Kantarellpaj recept

Dukat bord med kantarellpaj | HungryHeart.se

Jag har bestämt mig för att börja använda finporslinet och vackraste linneduken lite oftare och inte bara låta skatterna ligga gömda i skåpen i väntan på ”det där alldeles speciella tillfället.” Och varför skall man bara använda matsalen när man får gäster egentligen? Sagt och gjort. I helgen som var dukade sambon och jag fint i matsalen, åt min favoritmat och kände oss nästintill som kungligheter i vårt eget hus.

När jag får önska mat till finare tillfällen väljer jag alltid min sambos kantarellpaj. Den har en spröd pajbotten och fylls med egenplockade kantareller plus generöst med grädde, ost och franska örter. Perfekt som lyxig fredagsmiddag eller festmat på hösten!

 

KANTARELLPAJ RECEPT

Pajdeg:

(hämtat från ICA)

3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör
3 msk iskallt vatten

Äggstanning:

4-5 g franska örter (nästan en tredjedels kryddburk)
150 g gratängost
3 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
2 krm salt
2 krm svartpeppar
ca 300 g färska kantareller och / eller trattkantareller (det brukar vara lagom att ett enkelt lager med stekta kantareller precis täcker pajbotten)

Gör så här:

  1. Skär smöret i bitar och nyp ihop det lite slarvigt med mjölet. (Det blir bäst om man gör det med matberedare, men det fungerar också att göra det för hand). Tillsätt det kalla vattnet. Arbeta ihop degen så att den precis blir till en sammanhängande klump. Arbeta degen så lite som möjligt!
  2. Tag fram en pajform som är ca 26 cm i diameter. Kavla antingen ut degen och klä pajformen med den, eller tryck ut degen direkt i pajformen. Nagga pajbotten med en gaffel och ställ därefter in pajen i kylen i 30 minuter.
  3. Förgrädda pajskalet på 225 grader i mitten av ugnen i 10 minuter.
  4. Lägg alla ingredienserna till äggstanningen i en bunke och vispa ihop blandningen med en ballongvisp. Stek kantarellerna ordentligt och salta dem lite. Lägg ut de stekta kantarellerna på den förgräddade pajbottnen. Häll äggstanningen jämnt över pajen.
  5. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 15-20 tills pajen fått en fin, gyllenbrun färg och äggstanningen stelnat. Tag ut pajen ur ugnen och låt pajen vila 5-10 minuter för att ”sätta sig”.
  6. Servera pajen varm tillsammans med en sallad. Som dryck till passar det bra med vatten, rödvin eller porteröl, exempelvis Carnegie Porter.

Kantarellpaj recept | HungryHeart.se

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’FacebookInstagram och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT