Saftiga julkakor med mandel, pepparkaka och lingon recept (fria från gluten, vetestärkelse, laktos och socker)

Gluten-Free Christmas Cookies | Hungry Heart

När jag skall baka julfika åt släkten är det en viss utmaning, för någon är diabetiker, någon har celiaki, någon är allergisk mot vetestärkelse och någon är laktosintolerant. (Dessutom vill de som sluppit allergier inte äta kakor som smakar utan-allt-gott).

Lösningen är de här saftiga småkakorna som är som mjuk pepparkaka med en mandelton plus syrliga lingon som bryter av mot det söta. De är naturligt glutenfria, sockerfria, laktosfria och fria från vetestärkelse men går gladeligen hem hos de flesta. Som bonus är julkakorna löjligt lätta att svänga ihop. Det tar bara 20 minuter från att du tar fram bunken till att du har färdiggräddade kakor.

 

LAKTOSFRIA, GLUTENFRIA & SOCKERFRIA JULKAKOR RECEPT

(bygger på Annika Rognebys grundrecept på småkakor)
12 st

Ingredienser:

3 dl mandelmjöl
3 msk kokosnötsmjöl
0,75 dl sukrin (eller samma mängd strösocker)
2 tsk pepparkakskryddor (köp färdigt eller blanda själv)
1 tsk bakpulver
1 msk laktosfri vispgrädde
1 msk vatten
1 ägg
ca 60 st frysta eller tinade lingon (drygt 1 msk)

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
 3. Tillsätt ägg, vatten och grädde och knåda samman till en deg.
 4. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Rulla degen till 12 st bollar och platta till dem lite.
 5. Gör en liten grop i mitten av varje boll med lillfingret och lägg ned fem lingon i varje grop.
 6. Grädda kakorna högst upp i ugnen i 10 minuter. Låt svalna något på galler. Allra godast är kakorna samma dag som de bakas!

 

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

22 december, 2016

RELATED POSTS

4 Comments

 1. Svara

  Borgmästaren

  20 december, 2016

  Så kul att se allergivänliga kakor! Själv är jag lite dålig på att sno ihop mer än de vanligaste (typ mandelbotten eller marängdito). Vi behöver det i och för sig bara när kusinerna kommer, men då och då kan det ju finnas behov även vid andra tillfällen. Tycker det ser ut som att du lagt fem lingon i varje mitt i exakt perfektion, men kan det verkligen vara så eller är det en slump?

  Ska bli kul att se bloggen efter din makeover. Tycker den är fin redan nu.

  • Svara

   Hungry Heart

   21 december, 2016

   Jag tycker det är så viktigt att inkludera alla i matgemenskapen. Nu tål ju inte alla de här kakorna heller, men jag vill i alla fall visa på att det inte alls behöver vara svårt att baka för allergiker eller diabetiker.
   Skrattade gott åt din reflektion kring lingonen. ? Ibland kan jag allt vara framme med pincetten och greja för att bär och blad ska hamna på precis rätt plats, men i det här fallet var solen på väg att gå ned, så det fick bli som det blev!

 2. Svara

  Karin B

  21 december, 2016

  Kakorna ser goda ut!

  • Svara

   Hungry Heart

   22 december, 2016

   Vad roligt att höra!

LEAVE A COMMENT