Mitt godaste julbröd recept (snabbt, enkelt, knådfritt och jäsfritt!) + en glutenfri variant

Knådfritt och jäsfritt julbröd recept | HungryHeart.se

Tänk att det allra godaste julbrödet bara tar 10 minuter att svänga ihop och du behöver varken knåda det eller vänta på att någon deg skall jäsa. Bara hacka, blanda och skjutsa in allt i ugnen, så kommer det ut ett helt underbart saftigt och smakrikt julbröd med lite knaprig yta. Det innehåller gottigheter som torkad frukt, nötter och julkryddor och är ett perfekt alternativ till vörtbröd. Dessutom är det fuuuuullkomligt ljuvligt att äta med julskinka på!

Jag har tagit fram två olika varianter av jullimpan – ett ”vanligt” och ett glutenfritt recept – för jag tycker att det är självklart att även glutenintoleranta skall få äta saftigt och supergott bröd!

 

KNÅDFRITT, JÄSFRITT, SNABBT OCH ENKELT JULBRÖD RECEPT

Ingredienser för 1 limpa:

5 dl Finax glutenfri mjölmix + 1 msk fiberhusk ELLER 5 dl finmalet rågmjöl + 1 tsk fiberhusk
2 dl havregryn (eller samma mängd glutenfria havregryn)
1 dl mandel eller hasselnötter
0,5 dl russin
0,5 dl torkade aprikoser (helst osvavlade)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 tsk pepparkakskrydda
4 dl mild naturell yoghurt
0,5 dl honung

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka nötterna till grova bitar och skär aprikoserna i småbitar.
  3. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.
  4. Häll i honung och yoghurt i bunken och rör om tills smeten blandat sig ordentligt.
  5. Häll upp smeten/degmassan i en smord, avlång brödform som rymmer ca 1,5 liter.
  6. Grädda i ungefär 55 minuter – 1 timme i nedre delen av ugnen tills brödet fått fin färg.
  7. Stjälp upp brödet och låt det svalna på galler (om du kan hålla dig så länge…)

Enkelt julbröd recept | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

6 Comments

  1. Svara

    Malin

    2 december, 2016

    Mmm… vad det ser gott ut! Det vill jag helt säkert pröva – jag älskar att baka bröd när man inte ska ha fingrarna i degen!

    • Svara

      Hungry Heart

      4 december, 2016

      Ja men visst är det smidigt när man slipper kleta och knåda! Och sedan är det ju inte så dumt att man kan få till supergott bröd utan nästan någon ansträngning alls… =)

  2. Svara

    Linda

    7 december, 2016

    Ser gudomligt gott ut och vill verkligen testa! Kan man göra en halv sats i limpform tror du?
    Tack på förhand!

    • Svara

      Hungry Heart

      7 december, 2016

      Men åh vad glad jag blir av din kommentar! Jätteroligt att du vill testa brödet. =)
      Jag skulle rekommendera att du gör en hel sats och inte en halv, för annars stämmer inte ugnstemperatur och gräddningstid + att skivorna blir väldigt små. Men du kanske kan ge bort den andra halvan av limpan eller frysa ned den?
      Hoppas det går bra med ditt brödbak!

  3. Svara

    Christina

    14 december, 2016

    Bakade detta bröd i dag och det är helt ljuvligt gott.

    • Svara

      Hungry Heart

      15 december, 2016

      Åh vad roligt att höra, Christina! Det gör mig riktigt, riktigt glad.

Leave a Reply to Malin / Cancel Reply