Vi har sålt vårt hus

Country Girl | HungryHeart.se

Ända sedan jag var barn har min livsdröm kretsat kring att bo i ett gammalt hus på landet med kakelugnar och en trädgård full av stockrosor. Under alla år jag levt bland asfalt och betong, så har jag längtat efter att sitta och läsa framför min egen eldstad med en hund vid mina fötter och naturen precis utanför fönstret.

För tre år sedan förverkligade jag drömmen och tillsammans med min älskade köpte jag det mest fantastiska sekelskifteshuset på landsbygden. Det hade originaltapeter, breda golvplank, fönster med munblåst glas, högt i tak, gamla bevarade detaljer, fem kakelugnar och en vidunderlig trädgård med mängder av frukt, bär och blommor. Det enda som saknades var stockrosorna, men dem planterade jag dit själv. ”Nu har jag flyttat för 19:e och sista gången!” sade jag till min sambo. Ett vackrare hus eller finare plats gick inte att föreställa sig och vi kunde knappt förstå att det blivit vårt alldeles egna hem.

barn hälsar på häst

Vad vi kände för huset kan nog inte bättre beskrivas än en himlastormande förälskelse, trots skavanker och stora renoveringsbehov. Vi målade upp framtidsdrömmar kring detta hem som så här i efterhand kan verka alldeles för romantiserade. Men det är väl så man gör när man är kär.

I vår dröm såg vi framför oss hur vårt framtida barn skulle ha sin gunga i den flerhundraåriga eken på tomten. Hen skulle springa runt och busa med hunden Isbjörnen på den stora gräsmattan, leka kurragömma med kompisarna i det stora huset, plocka smultron i trädgården och lära sig känna igen alla djuren omkring oss.

Vi skojade om att vi skulle bli oresonliga gamlingar som vägrade inse att vi till slut behövde flytta till ett serviceboende. Vi sade att vi hellre skulle ha bulor i våra rynkiga pannor för att vi snavat i trappan, än att byta vårt vackra hus mot en praktisk lägenhet.

img017

Nu blir det inte så. Livet är skoningslöst ibland och hur bra man än tycker att man planerat, ordnat och tänkt igenom, så finns det ändå mycket som man inte kan förutse. Att bli sjuk fanns definitivt inte med i min livsplan och trots att jag blivit mycket bättre, så är min ork begränsad och min inkomst en bråkdel av vad den varit. Till slut var det bara att inse att det inte längre var hållbart att bo kvar. Varken kraft eller pengar räckte till för att sköta ett stort hus med en gigantisk trädgård och mycket kvar att renovera.

Jag vet att vi lämnar över huset i goda händer och att de nya ägarna kommer att ta väl vara på det. Förhoppningsvis kan det också komma något bra ur det här med en enklare vardag för oss och mer tid och resurser att lägga på roliga saker. Kanske kan den här förändringen till och med möjliggöra att jag kan börja satsa på ett kreativt jobb.

Men även om jag förstår fördelarna rent logiskt, så gör det ändå så förbaskat ont och jag är väldigt, väldigt ledsen. För det handlar inte bara om ett hus utan om en livsdröm som jag haft ända sedan jag gick i förskolan och nu har den gått i kras. Jag har lagt ned så mycket tid, slit, kämpande, pengar, kärlek och förhoppningar på det här hemmet och jag sörjer att det trots alla ansträngningar inte räckte.

img018

I 20 års tid samlade jag på mig möbler och föremål från loppisar med just ett sådant här hus i åtanke. Jag förberedde mig och boade för att jag en dag skulle kunna inreda mitt drömhus på landet. Nu kommer vi tillfälligt att flytta in i svärföräldrarnas stuga som är 10% av boytan mot vad vi bor på i dagsläget och därför kan vi inte ta med oss så mycket. Även om vi förhoppningsvis hittar ett annat och aningens större boende senare, så behöver vi ändå göra oss av med mer än hälften av vad vi äger på bara en dryg månad. Det har varit kill your darlings som varit ledorden här och både arvegods, möbler och serviser som betyder mycket för mig har fått gå till försäljning.

På ett sätt är det skönt att rensa bland tillhörigheterna och bara behålla det absolut mest nödvändiga. Samtidigt skär det i hjärtat när auktionsförrättaren går igenom våra saker och säger: ”det där är skräp, det där kanske man kan få någon krona för, det där kunde lika gärna varit köpt på Konsum.” För mig är det inte bara stolar och bord utan skatter med en historia bakom. Jag slits mellan att önska att den här cirkusen bara skall vara avklarad och att vilja passa på att ta tillvara på den allra sista tiden vi har här.

landsväg

Vi kommer i alla fall fortsätta att bo på landet – både i vårt tillfälliga boende och i huset vi letar efter på längre sikt. Det blir alltså lantliv även hädanefter här på Hungry Heart. Däremot kommer tiden fram till flytten att vara väldigt hektisk och intensiv för mig. (Hur i hela fridens namn skall man hinna sälja mer än hälften av vad man äger i ett stort hus, packa och transportera resten mellan gråtskurarna och fixa med allt praktiskt som hör till en flytt på bara drygt en månad??). Under den perioden kommer jag antagligen inte kunna fortsätta hålla samma takt, längd och kvalitet på blogginläggen. Det kan säkert dröja innan jag svarar på era kommentarer och tyvärr kommer jag inte hinna kommentera så mycket på era bloggar. Jag hoppas att ni har tålamod med det och hänger kvar. ❤️

I slutet av augusti tar det här kapitlet i mitt liv slut. Vad som händer sedan är fortfarande ovisst och det känns ärligt talat väldigt läskigt. Jag hoppas och tror dock att det ordnar sig till det bättre och att vi så småningom kan hitta ett annat, men mer lättskött, hus att bli kära i och en ny plats att kalla hem.

Allé

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

SparaSpara

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

27 juli, 2016
2 augusti, 2016

RELATED POSTS

46 Comments

 1. Svara

  Pernilla

  29 juli, 2016

  Så himla ledsamt och tråkigt att ni är tvungna att sälja huset. Jag håller tummarna och hoppas att ni i framtiden kommer hitta ett annat, minst lika fint hus där stockrosorna redan växer i trädgården <3

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Tack fina du. <3 Vi håller tummarna för det.

 2. Svara

  Borgmästaren

  29 juli, 2016

  Gör mig så ont att läsa din text. Så sorgligt att tvingas fatta det beslut ni tagit. Förstår att detta måste ta på krafterna enormt men att det är nödvändigt.

  Tänker på er och om tankar kunde materialiseras hade du haft mig som flytthjälp och expedit på gårdsloppisen. Önskar dig allt gott!

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Men alltså hur fin kan man vara? Tack goa du!! <3<3<3

 3. Svara

  Lund Johanna

  29 juli, 2016

  Vilket fint inlägg. Jag känner verkligen med dig. Men även oönskad förändring kan ju leda till något gott och det känns ändå som ett väldigt medvetet beslut ni tar. Drömmen behöver inte dö för det, tid finns. Som min mamma alltid sa (och faktiskt hade rätt i), allt ordnar sig tillslut. Kanske inte som man trodde men det blir bra!

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Tack, Johanna! Ja visst är det så att även jobbiga förändringar kan leda till något bra och jag håller tummarna för att det blir så. Jag skall bara slicka mina sår ett tag, få den här flytten överstökad och sedan hoppas jag att drömmen kan våga vakna till liv igen.

 4. Svara

  Christin

  29 juli, 2016

  Jag blev helt mållös av ditt inlägg. Ledsen och arg på livet men samtidigt berörd. Jag har inte varit här inne så länge så det var inte utan att jag blev rörd även när jag nu läste ditt inlägg om att ha bloggat 1 år. Samtidigt, kan inte riktigt sätta fingret på det, är ditt inlägg fyllt med hopp och realism. Livet är brutalt när det tar drömmar ifrån en. Du gestaltar det fint och ärligt. Tack för att du delar med dig och hjälper en annan förstå. Mot nästa dröm! Stor kram

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Och jag blev väldigt berörd av din fina och varma kommentar… Tack snälla du! <3<

 5. Svara

  Linnéa

  29 juli, 2016

  Fy vad tråkigt :( Håller tummarna för att ni hittar ett minst lika bra hus i framtiden!

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Tack! <3

 6. Svara

  Mikaela

  29 juli, 2016

  Åh jag är så ledsen för din skull! :( Men jag tror verkligen inte att drömmen behöver gå i kras för det, ni kommer hitta ett fint hus med stockrosor som ni kan ha resten av livet, det är jag säker på. Det kommer att bli bra även om det är tungt just nu <3 KRAM!

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Tack, Mikaela. <3 Just den här drömmen gick i bitar, men när vi hämtat oss hoppas jag att vi kan börja leta efter ett hus som är drömmigt på sitt sätt. Kram

 7. Svara

  Sandra

  29 juli, 2016

  <333

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   <3

 8. Svara

  Anna María

  29 juli, 2016

  Vackert skrivet <3 Är ledsen med dig. Det är tufft att få drömmar krossade. Men jag hoppas och tror att detta för med sig något bra. Kram!

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Tack, Anna María! <3 Jag håller också tummarna för att det här är en "blessing in disguise". Kram

 9. Svara

  Alicia

  29 juli, 2016

  Blä. Det är så jävla jävligt. Jävla jävla jävligt och jag är helt tom på tröstande ord. Käraste du. Ta hand om dig <3

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Ja, precis så… =) Tack för omtanken, Alicia. <3

 10. Svara

  Ida

  29 juli, 2016

  Usch vad ledsamt! Relaterar så till att bli sjuk inte ingick i livsplanen, så många år som känns bortslösade pga min sjukdom.
  Jag hoppas verkligen att det kommer något bra ur det här så småningom.

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Tack snälla du! <3 Vi får hoppas och tro att det blir bra till slut!

 11. Svara

  Alexandra

  29 juli, 2016

  Usch vad sorgligt det där låter. Men förhoppningsvis kan du titta tillbaka på allt om ett tag och tycka att det på något sätt blev ännu bättre till slut. ”Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end”… Det är väl från John Lennon tror jag… det låter flummigt men jag brukar alltid trösta mig med det. Kram

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Tack, Alexandra! <3 Jag försöker hålla de kloka orden i minnet och tror på att det löser sig på ett eller annat sätt till slut. Kram

 12. Svara

  Katarina

  29 juli, 2016

  <3
  Vet inte hur ni funkar men skulle det kännas bra för er att gräva upp exempelvis stockrosor och ta med till nya boet?

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Jag har typ åtta kuvert fulla med stockrosfröer för att vara redo när vi får ett eget hem igen… Alltid förberedd! =)

 13. Svara

  Ann

  29 juli, 2016

  Så ledsamt att behöva lämna sin dröm, men ibland måste man. Hade jag fått välja hade jag stannat i Alaska i all evighet, men nu blev det inte så, och det får istället bli ett minne för livet :)

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Ja, du har rätt. Man får försöka glädjas åt den tiden man ändå fick ha, trots att den inte blev så lång som man hade önskat.
   Jag kan tänka mig att det är lätt att bli fäst vid Alaska. Har aldrig varit där själv, men naturen ser helt magisk ut – särskilt genom din kameralins.

 14. Svara

  Vicky

  29 juli, 2016

  ruth! detta är så heartbreaking. önskar er all styrka och tro att ni tar er igenom det här och att det kommer något fint och viktigt ur det. kram. <3

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Men åh vad go du är, Vicky! <3<3 Kram

 15. Svara

  Nina, Min Klockaregård

  29 juli, 2016

  Vilket fint och öppet ärligt inlägg! Jag känner med er. Att sälja ett hus är en sak, att sälja ett hem en annan och att sälja en dröm måste vara fruktansvärt.
  Men jag tror att det väntar något bättre runt hörnet och att ni har fattat rätt beslut.
  Styrkekramar!

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Det hoppas jag också! Tusen tack för din omtänksamma ord, Nina! <3

 16. Svara

  Jessica

  29 juli, 2016

  Förstår din sorg. Har länge närt på precis samma drömma och kan bara föreställa mig känslan av att förlora det. Jag har inte hittat mitt drömhus än, men vet att jag hittar det när tiden är mogen. Massor av kramar till dig!

  • Svara

   Hungry Heart

   8 augusti, 2016

   Tack, Jessica! <3 Jag håller tummarna hårt för att både du och jag hittar våra drömhus framöver! Kramar

 17. Svara

  Sofia

  31 juli, 2016

  Det gör ont i mig att läsa dina ord för jag förstår dini besvikelse, din ilska och känslan av att allt är så förbannat orättvist. Men, hur rättframt och icke-finkänsligt det än låter så är det trots allt bara saker, materiella ting. Det går att ersätta (mer eller mindre). Det finns andra hus som är i bättre storlek för vad du/ni orkar med. Det viktigaste, nummer ett, är din hälsa, att ni har varandra. För varken hälsan eller kärleken kan man köpa ny i affären. Och det är ju just därför det är dessa ”saker” som måste prioriteras. Så, även om det känns hemskt, sorgligt, frustrerande och allmänt för jävligt (pardon my french) så tror jag att ni gör rätt beslut. Ni har varandra och ni kommer hitta ett hus som passar er bättre vad det lider. Men jag fäller ändå ett par tårar för din skull, för jag förstår hur hemskt det känns just nu. Det är aldrig roligt när drömmar krossas, men jag vet att ni fixar det här och att ni kommer vara glada och lyckliga ändå. Massor av kramar <3

