Städa miljövänligt med bakpulver (Husmorsknep del 2)

Bakpulver | HungryHeart.se

Nu är det dags för andra delen i serien med husmorsknep för miljösmart och billig städning. Denna gången riktas strålkastarna mot det absolut bästa medlet mot riktigt ingrodd och fet smuts, nämligen bakpulver!

(I vanlig ordning får mina loppisfynd vara fotomodeller. Jag har någon slags utopisk dröm om att kunna byta ut alla mina moderna krydd- och pulverburkar mot vintagevarianter. Lycka till med att hitta en anchochiliförpackning från 50-talet på en svensk loppis säger jag bara…)

 

STÄDA MILJÖVÄNLIGT MED BAKPULVER

Stopp i avloppsröret

Här behövs ingen kaustiksoda inte! Rensa först avloppet från hår och annat som kan ha fastnat. Om det inte hjälper, så häller du i en halv deciliter bakpulver och en halv deciliter ättika/vinäger i avloppet och låt verka i 20-30 minuter. Det kommer fräsa som en liten kemishow, men det är inget farligt! Häll därefter kokhett vatten i avloppet.

Få bort beläggningar efter kaffe och te

Om ens koppar fått beläggningar efter kaffe eller te kan man hälla kokande vatten i koppen och därefter tillsätta en tesked bakpulver. Gnugga med en diskborste och vips är allt brunt och fult borta!

Ugnsrengöring

Bakpulver är effektivt för att rengöra en grisig ugn! Blanda bakpulver med vatten till en pasta. Ta ut galler och plåtar och smeta därefter in pastan på hela ugnens insida och fönster. Låt verka i minst 12 timmar och torka sedan bort pastan med en våt trasa. Häll lite vinäger i en sprayflaska och spraya på de fläckar där det fortfarande finns rester kvar av bakpulver. Torka ur med en blöt trasa igen. Sätt ugnen på en låg temperatur och låt torka under 15-20 minuter.

Ta bort dålig lukt i kylen

Om kylen har börjat lukta illa kan man ställa in en liten skål med bakpulver, så blir det fräschare.

Få bort unken lukt ur termos

Man kan även få bort unken lukt ur en termos genom att hälla en tesked bakpulver tillsammans med varmt vatten i den och låta verka en kvart. Skölj därefter med vatten.

Rengöra grill och spisplattor

Blanda bakpulver och vatten till en pasta och använd för att effektivt ta bort fett och smuts, t ex på grillen eller spisplattorna. Skölj med vatten efteråt.

Om spisen är riktigt geggig kan man strö bakpulver på smutsen och sedan hälla ättika på. När det slutat fräsa torkar man av och sköljer med vatten.

 

Här hittar du del 1 av de miljövänliga husmorsknepen, där jag delade med mig av tips på hur man kan kalka av sin kaffekokare med hjälp av det som redan finns i skafferiet.

FÖLJ HUNGRY HEART PÅ: BLOGLOVIN’InstagramFacebook och Pinterest

Ruth

Malmöbo med passion för DIY och miljövänliga, smarta lösningar. Nyfiken idéspruta som främst skapar med återbruk och naturmaterial i skandinavisk stil. Strävar efter en hållbar livsstil och har ett stort intresse för djur och natur. Trivs som bäst på långpromenad längs havet eller i skogen tillsammans med hunden Isbjörnen.

RELATED POSTS

28 Comments

 1. Svara

  Pysselbolaget

  25 februari, 2016

  O, vad jag gillar dina husmorsinlägg! Tänk om man kunde bli av med alla hemska rengöringsprodukter. Spara för att plocka fram nästa städdag.

  • Svara

   Hungry Heart

   25 februari, 2016

   Vad roligt att höra! Ja, ju fler starka rengöringsmedel man kan sluta med desto bättre. Det blir ju precis lika rent med husmorsknepen!

 2. Svara

  Alicia

  25 februari, 2016

  Detta är så bra! Tack! Jag behöver verkligen rengöra ugnen, hehe, så när jag kommer mig för att göra det ska jag dra nytta av detta inlägg :) Jag har tvättat håret med bikarbonat + äppelcidervinäger i två år nu. Bra grej!
  Vet du om det är någon skillnad i dina knep om en byter bakpulvret mot bikarbonat? Tänker att en borde kunna halvera mängden, men kanske behöver det tillsättas syra separat. Jag vet inte – jag får nog köpa bakpulver!

  • Svara

   Hungry Heart

   26 februari, 2016

   Du ställer alltid så spännande frågor! Jag har försökt luska och fråga mig fram till om man kan byta bakpulvret mot bikarbonat i städknepen. Bakpulver är ju bikarbonat + syra + lite fyllnad/stärkelse och bikarbonatet måste få hjälp av en syra för att reagera. Det verka luta åt att man behöver tillsätta något surt om man skall städa med bikarbonat. Du skulle ju t ex kunna t ex kunna prova med citronsaft, citronsyra, vinäger eller ättika.
   Vad häftigt ”schampo” du använder förresten! Använder du något motsvarande balsam också?

