Snabb plommonmarmelad med portvin och stjärnanis recept

Plum Marmalade Recipe | HungryHeart.se

Den här plommonmarmeladen med portvin och stjärnanis har blivit vår nya favorit när vi tjuvstartat hösten med att äta ost och kex framför TV-serier. Marmeladen går snabbt att göra tack vare syltsockret och har en underbart djup och mustig smak. Dessutom passar den extra bra att göra av riktigt mogna plommon så här i slutet av säsongen. (Recept efter bilden).

Plum Marmalade Recipe | HungryHeart.se

SNABB PLOMMONMARMELAD MED PORTVIN OCH STJÄRNANIS RECEPT

Ingredienser:

1,5 kg söta, väl mogna plommon
3 st hela stjärnanis
1 kg syltsocker
4 msk portvin

Gör så här:

  1. Kärna ur plommonen, skär dem i mindre bitar och lägg dem tillsammans med stjärnanisen i en stor gryta. (Fruktkött och skal skall med i koket men inte kärnorna).
  2. Koka upp och låt därefter plommonbitarna koka i 10 minuter. Rör om då och då.
  3. Tillsätt syltsockret och låt koka i 5 minuter under omrörning.
  4. Tag av grytan från plattan och skumma marmeladen.
  5. Häll i portvinet i grytan och blanda ordentligt.
  6. Häll marmeladen på varma och väl rengjorda burkar och sätt på lock omedelbart. (Jag låter glasburkarna få vara i ugnen på 120°C i 10 minuter och koka lock, tratt, redskap och eventuella gummiringar).
  7. Låt burkarna stå upp och ned i ca 15 minuter och vänd sedan på dem. När marmeladburkarna svalnat skall de förvaras mörkt och svalt.

Plum Marmalade with Port and Star Anise Recipe | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

6 Comments

  1. Svara

    Katarina

    15 september, 2016

    Du och stjärnanis :-) Varför ska burkarna stå upp och ned? Det har jag aldrig hört tals om innan? Varma burkar är jag van vid och älskar klickljudet som blir när marmeladen svalnar.

    • Svara

      Hungry Heart

      15 september, 2016

      Haha, ja jag kanske har en grej för stjärnanis för det är så sjukt gott! =D Fast jag har bara använt det i två recept här på bloggen tidigare. =)
      Burkarna skall stå upp och ned ett tag för att det varma innehållet skall ta död på eventuella mikroorganismer på locket. Håller helt med dig om att klickljudet när burkarna svalnar är så mysigt!

  2. Svara

    Ann rumbleinthearctic

    16 september, 2016

    Ser så gott ut! Nu måste jag vara hitta plommon…känns inte som jag riktigt sett det någonstans här,men tycker det borde finnas i krokarna! Tack för inspiration som vanligt :)

    • Svara

      Hungry Heart

      17 september, 2016

      Vad roligt att höra! Tack!
      Jag hittade den här länken med olika lokala odlare och farmers markets som säljer plommon i just Wisconsin, så om du blir riktigt sugen på plommonmarmelad kanske du kan kolla där. =) http://www.agrilicious.org/local/plums/wisconsin

      • Svara

        Ann Rumbleinthearctic

        17 september, 2016

        Åh men tack snälla! Vet du vi var till affären idag, och där hade dom faktiskt plommon! Så jag ska göra lite plommon marmelad idag, jag har tyvärr inget portvin så det får bli utan. Men jag ska spana in den där länken du skicka lite mer, för vi har lite planer på att lägga in gurkor osv och göra massa marmelad nu till hösten om vi får till det. Så då passar den där länken så himla bra också! Tack snälla :)

        • Svara

          Hungry Heart

          29 september, 2016

          Ja men vad roligt att länken kunde komma till användning! Jag bodde i USA ett år själv och minns att det var rätt svårt att hitta en hel del frukt och grönsaker i vanliga matbutiken (det var iofs 20 år sedan). Då passar det ju utmärkt att kunna handla direkt av odlare istället plus att det är närproducerat.

LEAVE A COMMENT