Tänk att det allra godaste julbrödet bara tar 10 minuter att svänga ihop och du behöver varken knåda det eller vänta på att någon deg skall jäsa. Bara hacka, blanda och skjutsa in allt i ugnen, så kommer det ut ett helt underbart saftigt och smakrikt julbröd med lite knaprig yta. Det innehåller gottigheter som torkad frukt, nötter och julkryddor och är ett perfekt alternativ till vörtbröd. Dessutom är det fuuuuullkomligt ljuvligt att äta med julskinka på!
Jag har tagit fram två olika varianter av jullimpan – ett ”vanligt” och ett glutenfritt recept – för jag tycker att det är självklart att även glutenintoleranta skall få äta saftigt och supergott bröd!
KNÅDFRITT, JÄSFRITT, SNABBT OCH ENKELT JULBRÖD RECEPT
Ingredienser för 1 limpa:
5 dl Finax glutenfri mjölmix + 1 msk fiberhusk ELLER 5 dl finmalet rågmjöl + 1 tsk fiberhusk
2 dl havregryn (eller samma mängd glutenfria havregryn)
1 dl mandel eller hasselnötter
0,5 dl russin
0,5 dl torkade aprikoser (helst osvavlade)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 tsk pepparkakskrydda
4 dl mild naturell yoghurt
0,5 dl honung
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka nötterna till grova bitar och skär aprikoserna i småbitar.
- Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
- Häll i honung och yoghurt i bunken och rör om tills smeten blandat sig ordentligt.
- Häll upp smeten/degmassan i en smord, avlång brödform som rymmer ca 1,5 liter.
- Grädda i ungefär 55 minuter – 1 timme i nedre delen av ugnen tills brödet fått fin färg.
- Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler (om du kan hålla dig så länge…)
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Instagram, Facebook och Pinterest
Malin
Mmm… vad det ser gott ut! Det vill jag helt säkert pröva – jag älskar att baka bröd när man inte ska ha fingrarna i degen!
Hungry Heart
Ja men visst är det smidigt när man slipper kleta och knåda! Och sedan är det ju inte så dumt att man kan få till supergott bröd utan nästan någon ansträngning alls… =)
Linda
Ser gudomligt gott ut och vill verkligen testa! Kan man göra en halv sats i limpform tror du?
Tack på förhand!
Hungry Heart
Men åh vad glad jag blir av din kommentar! Jätteroligt att du vill testa brödet. =)
Jag skulle rekommendera att du gör en hel sats och inte en halv, för annars stämmer inte ugnstemperatur och gräddningstid + att skivorna blir väldigt små. Men du kanske kan ge bort den andra halvan av limpan eller frysa ned den?
Hoppas det går bra med ditt brödbak!
Christina
Bakade detta bröd i dag och det är helt ljuvligt gott.
Hungry Heart
Åh vad roligt att höra, Christina! Det gör mig riktigt, riktigt glad.