Brända pepparkaksmandlar recept – glutenfritt och veganskt julgodis

Brända pepparkaksmandlar recept | Hungry Heart

Du vet hur gudomligt det luktar av brända mandlar på julmarknader? Lägg till pepparkakskrydda till den doften, så får du ett hum om vad dessa knapriga, hemmagjorda brända mandlar med smak av pepparkaka handlar om. (Hemma hos oss tog pepparkaksmandlarna slut efter 10 minuter. Men klandra oss inte, för det var något så vansinnigt gott… )

Det här är dessutom ett både glutenfritt och veganskt julgodis. Så här gör du:

 

BRÄNDA PEPPARKAKSMANDLAR RECEPT (VEGANSKT, GLUTENFRITT)

Ingredienser:

200 g mandel (hela)
0,75 dl brunt farinsocker
0,75 dl strösocker
2 tsk pepparkakskrydda
1 krm salt
0,5 dl vatten

Gör så här:

  1. Blanda socker, kryddor och salt i en bunke och finfördela eventuella klumpar. Tillsätt vattnet och blanda.
  2. Rosta mandlarna i en het, torr stekpanna. Se till att inte bränna dem! =)
  3. Låt mandlarna vara kvar i stekpannan på spisplattan och tillsätt sockerblandningen.
  4. Rör oavbrutet och låt det koka tills det knäpper i mandlarna och sockret börjar kristalliseras.
  5. Bred ut mandlarna på ett bakplåtspapper, separera dem så gott det går och låt svalna. När mandlarna är kalla kan du bryta isär dem. Förvara de karamelliserade mandlarna i en tätslutande burk.

Receptet är en omarbetning av Linnéa Seidels brända mandlar

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

10 Comments

  1. Svara

    Mikaela

    6 december, 2016

    Men gud låter fenomenalt gott!!

    • Svara

      Hungry Heart

      7 december, 2016

      Japp, det är baske mig inte dumt julgodis inte! ;-)

  2. Svara

    Katarina

    6 december, 2016

    Det här är nog första gången jag är lätt skeptisk till ett av dina recept :-) men det är nog för att jag tycker mandlarna är så supergoda med bara kanel. Fast i år funderar jag på att kombinera kanelen med rosenvatten.

    • Svara

      Hungry Heart

      8 december, 2016

      Vi har ju alla olika smak, men kanske hade du fallit pladask för pepparkaksmandlarna om du smakat… ;-) Hur som helst låter det jättespännande med kanel- och rosenvattensmak på mandlarna!

  3. Svara

    Finurliga fröken

    6 december, 2016

    Åh va gott! Och med pepparkakskrydda också. Hoppas jag kan handla ingredienser och testa det. Kram

    • Svara

      Hungry Heart

      7 december, 2016

      Mmm, det blir farligt gott! =D Superroligt om du vill testa det ju! Kram

  4. Svara

    Wilda

    7 december, 2016

    Alltså hur gott???? Blir helt till mig nu. Igen. Fråga: Finns det pepparkakskrydda i vanliga matbutiker?

  5. Svara

    Sofie

    18 december, 2016

    Men alltså….TACK för detta recept!! Har precis gjort mig en laddning och det var ju sjukt gott!! :D

    • Svara

      Hungry Heart

      18 december, 2016

      Men gud vad roligt att höra! Det är ju precis det jag vill uppnå när jag slabbar i köket med elvahundra provlagningar och justeringar av recept. TACK för att du tog dig tid att lämna så fin feedback! <3 Det gjorde mig väldigt glad.
      Ha en riktigt fin jul!

LEAVE A COMMENT