  • Svara

   Hungry Heart

   9 augusti, 2016

   Tack för din omtanke, Sofia! <3 Jo men visst är det så att det enda som betyder något när allt kommer till kritan är hälsa och kärlek. Materiella ting har aldrig varit särskilt viktiga för mig, men det går inte att komma ifrån att vissa saker har en hög symbolisk och känslomässig betydelse. Det här huset har varit långt mer än ett hus för mig, men jag vet att det är dags att släppa taget om det nu. Jag skall bara sörja det ett tag till och sedan tar jag nya tag och blickar framåt mot nästa dröm... Kram

 18. Svara

  Finurliga fröken

  1 augusti, 2016

  Usch va ont de gör i mitt hjärta när jag läser de här. Och tårarna rinner. Att få ge upp sin dröm, sitt hem och många av sina ägodelar.

  Jag hoppas av hela mitt hjärta att ni kommer hitta ett nytt ställe som ni kan kalla hem. Där drömmen kan leva vidare och nya drömmar kan skapas.

  Många kramar till dig!

  • Svara

   Hungry Heart

   9 augusti, 2016

   Tack snälla du för din fina kommentar! Den värmde mitt hjärta. <3 Kramar

 19. Svara

  Grahnslöjd

  2 augusti, 2016

  Vad fint skrivet!! Och vad sorgligt att ni måste sälja huset, det lät verkligen som ett fantastiskt ställe! Önskar er lycka till med flytt och nytt boende och hoppas att allt löser på bästa sätt för er!!!

  • Svara

   Hungry Heart

   9 augusti, 2016

   Tack snälla du! <3<3

 20. Svara

  Wilda

  2 augusti, 2016

  Jag hittar inte orden. Jag gråter för att jag känner så mycket och vill bara krama om dig och trolla bort detta hemska. Önskar så att du fick stanna där, att sjukdomen inte fick ta bort allt detta från dig. Hemskt att behöva rensa bort så mycket betydelsefullt och att det inte möts med respekt och ödmjukhet. Åh bästa du. Jag tror på dig och jag tror på att du en dag kommer att få en ny chans som denna, eller ännu bättre. Så starkt skrivet och berättat. Jag finns här om du behöver någon att skriva till. Jag vill lyssna om du vill lätta hjärtat. Du har sen jag träffade dig en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Mina varmaste kramar. <3 <3 <3

  • Svara

   Hungry Heart

   9 augusti, 2016

   Åh, finaste fina Wilda! <3 Din omtanke gör att det känns lättare. Du har ett så stort och vackert hjärta. <3 kramar

 21. Svara

  Karin Fitness & Hälsa

  3 augusti, 2016

  Vad sorgligt! Låter som att du ändå har hunnit bearbeta det en del och du skriver många kloka ord. Livet är inte alltid lätt, men på något sätt finns det ändå en mening med allt. Så tror jag i alla fall!

  Hoppas att ni kommer trivas på nya stället och hitta ert nya hem där!

  Styrkekramar från mig!

  • Svara

   Hungry Heart

   9 augusti, 2016

   Tack, Karin! Ja, jag kan också tänka att det finns en mening med allt eller i alla fall att man får göra det till något med mening. Det kommer säkert lösa sig till det bästa till slut. Kramar <3

 22. Svara

  ISA

  9 augusti, 2016

  Lite sen kommentar nu kanske men läste ikapp lite och kände hur berörd jag blev.. Detta är inte alls på samma nivå, men jag vet hur det är att behöva ”ge upp” drömmen (åkte hem tidigare från min dröm-termin i LA förra året) och det är en viss sorg alltså.. men ändå tänker jag att man innerst inne VET vad som är rätt att göra och vad som är viktigast att prioritera. Ja, jag är inte alls insatt i er situation så vågar inte skriva för mycket och göra uttalanden jag inte vet något om, men vill bara lämna ett avtryck och säga att det kommer bli bra, gör det som gör dig lycklig i framtiden och det som får dig att må bäst! kram!

  • Svara

   Hungry Heart

   10 augusti, 2016

   Vad go du är, Isa! <3 Tack snälla du för omtanken. Kram!

 23. Svara

  Jess

  15 augusti, 2016

  Har hela tiden återvänt till det här inlägget i tankarna men inte kunnat formulera något. Det är så ledsamt, men jag vill ändå tro att drömmen kommer bli uppfylld, om än i en annan skepnad än det den var nu. Det finns ett annat hus som bara väntar på er.

  • Svara

   Hungry Heart

   15 augusti, 2016

   Men åh Jess, du behöver inte tänka på att formulera dig på något visst sätt. <3 Att du tänker på mig och vill ge mig hopp betyder massor. Tack fina! Kram

LEAVE A COMMENT