hög och har ormbunksliknande blad och frökapslar som står rakt upp. Gnuggar man bladen luktar de ordentligt av lakrits/anis.
Som alltid när man tänker äta vilda växter är det viktigt att först kontrollera med en flora att man hittat rätt art, så att man inte plockar något giftigt! Den spanska körveln tillhör den flockblommiga familjen där även några av de giftigaste växterna i landet ingår (sprängört, odört och vildpersilja).
Så här gör du saft på spansk körvel:
SPANSK KÖRVEL SAFT RECEPT
(Ger ca 2 l koncentrerad saft)
Ingredienser:
1 liter gröna frökapslar från spansk körvel
1,5 liter vatten
1,2 kg socker
2 ekologiska citroner
50 g citronsyra
Gör så här:
- Plocka frökapslarna medan de fortfarande är gröna (omogna). Skär dem mitt itu.
- Skölj citronerna, skrubba dem med en borste och skär dem i tunna skivor.
- Koka upp vattnet under lock. Tillsätt därefter citronsyra och socker och rör om noggrant tills allt löst sig.
- Lägg de delade frökapslarna i en stor skål, täck dem med citronskivorna och häll sedan den varma sockerlagen över.
- Täck skålen med ett lock eller en tallrik och låt svalna. Ställ därefter in skålen i kylskåpet och låt den vara där i tre dagar. Rör om en till två gånger per dag.
- Sila bort frökapslar och citronskivor och häll saften på flaskor. Om flaskorna förvaras i kylskåp, så håller sig saften i ca en månad.
- Späd saften med iskallt vatten när du skall dricka den.
FÖR FLER RECEPT MED VILDA VÄXTER: FÖLJ VILD MAT PÅ FACEBOOK
Katarina
Låter som en växt jag vill odla, älskar lakrits. Får kolla i skogen efter hundkex-ormbunksliknande växt.
Hungry Heart
Ja visst är det gott med lakrits! Spansk körvel är dessutom väldigt enkel att ha i trädgården och kräver ingen direkt skötsel. Om du skall plocka den vilt så får du kolla noga så att du inte misstar den för sprängört, odört eller vildpersilja som har liknande blommor men är giftiga.
Mikaela
Så roligt att du gör så mycket av vilda växter nu!!! Spännande och inspirerande!
Hungry Heart
Jag älskar att använda vilda och annorlunda växter i maten, men den förbaskade vintern gjorde det svårt för mig ett tag. ;-)
Pia
Absolut något för mitt hushåll Spännande recept!! Undrar just om det finns vilt i mitt närområde?
Hungry Heart
Vad roligt att du gillar receptet! Lakrits är ju så himla gott. =)
Du får helt enkelt spana efter spansk körvel i din närhet och kanske fråga någon växtkunnig om de sett till den eller kanske till och med har den i sin trädgård. Jag vet inte riktigt var du bor, men spansk körvel finns i alla fall upp till Svealand där den klarar vintrarna.
Charlotte Uleskog
Meeen va gott det ser ut! Älskar ätbara växter
Hungry Heart
Vad roligt att du också gillar ätbara, vilda växter! Den här tiden på året är ju så spännande när det växer och blommar överallt och man knappt hinner prova allt man skulle vilja!
Lund Johanna
Vad spännande det lät! Heja dig som är så kreativ och hittar sånt här :)
Hungry Heart
Tack snälla för ditt pepp! <3