DIY Berså blomkruka med decoupage

This post is also available in: English

DIY Leaf Decoupage Plant Pot Tutorial | HungryHeart.se

Stig Lindbergs Berså-mönster är snyggt, tidlöst – och väldigt svårt att hitta till en rimlig summa på loppis… Som tur är kan man göra sin egen fuskvariant genom decoupage av servetter med det klassiska bladmönstret från 60-talet. Tekniken kan användas för att smycka lite allt möjligt med Berså-blad, men jag tyckte det var kul (och meta) att fästa dem på en blomkruka.

DIY Leaf Decoupage Plant Pot Tutorial | HungryHeart.se

Det här med decoupage är en ny bekantskap för mig. Jag har dragit mig för att ge mig på det, för jag har inbillat mig att det skulle vara svårt… Och även om jag lugnt kan erkänna att mina första försök med decoupage blev sådär snygga, så gick det ändå rätt snabbt att få in snitsen när jag väl kommit på knepen. Självklart delar jag med mig av dem till er också.

Här kommer steg-för-steg-beskrivningen av hur du gör en Berså-blomkruka med decoupage:

DIY Leaf Decoupage Plant Pot Step by Step Tutorial | HungryHeart.se

DIY BERSÅ-BLOMKRUKA MED DECOUPAGE

Material:

Kritvit blomkruka, Berså-servetter (mönster av Stig Lindberg), sax, decoupagelim och liten pensel.

Gör så här:

 1. Ta fram allt material. Använd gärna en blomkruka från loppis eller egna gömmor istället för att köpa en ny. Se till att krukan är kritvit så att inte det vita från servetten syns.
 2. Kolla hur många bladpar som får plats och blir snyggt på din kruka (i mitt fall tre). Klipp ut dem från servetten och följ bladens kanter (ju mindre som kan ge bubblor eller gå sönder desto bättre). Jag lämnade dock lite vitt omkring ”stjälken” för att den inte skulle gå av.
 3. Dra bort det understa lagret av servetten så att du bara har det allra översta kvar.
 4. Måtta var du vill ha dina blad på krukan.
 5. Pensla ett tunt lager decoupagelim på en liten yta av krukan där ena änden av dina blad skall fästa. Tryck dit änden av servettbladet och jämna ytterst försiktigt ut ojämnheter och bubblor med fingertopparna. Var lätt på handen! Fortsätt på samma sätt en liten bit i taget tills hela bladet är fastsatt. För ett mer hållbart resultat kan du låta allt torka och därefter pensla ett till två lager decoupagelim ovanpå bladen också.
 6. Sätt ned en växt i din färdiga, fina kruka!

DIY Leaf Decoupage Plant Pot Tutorial | HungryHeart.se

P.S. Missa inte att Monthly Makers tema för juli precis avslöjats hos Jessica

FLER INLÄGG MED BERSÅ AV STIG LINDBERG: DIY Blomsterkrans av bullformar, Chokladdryck av humleblomster, DIY Tepåsar med höstlöv

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

15 Comments

 1. Svara

  Pernilla

  10 juli, 2016

  Så snyggt och smart!! Berså är ju ett himla fint mönster, men som sagt orimligt dyrt emellanåt.. Iallafall för mig som inte är någon samlare utan bara råkar tycka att det är fint att kolla på.

  • Svara

   Hungry Heart

   10 juli, 2016

   Tack snälla! Ja, visst är Berså så grymt fint, men det svider rejält i plånboken om man skall köpa den ny eller på loppis. Jag fick en temugg i present och den kostar runt 900 kronor!! Det är knappt att jag vågar dricka ur den, för jag är så rädd att jag skall tappa den! Men nu blir det Bersåblad lite varstans hemma hos mig med hjälp av servetter. =)

 2. Svara

  Mikaela

  10 juli, 2016

  Supersnyggt! Åh vi gjorde jämt decoupage när jag var liten och hade pysselkvällar med min syster och mamma plus kusin med mamma. Men inte gjort det jättemycket på senare år trots att jag har en samling fina servetter. Får skärpa mig, det är ju så enkelt och fint sätt att göra om exempelvis en kruka! :)

  • Svara

   Hungry Heart

   14 juli, 2016

   Tack! =) Vad mysigt det låter med familjepysselkvällar med decoupage! Dina krukor är säkert redan vackert dekorerade med pennor, men du kan ju alltid skaffa fler. Då behöver du ju fler växter på samma gång också! ;-)

 3. Svara

  Sandra

  10 juli, 2016

  Alltså det här! Så smart och snyggt :)

  • Svara

   Hungry Heart

   14 juli, 2016

   Tack, Sandra! Vad gullig du är!

 4. Svara

  Karin Fitness & Hälsa

  10 juli, 2016

  Det där var ju hur smart som helst! Jag brukar sukta efter Berså, Picnic och andra klassiker, men tycker att de ofta är för dyra. Det här måste jag prova!

  • Svara

   Hungry Heart

   14 juli, 2016

   Vad roligt att du gillar det! =) Man brukar ju alltid kunna göra egna DIY-varianter av dyra designföremål och i och med att Bersåservetterna släpptes i vår, så blev det ju klart lättare dessutom.
   Hoppas ditt decoupageprojekt blir bra!

 5. Svara

  Wilda

  13 juli, 2016

  Jäklar så imponerande! Jag har gjort en liknande grej med Marimekko-servetter. Underbart!

  • Svara

   Hungry Heart

   14 juli, 2016

   Tack snälla du! Och vad fint det låter med decoupage av Merimekko-servetter! De gör ju så vackra och färgstarka mönster. Har du någon bild på det du gjorde?

 6. Svara

  Linnéa

  13 juli, 2016

  Gud vilken smart idé! Detta måste jag verkligen testa :)

  • Svara

   Hungry Heart

   14 juli, 2016

   Det man inte har i plånboken får man ha i kreativiteten, brukar jag säga! ;-) Dessutom är det ett riktigt roligt DIY som går relativt snabbt. Jätteroligt att du vill testa! =)

 7. Svara

  Grahnslöjd

  14 juli, 2016

  Jättefin och så proffsigt det ser ut!! Höll på endel med decopage förut, nu ångrar jag nästan att jag gett bort alla mina mönstrade servetter;)

  • Svara

   Hungry Heart

   15 juli, 2016

   Tack snälla du! Vad go du är! =) Med decoupage går det ju att komma rätt nära originalet i utseende till skillnad från om man målar dit motivet (i alla fall med mina målarskills).

LEAVE A COMMENT