Frasig äppelgalette recept

Äppelgalette | HungryHeart.se

Ingen höst utan äppelkaka! I år ville jag dock prova något annorlunda och gav mig på att göra en äppelgalette. Galette är ett franskt ord som används för en rad olika platta och runda kakor och även för matiga bovete-crêpes (Breton galette). Det kan också, som i det här fallet, vara en paj gjord på smördeg. Man använder ingen pajform utan kavlar ut degen, lägger frukt eller bär ovanpå och viker sedan upp en kant av degen runt om. Som en snofsig dessert-pizza ungefär!

Tricket för att få sin galette riktigt frasig och god, är att bearbeta degen minimalt och att använda iskalla ingredienser. Självklart funkar det att blanda degen för hand också, men testa att följa instruktionerna här nedan så kommer du att märka skillnaden. Sjukt gott blir det i vilket fall som helst!

FRASIG ÄPPELGALETTE MED KANEL OCH MUSCOVADOSOCKER RECEPT

Pajdeg:

0,75 dl isvatten
150 g kallt, osaltat smör
3,5 dl vetemjöl
1,5 tsk strösocker
0,25 tsk salt

Fyllning:

4 stora äpplen
1 msk honung
2 msk ljust muscovadosocker
0,5 tsk kanel
20 g osaltat smör

Gör så här:

  1. Mät upp kallt vatten och lägg in det i frysen ett litet tag. Skär smöret i små tärningar och ställ därefter in det i kylskåpet. Blanda vetemjöl, strösocker och salt. Kör alla ingredienser till pajdegen förutom vattnet i en matberedare på högsta hastighet i ca fem sekunder. Häll det iskalla vattnet över degsmulorna i matberedaren och kör i ca tio sekunder tills degen precis börjar hålla ihop. Det skall fortfarande vara smörbitar i den som inte blandat sig.
  2. Forma degen till en klump och platta därefter ut den. Vira in degen i plastfolie och låt den vila i kylen i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala äpplena och tag bort kärnhusen med en urkärnare. Dela äpplena på hälften och skär halvorna i tjocka skivor.
  4. Placera ett bakplåtspapper på ditt bakbord/diskbänk. Lägg degklumpen på bakplåtspappret och kavla ut degen till en cirkel som är ungefär 30 cm i diameter. Förflytta bakplåtspapper och degrundel till en ugnsplåt.
  5. Lägg ut äppelskivorna i ett fint mönster på den utkavlade degen, men låt de yttersta centimetrarna av degen vara fria från fyllning.
  6. Ringa honung över äpplena. (Om du har en fast honung kan du värma den någon sekund i mikron tills den är mer rinnig). Blanda muscovadosockret med kanelen i en liten skål och strö därefter blandningen över äpplena. Hyvla smöret så tunt som möjligt och lägg skivorna ovanpå äppelblandningen. Vik upp pajdegens kanter.
  7. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 45 minuter. Galetten är färdig när den blivit ljusbrun och äpplena mjuknat.
  8. Servera galetten varm eller ljummen tillsammans med vaniljglass.

Äppelgalette | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

25 september, 2015

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT