This post is also available in: English
THIS RECIPE IS ALSO AVAILABLE IN ENGLISH
Hur söta är inte dessa pyttesmå mini semmeldonuts? De är bara några centimeter stora, försvinnande goda och lagom att äta i en enda tugga. De behöver varken jäsa eller friteras, utan du bakar dem snabbt och enkelt i en minidonutform i ugnen.
Mini semmeldonutsen består av ugnsbakade kardemummadonuts i miniatyr toppade med cirklar av mandelmassa, vispad grädde och florsocker. De smakar alltså som vanliga semlor men är mycket roligare och gulligare!
Dessutom får mini semmeldonuts extra pluspoäng för att de inte är så mäktiga. Fast med tanke på hur smaskiga de är, så är det är ju väääldigt lätt hänt att det slinker ner desto fler…
MINI SEMMELDONUTS RECEPT
ger 24 st minisemlor
Mini semmeldonuts med kardemummasmak:
0,75 dl rumsvarm mjölk
0,5 rumsvarmt ägg (vispa samman ett ägg och dela sedan blandningen på hälften)
20 g smör + lite till att smörja formen
1,5 dl vetemjöl
3 msk socker
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk vaniljsocker
0,5 krm nymalen kardemumma
Topping:
ca 100 g mandelmassa
ca 1,5 dl vispad grädde
florsocker att sikta över
(Beskrivningen fortsätter efter bilden).
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 °C. Smörj en mini-donut-form med lite smör.
- Smält smöret.
- Vispa samman mjölk, ägg och det smälta smöret.
- Tag fram en ny bunke och blanda mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i den.
- Häll mjölblandningen i smörblandningen och rör tills allt precis blandat sig. (Rör man för mycket kan donutsen bli sega, för då bildas det glutentrådar).
- Fyll donutformen med smet till ungefär hälften. Receptet räcker till 24 minidonuts och har du en plåt som rymmer färre än så behöver du alltså grädda i omgångar.
- Grädda donutsen högst upp i ugnen i ca 8 minuter tills de fått en gnutta färg och känns spänstiga när du trycker på dem. Stjälp ur donutsen ur formen och låt dem svalna på galler.
- Kavla ut mandelmassan tjockt och stick ut cirklar.
- Vispa grädden.
- Lägg en mandelmassecirkel på varje minidonut, spritsa en klick grädde ovanpå och pudra över florsocker.
Du kanske även gillar: Recept på semmelpizza
FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’, Instagram, Facebook och Pinterest
Finurliga fröken
Men de där är de sötaste jag sett. Och bara tanken på smaken får de att vattnas i munnen på mig. Men jag kan inte tänka mig att de går att äta bara en. Kram
Stina | Stinas tillvaro
Men MUMS – så himla söta! Och vilka fantastiska bilder sen – du är grym!
Mikaela
Gulligaste jag sett! Ser sjuukt gott ut också!
Katarina
Vet du, jag har väntat på att få se vad du har hittat på i semmelväg i år. Söta är ju bara förnamnet och det mesta blir ju godare när det serveras i mumsbitar.
Borgmästaren
Men guuuud vilka söta små saker. Tycker du tagit semlorna till en ny nivå! Minisemlor har man ju sett men de här små godbitarna kan man ju äta ännu fler av. Så himla gulliga!