Recept på älgörtsdricka

Älgörtsdricka recept | HungryHeart.se

Nu när älgörten blommar är det läge att göra älgörtsdricka! Det är en riktigt god saft som smakar mandel, körsbär och lite blommigt. Dessutom är älggräs / älgört väldigt lätt att få tag på och växer över hela landet. Älgörtssaften kanske blir ett bra regnvädersprojekt?

Hur känner man igen älgört / älggräs då? Jo, den är dryga metern hög, har blommor som ser ut som luddiga, vita moln (se bild nedan) och bladen har sågade kanter. Den är förtjust i fuktig mark, så man hittar den enklast i diken, vid stränder eller i blöta partier av ängar och skog. Men tro mig, det vimlar av den så det kommer inte att vara svårt att få tag på den!

Så här gör du älgörtsdricka:

ÄLGÖRTSDRICKA RECEPT

(ger ca 2 l koncentrerad saft)

Ingredienser:

50 klasar av utslagen älgört / älggräs
2 ekologiska citroner
50 g citronsyra
1,5 l vatten
1,6 kg socker

Gör så här:

 1. Som alltid när du äter vilda växter: dubbelkolla med en flora att du hittat rätt art. Plocka älgörtsklasarna och skaka dem lätt så att småkryp och snafs ramlar av. Repa loss de vita småblommorna från stjälkarna.
 2. Skölj citronerna, skrubba dem med en borste och skär dem i tunna skivor.
 3. Koka upp vattnet under lock. Tillsätt därefter citronsyra och socker och rör om noggrant tills allt löst sig.
 4. Lägg älgörtsblommorna i en stor skål, täck dem med citronskivorna och häll sedan den varma sockerlagen över.
 5. Täck skålen med ett lock eller en tallrik och låt svalna. Ställ därefter in skålen i kylskåpet och låt den vara där i tre dagar. Rör om en till två gånger per dag.
 6. Sila bort blommor och citronskivor och häll saften på sterila flaskor (koka dem eller sätt in dem i ugnen på 120 grader i en kvart). Om flaskorna förvaras i kylskåp, så håller sig saften i ca en månad. Det går dock utmärkt att frysa saften och då är hållbarheten mycket längre. Ett tips är att fylla små pet-flaskor till 3/4 och lägga dem i frysen, så kan du plocka fram en flaska i taget när du behöver saft.
 7. Späd saften med iskallt vatten när du skall dricka den.

OBS! Älgörtsdricka innehåller salicylsyra och kan vara irriterande för magens slemhinna om den dricks i stora mängder. Om du är en person som har lätt för att få blödningar eller står på blodförtunnande medicin bör du undvika saften. 

Älgört blommor | HungryHeart.se

FÖR FLER RECEPT MED VILDA VÄXTER: FÖLJ VILD MAT PÅ FACEBOOK

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

16 Comments

 1. Svara

  Evelina - Evelinas Ekologiska

  13 juli, 2016

  Vilka ljuvliga bilder!
  Du bjuder på så många fina och spännande recept! Jag blir så inspirerad :)
  /Evelina – Evelinas Ekologiska

  • Svara

   Hungry Heart

   14 juli, 2016

   Tack snälla du! Vad glad jag blir av att höra det! <3

 2. Svara

  Mikaela

  13 juli, 2016

  Ååh! Jag hittade ett ställe med massa älgört häromåret när jag inventerade naturreservatet här i närheten, ska se om jag hittar det igen!

  • Svara

   Hungry Heart

   14 juli, 2016

   Åh vad bra att du redan ”växt-rekat” genom en inventering! Här där jag bor finns det älggräs precis överallt. Det skulle kunna vara den vanligaste växten jämte gran. =D

 3. Svara

  Jessica

  13 juli, 2016

  Åhh vi har massa älggrässaft kvar sen två säsonger sen när vi var på besök i en sommarstuga med massor med älggräs. :D https://grundligmatlagning.wordpress.com/2014/07/14/angens-drottning-ger-en-frisk-och-smakrik-saft-alggrassaft/ Där är Mammas recept från det året :D

 4. Svara

  Christin

  13 juli, 2016

  Verkligen helt jättefina recept med saker och växter jag aldrig tänkt på!

  • Svara

   Hungry Heart

   14 juli, 2016

   Men åh vad go du är! <3 Jag tycker det är så roligt att utforska nya och lite annorlunda växter. =)

 5. Svara

  Jenny

  13 juli, 2016

  Åh vad härligt! Älgörten har senaste åren blivit något utav en favoritväxt. Är verkligen sommar att se de fluffiga knippena stick upp överallt. Testade förra sommaren att göra älgörtsdricka men blev inte 100 nöjd så har tänkt experimentera lite mer med receptet nu i år :)

  • Svara

   Hungry Heart

   14 juli, 2016

   Jag förstår att älgörten blivit en favorit för dig. De molnlika blommorna och mandelsmaken är underbara! Fortsätt du att experimentera med saften så blir den säkert precis som du vill ha den till slut. =)

 6. Svara

  Pernilla

  14 juli, 2016

  Åh, älskar dina recept som involverar växter som jag knappt hört talas om innan! Tänk att det finns så mycket härligt i naturen som bara väntar på att upptäckas!

  • Svara

   Hungry Heart

   14 juli, 2016

   Vad roligt att höra! <3 Ja det finns ju så många prima matingredienser i naturen som vi lätt missar. Dessutom är de perfekta att använda för dem som inte har en trädgård fylld med frukt och bär.

 7. Svara

  Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

  14 juli, 2016

  Åh det där låter spännande :)

  • Svara

   Hungry Heart

   15 juli, 2016

   Mm, det är det också! En helt annorlunda smak på saft än vad man är van vid och supergott. Du får väl helt enkelt testa! ;-)

 8. Svara

  Ragnhild

  21 juli, 2016

  Denne safta er blitt den nye favoritten i familien! Og den skal absolutt serverast neste gong eg inviterer til selskap, då føler eg meg trygg på at gjestane får ei fin smaksoppleving.

  • Svara

   Hungry Heart

   22 juli, 2016

   Åh vad roligt att höra! Det gör mig jätteglad att ni tyckte så mycket om saften. Tack snälla du för din fina kommentar.

LEAVE A COMMENT