Få recept är så älskade som den legendariska matskribenten ”Hirams” svartvinbärssylt. Det är inte så konstigt att receptet har stått sig i årtionden, för det är utan tvekan det allra godaste. Dessutom är det snabbt, enkelt och innehåller inga som helst konstigheter – bara svarta vinbär, socker och vatten. Behöver du gratis etiketter att sätta på de färdiga syltburkarna, så hittar du dem längre ned i inlägget.
”Hiram” som står bakom receptet på sylten hette egentligen Märit Huldt och var den första kvinnan som blev invald i Gastronomiska Akademien i Sverige. Hon var illustratör, konstnär och formgivare från början, men skickade in ett bidrag till en matlagningstävling i Svenska Dagbladet och vann hela alltet. I samband med det blev hon erbjuden jobb som matredaktör på tidningen och när hon var närmare 40 år fick hon sin första text publicerad. Den här svartvinbärssylten är ett av hennes allra mest omtyckta recept.
SVARTVINBÄRSSYLT HIRAMS RECEPT
Ingredienser:
2 liter svarta vinbär
2 liter strösocker
1 liter vatten
Gör så här:
- Rensa bären och skölj dem.
- Lägg bär och vatten i en gryta och låt koka i 15 minuter.
- Ta av grytan från värmen och tillsätt sockret. Rör tills allt socker löst upp sig.
- Häll sylten på varma och sterila burkar och sätt genast på locket.
GRATIS ETIKETTER TILL SVARTVINBÄRSSYLT
Skriv ut den gratis pdf-filen på självhäftande papper. Klipp ut etiketterna och klistra på dem på syltburkarna. OBS! Etiketterna får endast användas för privat bruk.
FLER RECEPT MED SVARTA VINBÄR: Panna cotta med svarta vinbär, Glutenfri smulpaj med vinbär och färsk basilika, Nyttig svartvinbärsgröt
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Facebook, Instagram och Pinterest
Charlotte Uleskog
Vilka söta burkar! Älskar lätta recept som ändå känns ambitiösa :)
Hungry Heart
Tack! Jag brukar be folk i min närhet att spara på små burkar som kan användas till sylt och annat. =) Och lätta + goda recept är de allra bästa! Man behöver ju inte krångla till saker i onödan. =)
Finurliga fröken
Men så gott de såg ut! Vi som har så mycket svarta vinbär. Kanske skulle testa de där. Kram
Hungry Heart
Om ni har många svarta vinbär, så tycker jag definitivt att ni skall prova Hirams sylt. Den är jättegod att ringla över vaniljglass t ex… =) Kram!
Grahnslöjd
Nu fick jag lust att koka sylt av vinbären vi har i frysen bara för att få använda de snygga etiketterna;)
Hungry Heart
Men åh vad gullig du är! <3
Wilda
Åh så fint att lyfta upp ett sånt här gammalt recept. Fint att ta del av historia kring den. Så snygga etiketter också! <3
Hungry Heart
Tack! ”Hiram” är en så spännande kvinna och jag tycker det är kul att veta mer om dem som står bakom de där recepten som vi fortsätter att baka/sylta efter i årtionde efter årtionde.