   • Svara

    Alicia

    26 februari, 2016

    Haha jag vet, en aning krånglig känner jag mig! Men vi får forska vidare :)
    Nix, inget balsam! Bara masserar in bikarbonat och låter det verka, sköljer ur och sköljer sen med äppelcidervinäger blandat med vatten. Klart! Tänkte att jag ska skriva ihop något om det nån dag eftersom det är intressant med no poo. Återkommer! :)

    • Svara

     Hungry Heart

     26 februari, 2016

     Nä, du är inte krånglig, det är superintressant! Jag skall bara försöka ta reda på hur det ligger till, för nu kommer jag inte kunna släppa det! =D
     Ja, skriv gärna mer om din no poo-variant! Funkar det för alla hårtyper? Bikarbonat är ju en hejare på att lösa fett (ev då i kombo med syra), så hur blir det när någon med lite torrare hår använder den metoden?

     • Alicia

      26 februari, 2016

      Ingen aning faktiskt! För mig har det varit mycket trial and error, som till sist lett fram till insikten att jag ska ha myyyycket mindre mängd bikarbonat än vad som skrivs ut i alla beskrivningar. Alltså typ en tredjedel så mycket – annars blir mitt hår ledset. Det svåraste är att vänja sig av vid löddret och den tvåliga känslan. Det är väldigt strävt att massera in en grynig massa i hårbottnen :P Inte har det gjort mirakel heller som många hävdar, men det funkar lika bra som schampoo för mig och det är gott nog!

     • Hungry Heart

      27 februari, 2016

      Coolt! Jag blir allt lite sugen på att testa. Särskilt när jag är hos frisören och de försöker sälja på mig någon produkt som skall vara lika tekniskt avancerad som en rymdraket. Yeah right… ?

 3. Svara

  Pernilla

  25 februari, 2016

  Detta är en serie fantastiska inlägg! Tänk så glad både miljön och plånboken blir om alla städade med sånna här knep :)

  • Svara

   Hungry Heart

   25 februari, 2016

   Men gud vad kul att du tycker det!

 4. Svara

  Katarina

  25 februari, 2016

  Jag lovar att genast köpa och skicka dig en anchochiliförpackning om jag mot förmodan skulle ramla över en sådan. :-)

  • Svara

   Hungry Heart

   25 februari, 2016

   Ha ha, det vore ju fantastiskt gulligt av dig! =D

 5. Svara

  Mikaela

  26 februari, 2016

  Den här inläggsserien är så bra! Jag är också i behov av att rengöra vår ugn snart, ska testa det här då, för det var riktigt jobbigt sist!

  • Svara

   Hungry Heart

   26 februari, 2016

   Vad kul att du gillar den! ? Ja, ugnsrengöring brukar vara tämligen meckigt, för smutsen har ju verkligen bränts in ordentligt.

 6. Svara

  Helena

  27 februari, 2016

  Tack för ett bra inlägg om miljövänlig städning och många bra tips! Kramen och härlig lördag!

  • Svara

   Hungry Heart

   27 februari, 2016

   Gud, jag insåg precis att jag glömt skriva ut att inlägget var mitt bidrag till din utmaning! Nu är det fixat i alla fall fixat. Sorry!
   Ha en underbar helg! Kramar

 7. Svara

  ISA

  27 februari, 2016

  haha åh detta var så gulligt och så DU på nått sätt. Husmorsknep ;) men de kanske är de absolut bästa knepen egentligen så skall icke fnissa. kram!

  • Svara

   Hungry Heart

   28 februari, 2016

   Det är helt grymma knep! Bra för miljön, billiga och använder saker man oftast redan har hemma. Prova! Kram

 8. Svara

  Borgmästaren

  27 februari, 2016

  Spännande att läsa er dialog. Du verkar grymt kunnig om skillnaden bikarbonat – bakpulver.

  Tack gör fin kommentar om badbomber. Ja, de torkar i formen innan man stjälper upp dem.

  • Svara

   Hungry Heart

   28 februari, 2016

   Haha, det vet jag inte, men jag googlar och frågar kunniga människor ?

 9. Svara

  Annica

  27 februari, 2016

  Åh men så himla bra! Har du läst Britt-Marie var här av Fredrik Backman, jag tänker på henne så fort jag använder bakpulver (även om hon använde bikarbonat till allt) :D

  • Svara

   Hungry Heart

   28 februari, 2016

   Haha, nej jag har inte läst den, men jag har hört att huvudpersonen skall vara smått besatt av sitt bikarbonat. Men efterföljaren kanske blir en bakpulvertokig Ruth? ?

 10. Svara

  Ida här och nu

  27 februari, 2016

  De är ju fantastiskt vad man kan använda bakpulver till.
  Jag hade stopp i avloppet i duschen och efter att använt typ en hel flaska med nån kemisk propplösning utan framgång googlade jag lite och hällde i bakpulver, salt och vitvinsvinäger. Vips så var de borta och sen dess har jag inte haft några problem alls. Helt fantastiskt!

  • Svara

   Hungry Heart

   28 februari, 2016

   Ja men visst är det häftigt! Jag har också kört propplösaren med bakpulver och det fungerade perfekt. Dessutom är det mycket skonsammare mot rören än de starka medlen.

 11. Svara

  Emilia

  12 mars, 2016

  Gillar den här inläggserien skarpt!! Har precis använt detta för att få bort lite fastbränt smuts på spisen ;) ha fin kväll!

  • Svara

   Hungry Heart

   12 mars, 2016

   Vad kul att du gillar den och har provat ett av tipsen! Jag tror bestämt det snart är dags med en del tre i serien. =)

LEAVE A COMMENT