Den här sommartårtan kanske ser avancerad ut, men den är löjligt enkel att göra. Det räcker att du bakar en enda sockerkaka i långpanna (det tar bara en kvart), så har du bottnar till två tjusiga våningstårtor i miniversion!
Tårtan är riktigt fräsch och innehåller färska jordgubbar, vispad grädde och bottnar med en rejäl smak av citron. Sedan finns det en hemlig och otippad ingrediens som är helt valfri men som verkligen blir kanongod till: granskottssirap! Har du ingen granskottssirap så går det precis lika bra att hoppa över den och då blir det en mer klassisk gräddtårta fast med ovanligare utseende. Inte så illa alls faktiskt att få ihop två sexvåningstårtor från en enda kaka i långpanna! ;-)
ENKEL MINITÅRTA MED JORDGUBBAR RECEPT
(Ger 2 st minitårtor i våningar, vilket är lagom för ca 10 personer)
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
75 g smör
1 dl mjölk
rivet skal från 1 eko-citron
4 msk citronsaft (drygt 1 eko-citron)
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
5 dl grädde
1 l färska jordgubbar
valfritt: granskottssirap
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Riv citronskalet och pressa ur citronsaften. Ställ åt sidan.
- Blanda mjölet med bakpulvret och vaniljsockret i en bunke.
- Häll ägg och socker i en annan bunke och vispa med elvisp tills smeten blir riktigt luftig. Smält smöret i en kastrull och häll sedan ned mjölken i kastrullen. Rör snabbt ned smör+mjölk i äggblandningen. Vänd försiktigt ned mjölblandningen tills allt blandat sig men rör helst så lite som möjligt. Tillsätt citronskal och citronsaft och rör om försiktigt.
- Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Kolla med sticka om den är färdig.
- Låt kakan svalna i formen. Stansa därefter ut bottnar ur kakan. Jag använde runda stansar och fick ut två bottnar vardera av måtten 6, 8 och 10 cm i diameter, alltså sammanlagt 6 st bottnar. Har du inga stansar kan du använda glas, skålar, assietter eller cirklar av papper som mallar och skära ut formarna med kniv. Här kan du se hur min tårta såg ut före dekorering.
- Valfritt: pensla på generöst med granskottssirap på ena sidan av alla bottnarna.
- Rensa och skölj jordgubbarna. Skär ungefär hälften av dem i tunna skivor. Vispa grädden.
- Lägg den största botten på ett tårtfat. Täck den med jordgubbsskivor och vispad grädde. Lägg på nästa botten, jordgubbar och grädde och upprepa tills alla våningar kommit på plats.
- Bryt av en grillpinne så att den har samma höjd som tårtan. Stick ned den i mitten av tårtan som stöd och för att ingen botten skall smita iväg.
- Bred eller spritsa grädde på utsidan av tårtan. Dekorera med resten av jordgubbarna och gärna några jordgubbsblad.
FLER RECEPT MED JORDGUBBAR: Sockerfria glasspinnar med jordgubbar och mynta, Jordgubbs- och lavendelglass, Jordgubbsglasspinnar
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Facebook, Instagram och Pinterest
Borgmästaren
Så himla impad av den lilla gulliga tårtan. Liten men ändå hög. Låter väldigt spännande med granskottssirap och jordgubbar. Kan tänka mig att det smakar finfint. Lite så där skogsvilt men ändå sött.
Hungry Heart
Tack! Vad gullig du är! <3 Ja, det blev en oväntad bra kombination med granskottssirap och jordgubbar. Smaken blev liksom djupare, annorlunda men ändå somrig. =)
Mikaela
Men shit så FIN! Och låter hur god som helst!!
Hungry Heart
Tack, Mikaela! <3
Finurliga fröken
Men vilken fantastisk tårta! Så vacker! Och va enkelt de verkar. Den kommer jag absolut att testa. Kram
Hungry Heart
Vad roligt att du gillar tårtan och vill testa den! <3 Den är ju så himla lätt att göra men ser ändå fancy-schmancy ut. Mycket bra kombo! =D Kram
Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★
Åh så fin! Ser ljuvligt gott ut :)
Hungry Heart
Tack snälla du! <3
Sandra
Den ser gudomlig ut!
Hungry Heart
<3
Karin Fitness & Hälsa
Åh, vilken fin sommartårta!!! Väldigt smart idé att göra så ju!
Hungry Heart
Tack, vad gullig du är! <3